Standpunten van ONS Belang
Op deze pagina vindt u de standpunten van ONS Belang. Deze standpunten hebben betrekking op belangrijke onderwerpen die onze partij bezig houden maar vooral ook invloed hebben op u, de bewoner van de gemeente Edam-Volendam. Daarom vindt u op deze pagina een overzicht. Puntsgewijs worden de standpunten hier kort toegelicht. De toelichting is kort zodat u als burger én natuurlijk kiezer in één oogopslag kunt zien waar ONS Belang als partij voor staat en waar wij ons de komende jaren voor willen gaan inzetten.
Meer interesse in een van de onderwerpen of in het totale verkiezingsprogramma? Dat juichen wij uiteraard alleen maar toe! In de loop van het jaar, richting de verkiezingen van maart 2026, zult u hier het volledige verkiezingsprogramma aantreffen.
test
Communicatie binnen de gemeente
Wanneer we luisteren naar burgers in de gemeente komen we vaak eenzelfde klacht tegen. De onzichtbaarheid van ambtenaren en collegeleden en de minimale communicatiemogelijkheden die er zijn met de gemeente. Het bellen naar de gemeente resulteert vaak in teleurstelling. Dit doordat de persoon die je aan de lijn krijgt het antwoord niet weet en je de persoon die het antwoord wél weet, niet aan de lijn krijgt. Ben je het niet eens met een uitspraak die is gedaan door de gemeente? Dan kun je als burger vaak geen kant op.
Informatiestroom
ONS Belang is van mening dat dit anders kan en moet! Voor de burger is de toegang tot informatie zeer belangrijk, vooral wanneer het gaat om langdurige en kostbare kwesties waarin zij verweven zijn met de gemeente.
Neem een (ver)bouwing van een woning. Na het laten van de tekeningen bij een architect, het indienen van de verzoeken online en het beschrijven van je project, is het wachten. Wachten op de uitspraak van de welstandscommissie en/of gemeente voordat de vergunning wordt toegekend óf afgekeurd. Het mogelijk meermaals afgekeurd worden van verzoeken kan resulteren in een langdurig en kostbaar project. Een continue en duidelijke informatiestroom vanuit de gemeente kan zorgen voor duidelijkheid bij de aanvragen en zorgen voor een verlichting van de zorgen.
Bovengenoemde is één voorbeeld van een situatie waarin een burger behoefte kan hebben aan een korte communicatielijn met de gemeente en de ambtenaren. ONS Belang zou graag zien dat ambtenaren/wethouders zichzelf op bepaalde tijden beschikbaar stellen om vragen van burgers te beantwoorden. Direct en fysiek, zonder dat er eerst een telefoon of derde persoon tussen beiden komt.
Ambtenaren
De afgelopen jaren, met name sinds het fuseren van Edam-Volendam in 2015, is het aantal ambtenaren binnen de gemeente toegenomen. ONS Belang vindt dat hierin opnieuw moet worden gekeken naar hoe deze posities zijn vervuld. Wie heeft welk takenpakket en kunnen we deze wellicht efficiënter indelen zodat we ook binnen de gemeente kunnen besparen op deze kosten?
Een optie tot het efficiënter indelen van processen vergt wellicht ook samenwerking tussen verschillende afdelingen en/of buurgemeenten. Kunnen bepaalde processen en werkzaamheden binnen de gemeente beter worden ingericht of kostenefficiënter worden ingekocht/opgelost wanneer wordt samengewerkt met buurgemeenten? Dan zegt ONS Belang: Doen! Dit betekent niet dat ONS Belang stemt voor een nieuwe fusie in de toekomst, dit betekent wel dat wij stemmen voor efficiëntie en het besparen van kosten waar mogelijk.
Een aantal kleinere gemeenten in onze regio (Zaanstreek-Waterland) kunnen niet langer zelfstandig functioneren en alle wettelijke gemeentelijke taken uitvoeren. Dit heeft ermee te maken dat gemeenten steeds meer taken krijgen toebedeeld vanuit de rijksoverheid. Deze kleinere gemeenten worden nu aangemoedigd om onder andere met de gemeente Edam-Volendam te gaan kijken naar een eventuele gezamenlijke toekomst.
ONS Belang staat voor benaderbare politiek en korte lijnen met inwoners. Daar is geen sprake meer van als de gemeente is verviervoudigd. Hoe reëel is het om te denken dat raadsleden uit Edam en Volendam weten wat er speelt in Oostzaan? En draai het eens om, er zullen mensen uit Oostzaan, Landsmeer en Wormerland gaan meebeslissen over wat er in Volendam gebeurt. De gemeenteraad komt op deze manier letterlijk en figuurlijk steeds meer op afstand te staan en de lokale overheid wordt op deze manier een (nog) groter en log overkoepelend orgaan. Dat is niet hoe ONS Belang de toekomst van Edam, Volendam en de Zeevang voor zich ziet.
ONS Belang is niet blind voor de uitdagingen in de regio en (financiële) voordelen van een goede samenwerking met omliggende gemeenten en organisaties als de Vervoerregio en de MRA (Metropool regio Amsterdam). Tot op heden is Edam-Volendam hier goed in geslaagd en zelfs als omliggende gemeenten fuseren, is Edam-Volendam groot genoeg om een stempel te drukken in de regio. Een fusie is als het aan ONS Belang ligt uitgesloten. Om te voorkomen dat Edam-Volendam in de verkennende gesprekken met de regio voor verrassingen komt te staan of dat er verkeerde verwachtingen worden gewekt, vinden wij het noodzakelijk duidelijk stelling te nemen.
De gemeente Edam – Volendam is een topsportgemeente en daar is ONS Belang trots op. Wij zetten hoog in om sport betaalbaar en toegankelijk te laten blijven voor onze jeugd. ONS Belang vindt dat kinderen alle ruimte moeten krijgen om uit te vinden waar hun interesses en talenten liggen. Er mag nóóit bezuinigd worden op de gezondheid van onze kinderen.
Voetbal in het dorp houden
ONS Belang verzet zich tegen de concept plannen om de meeste sportaccommodaties te verplaatsen naar de Purmer. Voor ons een doemscenario. Volendam ademt immers sport, met ’de voetbal’ als het kloppende sportieve hart van ons dorp. Dit kloppende sportieve hart wordt bruusk verwijderd wanneer het RKAV-terrein en het voetbalstadion worden verplaatst naar de Purmer. Volendam verwordt in dit geval tot één grote woonwijk. De stadionlampen, het ‘even kijken bij de Zaterdag 1’, de duizenden jongens en meisjes in het oranje door het dorp op weg naar een training of een wedstrijd, dat maakt Volendam tot wat het nu is. Ook het (toenemend) aantal verkeersbewegingen op de nu al druk bereden wegen in en rondom Volendam en Edam maakt de keuze voor sport- en onderwijsvoorzieningen (ver) buiten de bebouwde kom zeer onverstandig.
De Gemeente Edam – Volendam zit vol cultuur. ONS Belang geeft veel prioriteit aan het behouden ervan. Van het in stand houden van het dialect, tot het weghouden van grote commerciële ketens op onze dijk. De stadionlampen van FC Volendam en RKAV Volendam onder de rook van diezelfde dijk, tot de kaasmarkt in Edam. En niet te vergeten het in stand houden van de Volendammer Kermis. In de ogen van ONS Belang stuk voor stuk cultureel erfgoed dat onze gemeente bijzonder maakt. Koesteren dus.
Niet bezuinigen, maar investeren in de jeugd.
De jeugdzorg komt op het bordje van de gemeente. De kosten voor jeugdzorg kunnen hoog oplopen. ONS Belang kiest voor de weg van acteren in plaats van reageren. Voor kinderen is bewegen belangrijk, het hebben van vriendjes en hobby’s. Door middel van projecten als ‘Your talent’ willen we kinderen met een ruim en uitgebreid programma in alle kernen de mogelijkheid geven om uit te vinden waar hun interesses en hun talenten liggen. ONS Belang is van mening dat investeren in talentontwikkeling op jonge leeftijd een positief effect zal hebben op het percentage kinderen dat vriendjes heeft, gezond, fit en gelukkig is. En vanzelfsprekend minder kinderen die zorg nodig hebben omdat zij bijvoorbeeld overgewicht, psychische klachten, of geen vriendjes hebben. Dit zal leiden tot lagere zorgkosten. Op deze manier besparen we op de lange termijn geld door nu te investeren in de jeugd. Veel belangrijker nog, door juist in de jeugd te investeren kunnen we als gemeente en gemeenschap later mee profiteren als ze hun talenten omzetten naar daden. Ze zijn dan vaker bereid tot vrijwilligerswerk en kunnen als Joey Veerman, Jessica Schilder en Mona Keizer fungeren als een uithangbord voor onze gemeente.
De aangenomen motie die ONS Belang heeft ingediend om bezuiniging op ‘Your Talent’ ongedaan te maken is het eerste wapenfeit van de nieuwe koers die ONS Belang wil varen als het gaat om jeugdbeleid.
Volendam is wereldberoemd dorp. De economie is voor een gedeelte afhankelijk van de vele toeristen die het dorp jaarlijks komt bezoeken. Om deze mensen een zo plezierig mogelijk verblijf te geven zet ONS Belang zich in voor een levendige kern met een uitgebreid keuze aan activiteiten, winkels en horeca.
ONS Belang wil bijvoorbeeld meer levendigheid op het Europaplein. Het plein leent zich perfect voor grotere activiteiten. Denk aan concerten in de zomer, en een grote kerstmarkt in de winter.
ONS Belang denkt ook op creatieve manieren een halt te kunnen roepen aan de toenemende leegstand. En zoals u misschien op onze sociale media pagina, of die van onze raadsleden al wel eens opgemerkt heeft, zullen wij van ONS Belang net zo lang druk blijven zetten op de gemeente, evenals op de eigenaren van de panden aan het Havendijkkie, totdat er beweging in de zaak zit.
De gemeente is voornemens een ‘werkgroep Waterfront’ op te zetten. ONS Belang denkt dat dit zal bijdragen het Havengebied naar een hoger niveau te brengen. ONS Belang zal een actieve rol in deze werkgroep gaan innemen.
Een gemeente heeft financiële middelen nodig om goed te kunnen besturen. Het grootste deel van de inkomsten komt uit de Algemene Uitkering van het Rijk, waarvan de verdeling door rekenmeesters in Den Haag wordt bepaald. Daarnaast genereert de gemeente eigen inkomsten via heffingen, zoals afvalstoffenheffing, rioolheffing en onroerendzaakbelasting (OZB).
De gemeente Edam-Volendam heeft door de jaren heen een solide financiële positie opgebouwd. Echter, deze positie staat nu onder druk. De gemeente doet grote investeringen en het huidige college heeft ambitieuze plannen, zoals de transformatie van de Julianaweg, de aankoop van gronden in de Purmer, de herontwikkeling van de Ark en de bouw van een nieuw gemeentekantoor. Tegelijkertijd worden de financiële vooruitzichten somberder: het Rijk bezuinigt op de Algemene Uitkering, waardoor de gemeente vanaf 2026 minder inkomsten zal ontvangen. Dit brengt een grote uitdaging met zich mee. De gemeenteraad moet zich realiseren dat niet alle ambities uitvoerbaar zijn zonder de financiële stabiliteit in gevaar te brengen.
Daarom is het essentieel dat de gemeente zich bewust is van de toekomstige kosten. Een gezonde financiële huishouding is cruciaal om de voorzieningen in stand te houden en aan de wensen van inwoners te voldoen. Denk hierbij aan het onderhoud van natuurgebieden zoals het Boelenspark en de aanleg of vernieuwing van speeltuinen.
Voordat extra lasten aan inwoners worden doorberekend, pleit ONS Belang ervoor om eerst kritisch te kijken naar de huidige uitgaven. Zijn deze goed afgewogen? Zijn er besparingen mogelijk binnen de begroting? Daarnaast moet worden onderzocht of onbenutte gemeentelijke gronden verkocht kunnen worden om investeringen elders te financieren.
Als partij die financiële degelijkheid hoog in het vaandel heeft, vinden wij het van groot belang om realistisch te begroten. Dat betekent dat ONS Belang risico’s expliciet in kaart brengt en pleit om niet te optimistisch te plannen. Zo voorkomen we onnodige tegenvallers, negatieve bijstellingen en dat er meer kosten in de begroting worden opgenomen dan nodig zijn in de toekomst. ONS Belang kiest voor een transparante en gezonde financiële koers, met oog voor zowel het huidige begrotingsjaar als de meerjarige financiële stabiliteit.
Verkeer
Bij ONS Belang gaan we voor een verkeersbeleid dat de veiligheid en leefbaarheid in Edam-Volendam daadwerkelijk verbetert, zonder onrealistische ingrepen die het dagelijks leven van onze inwoners onnodig compliceren. Verplaatsen moet logisch, toegankelijk en veilig blijven voor iedereen—of je nu met de auto, fiets of te voet onderweg bent.
Verkeersveiligheid
De verkeersveiligheid in onze gemeente moet beter, en dat kan niet langer op de lange baan worden geschoven. Gevaarlijke kruispunten, zoals bij de Seinpaal in Volendam, vragen om snelle en concrete aanpassingen. Wij willen standaard verlichting bij oversteekplaatsen en veiligere routes voor kwetsbare verkeersdeelnemers. Bij scholen moet veiligheid geen bijzaak zijn, maar een absolute prioriteit.
Leefbaarheid en Toegankelijkheid
Een veilige en toegankelijke openbare ruimte is essentieel voor een leefbare gemeente. ONS Belang zet zich in voor verbeteringen die ervoor zorgen dat iedereen—van ouderen tot mensen met een beperking—zich zonder obstakels door onze kernen kan verplaatsen. Routes zoals die van het Sint Nicolaashof in Volendam naar de kerk en de dijk moeten praktisch en goed begaanbaar zijn, juist voor ouderen. Of de beloofde invalide opgang naar de dijk bij de parallelweg.
Daarnaast verdient het stads- en dorpsbeeld, vooral in de oude kommen, een flinke opknapbeurt. Te veel openbare ruimtes zijn slecht toegankelijk en verdienen aandacht. Soms zijn het juist de kleine aanpassingen die een groot verschil maken, zoals het plaatsen van extra afvalbakken of het plaatsen van een bankje om even te kunnen rusten. ONS Belang laat dit niet op zijn beloop, maar blijft aandringen op concrete maatregelen die de leefbaarheid voor iedereen verbeteren.
Met deze speerpunten wil wij bijdragen aan een veilige, leefbare en toegankelijke gemeente, waar mobiliteit logisch en praktisch blijft voor iedereen.
In het gebied de Purmer is een Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) geldig. Dit houdt in dat wanneer boeren in dit gebied hun grond willen verkopen, deze grond eerst aan de gemeente wordt aangeboden. Sinds het invoeren van deze WVG is het sentiment van de bewoners gelukkig omgeslagen. Bij het invoeren van 2020 kwam veel tegengeluid gezien deze constructie ervoor had gezorgd dat de boeren niet meer zelf konden kiezen wat zij met hun woning en grond wilden doen. Gelukkig is dit veranderd en zijn veel boeren nu blij dat deze WVG geldig is en zorgt een formule ervoor dat de gemeente een fair bedrag betaalt voor de aangeboden gronden.
Wat gaat de gemeente met deze aangekochte gronden doen? De visie van ONS Belang is als volgt: zoveel mogelijk Volendamse bedrijven die nu gevestigd zijn aan de Julianaweg en op de industrieterreinen verhuizen naar de Purmer. Dit zodat we als gemeente de bedrijven de kans en ruimte geven een economische groei door te maken en zo de bedrijvigheid te vergroten.
Hierbij staan een tweetal zaken centraal. Allereerst het bieden van ruimte aan bedrijven in Volendam die letterlijk uit hun jasje groeien. Door deze bedrijven te verhuizen naar de Purmer wordt enorm veel ruimte vrijgespeeld in het centrum van Volendam, de huidige vestigingsplaats van deze bedrijven.
Ten tweede is het belangrijk dat we de schaarse grond in de Purmer zorgvuldig invullen. Hoe mooi zou het zijn als we in de Purmer ruimte reserveren voor de transformatie van de Julianaweg en Slobbeland, de agrarische behoeften en eventueel ruimte voor recreatie. Tot slot moet het met een logische indeling van de Purmer óók mogelijk zijn om het woongenot van de bewoners zo veel mogelijk te behouden.
Woningbouw op het Tase-terrein, sportvoorzieningen op huidige plek
ONS Belang heeft een duidelijke visie geformuleerd voor wat betreft de ontwikkelingen op en rondom het Tase-terrein, namelijk: het stadion van FC Volendam en RKAV-velden handhaven op dezelfde locatie en op het Tase-terrein worden woningen gebouwd voor zowel starters als senioren. Met een dubbele vergrijzing op komst draagt het ontwikkelen van een aantrekkelijke woonwijk op het Tase-terrein – voor zowel starters en senioren – in onze optiek bij aan een betere doorstroming op de woningmarkt.
Sport en onderwijs vormen het hart van de woonkernen; ontwikkelkansen aan de Julianaweg
ONS Belang is van mening dat sport- en onderwijs zorgen voor een levendige kern, iets dat we moeten koesteren. Een veelgehoord tegenargument is dat met de verplaatsing van sport- en onderwijs nóg meer ruimte vrijkomt voor woningen. Wij zien voor de langere termijn betere ontwikkelmogelijkheden op de vrijgekomen locaties van (grote) bedrijven aan de Julianaweg die op eigen initiatief willen verhuizen naar de Purmer. Hierdoor ontstaat een win-win situatie, namelijk voor de betreffende bedrijven die verder kunnen groeien én voor de woningzoekenden die tegen die tijd toe zijn aan een (nieuwe) woning en in het centrum van Volendam kunnen gaan wonen.
Dubbele vergrijzing op komst; bouwen waar mogelijk!
Volendam krijgt de aankomende jaren te maken met een dubbele vergrijzing. Er komen niet alleen meer 65-plussers bij, ook steeds meer mensen bereiken de leeftijd van boven de 75 jaar. Tot 2030 wordt nog nieuwbouw gerealiseerd, maar daarna droogt de planvoorraad (incl. Lange Weeren) op en wordt de situatie voor starters en de vele senioren die onze gemeente huisvest nog nijpender.
Het Tase-terrein – dat voor de duidelijkheid bestaat uit de huidige parkeerplaats, de Steven van Dorpel-hal én het aangrenzende kunstgrasveld – is een van de weinige potentiële bouwlocaties in het centrum van Volendam. In ONS Belang is het dan ook zo klaar als een klontje; daar moéten we bouwen.
Het realiseren van een dakkapel, aanbouw of verbouw van een woning is met name voor jongeren die een bestaande woning kopen een must. Niet alleen de verbouwing is een intensieve klus, maar ook het aanvragen van een omgevingsvergunning is vaak een hels karwei. De ene keer mag alles en de andere keer mag niets, zo lijkt het. ONS Belang staat voor een cultuurverandering bij bouwaanvragen van nee-tenzij naar ja-mits. De invoering van de Omgevingswet in 2024 biedt kansen om dit te doen en onduidelijke of onbegrijpelijke bouwregels te schrappen.
Hulp vragen met bouw- of verbouwplannen?
Hopelijk is dit niet het eerste waar u aan denkt bij ONS Belang, maar in de afgelopen jaren zijn onze ruimtelijke ontwikkeling (RO) specialisten veelvuldig benaderd door individuele burgers die door wet- en regelgeving het bos niet meer zien, het gevoel hebben onrechtmatig te worden behandeld door de gemeente of bij diezelfde gemeente tegen een bureaucratische muur aanlopen als het gaat om creatieve bouwplannen. Mocht het onverhoopt nodig zijn, haalt u met ONS Belang het RO specialisme in huis waar u op kunt bouwen.
Bouwplan Noordeinde!
Een concreet voorbeeld dat vraagt om een ‘open minded’ houding van de gemeente om tot realisatie van een prachtig project te komen, is het Noordeinde. Deze omgeving wordt tot op heden gekenmerkt door bedrijvigheid in alle soorten en maten. Tegelijkertijd is het een prachtige ontwikkellocatie voor woningbouw. Een ieder kan zich voorstellen dat wonen en industrie een moeilijke combinatie is en daarom is niet elk bouwplan inpasbaar. ONS Belang is er echter van overtuigd dat er meer in het vat zit. Met uw steun gaan wij onderzoeken wat er wél mogelijk is op één van de mooiste locaties van Volendam!
Milieustraat toegankelijk en afvalverwerking betaalbaar voor inwoners van de gemeente.
Sinds jaren heeft Edam-Volendam een prima functionerend afvalinzamelstation. Dat is een goede zaak. Het storten van afval moet namelijk goed gescheiden worden. Niet alleen om het milieu te sparen maar ook om mensen bewust met afval om te leren gaan en verder, niet onbelangrijk, om kosten te besparen. Het verwerken van afval dat niet goed wordt gescheiden kost aanzienlijk meer dan bij wel goed gescheiden afval. Daarbij kunnen materialen nog bruikbaar zijn voor recycling en in dit scenario kan afval dus zelfs nog geld opleveren, in plaats van kosten.
De inwoners van onze gemeente weten de milieustraat te vinden. Dat gaat heel goed. Wat minder goed gaat is dat wordt gezien dat veel mensen van buiten de gemeente de milieustraat ook weten te vinden. Daarbij zou voor het verwerken van bouwafval van aannemers, moeten worden betaald en dit is vaak niet het geval in de huidige situatie.
Het niet goed scheiden van het afval, en aannemers/bouwvakkers die hun afval storten zonder hiervoor te betalen, kunnen leiden tot het verhogen van de afvalstoffenheffing voor de inwoners van de gemeente. ONS Belang wil ervoor zorgen dat inwoners zich hier meer bewust van worden zodat we met kleine maatregelen en medewerking van de inwoners, deze kosten kunnen drukken. We hebben bijvoorbeeld voorgesteld om de milieustraat alleen nog toegankelijk te maken met een afvalpas.
Op deze manier zullen we proberen te voorkomen dat de milieustraat gaat verdwijnen en we ons afval naar Purmerend moeten brengen.
Duurzaamheid. Een moeilijk, maar niet te vermijden onderwerp. De meningen over het klimaat en de afspraken die hierover zijn gemaakt in het Klimaatakkoord zijn ambitieus en in menig gezelschap reden voor discussie. Moeten wij in onze gemeente voorop lopen met het verduurzamen van onze woningen en voorzieningen? Nee, we hoeven zeker niet voorop te lopen maar ONS Belang vind dat wij als gemeente én als inwoners wel ons beste beentje voorzetten. En natuurlijk moeten we dat blijven doen.
Zo is binnen de gemeente bepaald dat ieder nieuwbouwhuis gasloos en vrijwel energieneutraal wordt gebouwd. Tevens zijn bij een groot aantal inwoners de daken gesierd door zonnepanelen, warmtepompen en andere voorzieningen die de huizen in de gemeente duurzamer maken.
Waarin kan onze gemeente de inwoners stimuleren volgens ONS Belang? De gemeente kan de inwoners voorzien van informatie. Tot op heden heeft de gemeente een informatievoorziening op het internet die inwoners voorziet van antwoorden op vragen over verduurzaming. Denk hierbij aan hulp bij het aanvragen van subsidies voor het verduurzamen van een woning, het verstrekken van subsidies voor het verduurzamen van een woning, het helpen van ondernemers bij het investeren in energiebesparing enzovoorts.
Deze informatieverstrekking is belangrijk volgens ONS Belang en het geeft de inwoners van de gemeente de handvatten om aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun woning of onderneming.