lokale politieke partij

Lianne Bond

liannewitte

 
Ik ben Lianne Bond, 29 jaar en in het dagelijks leven ben ik verloskundige. Sinds 6 jaar ben ik actief betrokken bij LijstKras en neem ik zitting als raadslid.

Ik interesseer mij al langere tijd voor zaken die zich afspelen in de gemeente en de samenleving. Vanuit mijn directe omgeving kreeg ik veel mee van wat zich afspeelde in de politiek, waardoor mijn interesse werd aangewakkerd.
Gezien mijn achtergrond richt ik mij vooral op de onderwerpen binnen de portefeuille zorg en samenleving maar ook de nieuwe ontwikkelingen in de gemeente vind ik heel interessant. De combinatie van zowel het kennen van de zaken op de werkvloer als de politieke overwegingen anderzijds, is heel waardevol.
Tevens ben ik momenteel het jongste raadslid, en een van de jongeren van onze fractie. Wij vinden het belangrijk dat ook meer jongeren zich gaan interesseren voor de politiek. Het is goed als de kloof tussen burger en politiek kleiner wordt. Jongeren zijn immers de toekomst.
 
 

Hier onder een interview met Lianne door Edda Veerman

Even voorstellen… Lijst Kras

Door Edda Veerman

Lianne Bond

Lianne is 23 jaar oud en werkt als zelfstandig verloskundige in Amsterdam-Noord. Met interesse bekijkt ze de boeken in mijn boekenkast; ze vertelt dat ze veel hardloopt en met veel passie praat zij over haar werk als waarneemster bij een verloskundigenpraktijk. Als ik vraag naar moeilijke bevallingen tijdens haar werk komt het gesprek op haar stageperiode in Uganda, waar ze veel heftige dingen meemaakte. ‘Ze hebben daar geen couveuse en in de hele kliniek was maar één dokter aanwezig, dus je begrijpt wel hoe het zit met de kindersterfte. Ik deed daar dingen die je normaal overlaat aan de gynacoloog.’ Naast haar baan zet Lianne zich sinds een krap jaar actief in voor Lijst Kras.

‘Ik ben wel iemand die van een pittige discussie houdt.’

Ze was nooit erg bezig geweest met politiek, maar via haar vader (Piet Bond) en ome Loek (Kras) kreeg ze veel mee over de ontwikkelingen in de gemeente. ‘Grote zaken waar de gemiddelde Volendammer niet eens van op de hoogte is, maar die wel grote impact hebben.’ Daar wilde Lianne graag meer mee te maken hebben. ‘Ik ben wel iemand die van een pittige discussie houdt’.

Waarom lijst kras?

Ik vind de ontwikkelingen in de gemeente erg interessant. Neem nou de plannen voor het dorpshart. Als je niet in de politiek zit weet je daar niets vanaf. Als ik peil bij mijn vrienden en vriendinnen, zij weten daar ook niet veel van terwijl dat wel belangrijk is. Ik wil me daar graag in verdiepen en er ook meer bekendheid aan geven.
Waarom ik bij Lijst Kras zit? Ik ben er natuurlijk een beetje in gerold. Maar het is wel zo dat ik me goed kan vinden in de standpunten van de partij. Als ik er niet achter had gestaan was ik er niet aan begonnen. Wat ik goed vind aan Lijst Kras is dat zij altijd de belangen van de burger willen behartigen. Je weet wat je aan ons hebt. Het is duidelijk waar we voor staan en we houden ons daaraan.

‘Je weet wat je aan ons hebt.’

Kun je daar een voorbeeld van geven?

Er was een compromis gesloten over het parkeerbeleid op het Europaplein: in de zomer zou er niet op het plein geparkeerd mogen worden, maar in de winter wel. Dit was afgesproken met de ondernemers. Ondertussen werd het december en januari en het plein bleef afgesloten. In zo’n geval zeggen wij: ‘dit is beloofd, waarom gebeurt het dan niet?’ Dus als er iets beloofd is en het gebeurt niet, dan gaat Lijst Kras daar achter aan. 

‘Wij denken dat de mensen niet nog meer winkels willen in Volendam.’

Waar zou jij je graag voor willen inzetten?

Ik vind het Dorpshart een erg interessant item. Ik vind dat er aan veel meer inwoners moet worden gevraagd wat zij nu eigenlijk willen. Bijvoorbeeld: willen jullie meer winkels of juist niet? Nu hebben de partijen daar wel allerlei ideeën over, maar het is ook belangrijk om te peilen wat de burgers ervan vinden. Het is een groot onderwerp dat grote veranderingen teweeg gaat brengen. Het is belangrijk om burgers te betrekken bij zulke belangrijke beslissingen.
Wij denken dat mensen niet nog meer winkels willen in Volendam. Al helemaal niet nu er zoveel leegstand is. Het argument voor een uitbreiding van winkelruimte was dat mensen dan niet meer bijvoorbeeld naar Amsterdam of Purmerend hoeven gaan om daar te winkelen. Persoonlijk denk ik dat veel mensen het juist leuk vinden om een dagje naar een andere stad te gaan.

‘Het is belangrijk om burgers te betrekken bij belangrijke beslissingen.’

Hoe is het om de enige vrouw te zijn in de partij?

Dat is erg leuk! Ik ben niet alleen de enige vrouw, ik ben ook één van de jongeren. Vaak heb ik net even een andere kijk op de dingen. Bijvoorbeeld over het dorpshart. Dan denken die mannen: die vrouwen willen lekker inkopen doen in Volendam. Terwijl ik ze dan kan vertellen dat een dagje ergens anders naartoe gaan juist heel leuk is.