Tom Kwakman

Hoi Tom, vertel eens in het kort, van wie ben je er een en wat doe je voor de kost?

Mijn ouders zijn (Klein)Jan Kwakman Mop en Marga Kwakman-Buijs. Ik ben 38 jaar en woon gelukkig samen met mijn vriendin Nicole en onze kinderen. Met het oorspronkelijke doel om timmerman te worden stapte ik een jaar of 25 geleden de LTS (tegenwoordig De Triade) in Edam binnen om vervolgens na een reeks van technische opleidingen af te studeren als bouwkundig Ingenieur en ben ik in die rol als constructeur werkzaam bij W3 Architecten & Ingenieurs in Broek in Waterland. In mijn vrije tijd kan ik genieten van mijn gezin, muziek, sport en het maken van mooie reizen, maar uiteraard ook een weekend lekker après(skiën) met de mannen.
 
Wat is jouw motivatie om samen met Lijst KRAS de verkiezingen in te gaan?
 
Zolang ik me kan herinneren ben ik geïnteresseerd in zaken die zich afspelen in de samenleving en volg om die reden met name de landelijke politiek met grote belangstelling. Na het jarenlang lastig vallen van familie, vrienden en collega’s met mijn doorgaans uitgesproken mening over allerlei misstanden en onrecht in de samenleving en onlogische beslissingen in de politiek werd ik door Jan Veerman jr. gevraagd om een keertje aan te schuiven bij een fractievergadering van Lijst Kras. Dit leek mij een mooie gelegenheid om die energie nuttig te besteden en besloot zo’n vergadering bij te wonen. Hier trof ik een oprecht gezelschap van zwaargewichten die hun sporen in de lokale politiek hadden verdiend en relatief jonge mensen met een frisse blik zoals ikzelf, die samen vol passie de discussie aangaan om onze mooie gemeente mooi te houden of zelfs nog beter te maken! Uiteraard moest nog blijken of de visie van Lijst KRAS strookte met die van mijzelf, maar na enkele gesprekken met Loek en het bijwonen van verschillende fractievergaderingen waar onderwerpen als de invulling van het plan de Lange Weeren, betaalbare woningen voor jongeren en een bruisender dorpshart ter sprake kwamen bleek als snel dat we op dezelfde lijn zaten. Voor onze standpunten en een toelichting daarop zou ik het aanraden om voor de verkiezingen eens onze vernieuwde site te bezoeken of Lijst KRAS te volgen op social media.
 
Waar sta je voor? Waarom gaan we op jou stemmen?
 

Eigenlijk is er niet één specifiek onderwerp waar ik voor sta, liever zou ik mezelf omschrijven als iemand die graag met een realistische en kritische blik of vanuit een andere invalshoek situaties bekijkt. In het dagelijks leven als constructeur is het mijn taak om een mooi ontwerp van de architect op doortastende wijze uit te werken tot een praktisch, uitvoerbaar en financieel haalbaar plan. Voorstellen en ideeën binnen de lokale politiek zou ik op diezelfde wijze willen benaderen. In deze bijzondere tijd vol verandering en uitdagingen als het woningtekort, energietransitie en de gevolgen van corona op evenementen zoals kermis en de sinterklaasintocht, zou ik graag de stem vertegenwoordigen van de nuchtere, maar toch ook vaak kritische Volendammer.