Jan Veerman jr.

Van wie ben je er een?

Even voorstellen; mijn naam is Jan Veerman. Vrienden en bekenden kennen mij beter als Jan Puule. Dit is een afkorting van mijn vader Klaas zijn bijnaam Pulebap (van Zet). Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen sta ik op nummer 2 van de kieslijst. Ik ben een nieuwkomer op de kieslijst van Lijst KRAS maar op de achtergrond toch al 6 jaar actief. Met name op het gebied van Ruimtelijke Ordening probeer ik mijn steentje bij te dragen. Vanuit mijn werk als procesmanager bij de Gemeente Zaanstad ben ik dagelijks bezig met nieuwbouwprojecten, van aanbesteding tot oplevering. Als procesmanager ben ik verantwoordelijk om dit hele traject in goede banen te leiden. Dit betekent in de praktijk veel contact met externe partijen zoals een projectontwikkelaar, participatietrajecten aangaan met de buurt of overleggen met andere instellingen zoals de Provincie Noord-Holland.

Wat weet jij van Ruimtelijke Ordening?                                                                                                             

Het is bijna niet voor te stellen wat er allemaal komt kijken bij een (groot) nieuwbouwproject. De voorbereidingen die getroffen moeten worden om überhaupt te kunnen bouwen duren vaak nog langer dan de bouw zelf. Dit heeft voor een deel te maken met de politieke besluitvorming om een plan goed te keuren, te beginnen met het vaststellen van een Ontwikkelkader. Met de Lange Weeren zitten we midden in dit proces. ‘Wanneer kan ik een huis kopen in de Lange Weeren?’ is een vraag die vaak aan mij wordt gesteld. Een terechte vraag ook, want voor veel jongeren van mijn generatie is een bestaand huis kopen onmogelijk. De aankomende 4 jaar heb ik daarom 1 missie: in de Lange Weeren een wijk bouwen waar een maximaal aantal jongeren van mijn generatie een betaalbare starterswoning kan kopen. Dit klinkt als een open deur, maar toch wordt er in de gemeenteraad en het college van burgemeester & wethouders heel verschillend gedacht over hoe een kwalitatief hoogstaande starterswijk eruit ziet, terwijl we de Broeckgouw toch als prachtig voorbeeld hebben!   

Wat vindt je van bouwen in de Lange Weeren?

Het is op z’n zachts gezegd klote te noemen voor alle jongeren dat er nu een plan ligt van ontwikkelaar Scholtens waar de gemiddelde starter niet blij van wordt. Het plan Scholtens kent namelijk slechts 62! betaalbare rijtjeswoningen en 146 ‘grote’ rijtjeswoningen á minimaal 340.000 euro. Tel daar bij op dat er geen ruimte is om voldoende parkeerplaatsen te realiseren en het nieuwe plan praktisch in de achtertuinen van de bestaande Blokgouwwijk wordt gebouwd, dan is er geen andere conclusie mogelijk dan dat het plan dat nu voorligt niet voldoet aan de verwachtingen van Lijst KRAS. Maar nog het allerbelangrijkst, ook niet aan de verwachtingen van mijn generatiegenoten die een starterswoning wil bemachtigen. Ik durf mijn handen ervoor in het vuur te steken dat een kwalitatief beter plan mogelijk is.

Hoe zou jij het doen?

Ten eerste door niet vooraf al het plangebied te beperken tot de gronden van ontwikkelaar Scholtens, maar óók de gronden van ontwikkelaar BPD bij het plangebied te betrekken. Het is namelijk niet meer dan logisch dat voor een een ruim opgezet plan zoals de Broeckgouw, ook eenzelfde aantal hectare grond nodig is. Het grondgebied van Scholtens is daarvoor simpelweg niet groot genoeg. Een tweede argument is dat het zeer onverstandig is om 2 afzonderlijke plannen te ontwerpen op hetzelfde grondgebied. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerp van de infrastructuur zoals wegen, tuinen of groen. Je kan je voorstellen dat dit er heel anders komt uit te zien als je ontwerpt op een stuk grond van 50 hectare dan op 25 hectare! Ik durf te beweren dat dit ook nooit een serieuze optie zou zijn geweest, als er niet 2 verschillende grondeigenaren zouden zijn. Nu we wél in deze situatie zitten met 2 grondeigenaren, is het niet meer dan logisch om beide grondeigenaren bij elkaar te brengen en een 2e broeckgouw te laten ontwerpen!