Interview nr. 4 Lijst Kras: Cor Keizer

P1020753
klik om te vergroten

Even voorstellen… Lijst KRAS

Door Edda Veerman

In de aanloop van de verkiezingen kunt u elke week kennis maken met één van de fractieleden van LijstKRAS. Deze week:

Cor Keizer

Cor Keizer (47) heeft na de middelbare school direct zijn hart gevolgd: de visserij. Hij heeft 22 jaar als visserman op het water gezeten. Daarna is hij zijn eigen visgroothandel begonnen (red. VD119), waar hij zes dagen per week vanaf vier uur ’s morgens te vinden is. Als betrokken ondernemer stuit hij soms op zaken in de gemeente die beter geregeld kunnen worden. Bovendien heeft hij door zijn werk vele contacten opgedaan, waardoor hij weet wat er onder de mensen leeft, en daar wil hij graag iets mee doen. Cor heeft een dochter, Shannon (15), en een zoon, Nico (18). Vanaf het eerste uur is Cor betrokken bij LijstKRAS.

Waarom zit je bij Lijst KRAS?
Mijn interesse in politiek is begonnen tijdens mijn wekelijkse gesprekken met Loek in de sporthal, waar onze zoons samen basketbaltraining hadden. Die gesprekken gingen meer over politiek dan over basketbal. Toen Loek LijstKRAS ging oprichten was ik direct enthousiast. Het is in de andere interviews al op verschillende manieren gezegd: LijstKRAS is “no-nonsense”, er is geen ruis op de lijn.

Waar wil jij je graag voor willen inzetten?
Ik zou me graag willen inzetten voor een efficiëntere functionering van het ambtenarenapparaat. Het klimaat voor de ondernemer in Edam-Volendam is slecht, waardoor mensen niet meer bereid zijn om te investeren in bepaalde projecten. Neem het oude Tase-gebouw. Dat is al jaren geleden verkocht. Er zijn al legio tekeningen ingediend bij de gemeente, allerlei plannen zijn ervoor bedacht, maar als ze ermee naar de gemeente gaan staan de ambtenaren al in de deuropening nee te schudden. Dan is er natuurlijk geen ondernemer meer die zijn centen in zulke projecten wil stoppen.
Ook is het voor de plaatselijke ondernemers verschrikkelijk frustrerend dat alles zo tergend langzaam gaat.
Ik vraag me af of onze raadsleden weten hoe dit er nu in de dagelijkse praktijk aan toe gaat. De ambtenaren moeten beter gaan beseffen dat het ondernemerschap de motor van de economie is.

Hoe zou dit volgens LijstKRAS aangepakt moeten worden?
Het ligt deels natuurlijk aan de heersende cultuur. Ik heb zelf onlangs mijn zaak verbouwd. De hele gemeenteprocedure heeft vier maanden moeten duren, en het had nog langer geduurd als ik de laatste weken niet elke dag gebeld had om te vragen hoe de zaken ervoor stonden. Je krijgt standaard pas op de laatste dag van de termijn een bericht. LijstKRAS wil dit tegen het licht houden. Die cultuur moet veranderen. Procedures en verleningen van vergunningen moeten transparant worden naar de ondernemer toe. We vinden ook dat de raadsleden structureel moeten worden ingelicht over langlopende dossiers en dat de verantwoordelijke wethouder beter op de hoogte moet zijn. Verder willen we meer begrip voor de ondernemers. Zij zijn het immers die zorgen voor de broodnodige werkgelegenheid.

Facebook
Twitter
LinkedIn