lokale politieke partij

4. Lianne Bond

liannewitte
Mijn naam is Lianne Bond, ik ben 23

jaar oud en het nieuwste lid van Lijst Kras. Ik ben verloskundige. Ik heb nu de tijd om mij te richten op de politiek, een onderwerp dat mij al langer interesseert.
Bij Lijst Kras zie ik veel dingen waar ik me in kan vinden, en het belangrijkst; er wordt met iedereen rekening gehouden. Aangezien ik het jongste lid ben van Lijst Kras, richt ik mij vooral op onderwerpen die voor de jeugd belangrijk zijn. Jongeren zouden zich wat meer bezig moeten houden met de politiek, aangezien wij de toekomst zijn.

Een onderwerp wat voor mij en volgens mij alle andere jongeren van Edam-Volendam zeer belangrijk is, betreft de woningbouw. Lijst Kras zet zich in voor diverse bouw, zowel koop- als huurwoningen. Een belangrijk aspect binnen dit standpunt bevat het betaalbaar wonen en het inzetten op inbreilokaties. Omdat men graag in  Volendam wil blijven wonen is zowel het betaalbaar wonen als het inzetten op inbreilokaties van belang.

Daarnaast kent onze gemeente een flinke parkeerproblematiek. In deze tijd waarin men alle twee auto´s bezit wordt dit probleem alleen maar groter. Ook het toerisme is flink toegenomen, wat dit probleem versterkt. Door het slecht aangeven met borden, parkeren zij in de overvolle centra. Door het goed benutten van de parkeerterreinen bij het Marinapark en de Parallelweg door de toeristen, ontstaat er ook meer parkeerruimte -vooral in de centra – voor eigen bewoners.

 

Samenvattend denk ik dat er binnen de gemeente Edam-Volendam nog veel uitdagingen liggen voor Lijst Kras die we hopelijk samen aan kunnen gaan.

Hier onder een interview met Lianne door Edda Veerman

Even voorstellen… Lijst Kras

Door Edda Veerman

 In de aanloop van de verkiezingen kunt u elke week kennis maken met één van de fractieleden van lijst Kras. Deze week:

Lianne Bond

Lianne is 23 jaar oud en werkt als zelfstandig verloskundige in Amsterdam-Noord. Met interesse bekijkt ze de boeken in mijn boekenkast; ze vertelt dat ze veel hardloopt en met veel passie praat zij over haar werk als waarneemster bij een verloskundigenpraktijk. Als ik vraag naar moeilijke bevallingen tijdens haar werk komt het gesprek op haar stageperiode in Uganda, waar ze veel heftige dingen meemaakte. ‘Ze hebben daar geen couveuse en in de hele kliniek was maar één dokter aanwezig, dus je begrijpt wel hoe het zit met de kindersterfte. Ik deed daar dingen die je normaal overlaat aan de gynacoloog.’ Naast haar baan zet Lianne zich sinds een krap jaar actief in voor Lijst Kras.

‘Ik ben wel iemand die van een pittige discussie houdt.’

Ze was nooit erg bezig geweest met politiek, maar via haar vader (Piet Bond) en ome Loek (Kras) kreeg ze veel mee over de ontwikkelingen in de gemeente. ‘Grote zaken waar de gemiddelde Volendammer niet eens van op de hoogte is, maar die wel grote impact hebben.’ Daar wilde Lianne graag meer mee te maken hebben. ‘Ik ben wel iemand die van een pittige discussie houdt’.

Waarom lijst kras?

Ik vind de ontwikkelingen in de gemeente erg interessant. Neem nou de plannen voor het dorpshart. Als je niet in de politiek zit weet je daar niets vanaf. Als ik peil bij mijn vrienden en vriendinnen, zij weten daar ook niet veel van terwijl dat wel belangrijk is. Ik wil me daar graag in verdiepen en er ook meer bekendheid aan geven.
Waarom ik bij Lijst Kras zit? Ik ben er natuurlijk een beetje in gerold. Maar het is wel zo dat ik me goed kan vinden in de standpunten van de partij. Als ik er niet achter had gestaan was ik er niet aan begonnen. Wat ik goed vind aan Lijst Kras is dat zij altijd de belangen van de burger willen behartigen. Je weet wat je aan ons hebt. Het is duidelijk waar we voor staan en we houden ons daaraan.

‘Je weet wat je aan ons hebt.’

Kun je daar een voorbeeld van geven?

Er was een compromis gesloten over het parkeerbeleid op het Europaplein: in de zomer zou er niet op het plein geparkeerd mogen worden, maar in de winter wel. Dit was afgesproken met de ondernemers. Ondertussen werd het december en januari en het plein bleef afgesloten. In zo’n geval zeggen wij: ‘dit is beloofd, waarom gebeurt het dan niet?’ Dus als er iets beloofd is en het gebeurt niet, dan gaat Lijst Kras daar achter aan. 

‘Wij denken dat de mensen niet nog meer winkels willen in Volendam.’ 

Waar zou jij je graag voor willen inzetten?

Ik vind het Dorpshart een erg interessant item. Ik vind dat er aan veel meer inwoners moet worden gevraagd wat zij nu eigenlijk willen. Bijvoorbeeld: willen jullie meer winkels of juist niet? Nu hebben de partijen daar wel allerlei ideeën over, maar het is ook belangrijk om te peilen wat de burgers ervan vinden. Het is een groot onderwerp dat grote veranderingen teweeg gaat brengen. Het is belangrijk om burgers te betrekken bij zulke belangrijke beslissingen.
Wij denken dat mensen niet nog meer winkels willen in Volendam. Al helemaal niet nu er zoveel leegstand is. Het argument voor een uitbreiding van winkelruimte was dat mensen dan niet meer bijvoorbeeld naar Amsterdam of Purmerend hoeven gaan om daar te winkelen. Persoonlijk denk ik dat veel mensen het juist leuk vinden om een dagje naar een andere stad te gaan.

Het is belangrijk om burgers te betrekken bij belangrijke beslissingen.

Hoe is het om de enige vrouw te zijn in de partij?

Dat is erg leuk! Ik ben niet alleen de enige vrouw, ik ben ook één van de jongeren. Vaak heb ik net even een andere kijk op de dingen. Bijvoorbeeld over het dorpshart. Dan denken die mannen: die vrouwen willen lekker inkopen doen in Volendam. Terwijl ik ze dan kan vertellen dat een dagje ergens anders naartoe gaan juist heel leuk is.