17 mensen vóór zand 29.000 tegen

IMG - Lijst Kras buttons - 1024x643 - JPG
klik om te vergroten

Veel treurige verhalen over smerig zand

Eindelijk komt de bevolking van Edam-Volendam los met betrekking tot de plannen van het college (Volendam 80/PvdA en CDA) om 90 speelplaatsen vol te storten met zand. De reacties stromen binnen hoewel er een fout was geslopen in het email-adres vorige week. Vriend en vijand zijn het in deze hele gemeente eens over één ding, zand kent vele nadelen, vormt een gevaar voor de volksgezondheid en is smerig. Nu de laatste 17 nog; de raadsleden en wethouders van de coalitiepartijen.
Tot nog toe hult het college zich in stilzwijgen ondanks dringende oproepen van Lijst Kras en andere oppositiepartijen (VVD en Groen Links) die daarbij de vergaande steun van de bevolking genieten. Ook vandaag weer twee stukjes ingezonden tekst, gekozen uit velen, van mensen die alle nadelen van zand op indringende wijze beschrijven. Na het lezen daarvan is er geen ruimte meer over voor twijfel.

 

 

Proeftermijn tot eind september

De coalitiepartijen hebben in de laatste Raadsvergadering besloten een proef te doen met zand als ondergrond op 24 plaatsen. Dit als compromis tegen alle bezwaren die de mensen van het burgerinitiatief en de oppositie partijen geuit hebben. Verder natuurlijk ook gezien het betoog van de GGD arts die door wethouder Kroon naar de raadszaal was gehaald. Hij moest het storten van zand verdedigen, maar vertelde doodleuk dat kinderen behoorlijk ziek konden worden van spelen in het zand, maar na 3 maanden wel weer opknappen! Het betreft overigens niet een beetje zand onder het speeltoestel, waarin de kinderen vallen of springen, zoals veel raadsleden in het begin nog dachten. Zeker niet. Er wordt een gigantische cirkel gras uitgegraven, waarin alle speeltoestellen geplaatst worden. In de Raad van september wordt e.e.a. geëvalueerd en tot die tijd kunt u als inwoner volop op allerlei manieren uw mening kenbaar maken. Dit kan o.a. op www.edam.volendam.nl waar een korte enquête staat (rechtsboven) m.b.t. de ondergrond speeltoestellen. Verder kunt blijven mailen naar Lijst Kras (voor het goede emailadres zie onder). Daarnaast kunt u nog vertegenwoordigers aanspreken van Volendam 80. PvdA en het CDA. Laat hen weten dat u het niet met ze eens bent. Hieronder weer twee emails van inwoners:

 

 

Bericht 1

Naar aanleiding van de oproep in de Nivo afgelopen woensdag willen wij graag een reactie geven op het gebruik van zand als ondergrond in de speeltuin. Allereerst zijn wij tegen zand als ondergrond in de speelveldjes omdat het erg onhygiënisch is. Dit kan leiden tot allerlei vage aandoeningen. Zo is ons zoontje na 5 antibioticakuren voorgeschreven door de kinderarts nog steeds niet van zijn darmklachten af. Het zou zomaar van het zand kunnen komen. De opmerking van de wethouder dat “de ouders dan maar beter op hun kinderen moeten passen” slaat overigens helemaal nergens op.
Daarnaast geeft zand een enorme troep en loopt het uit over de trottoirs en de rest van het plantsoen. Na regenbuien is het een tijd lang niet lekker bespeelbaar. De kinderen nemen tijdens het spelen in hun kleding onbedoeld zand mee in huis, wat zorgt voor extra opruimwerk en waardoor bijvoorbeeld onze houten vloer snel krast.
Gras is daarentegen ook na regen prima begaanbaar en geeft minder troep. Dat het iets harder valt in vergelijking met zand slaat ook nergens op. Daarvan hebben ze zich blijkbaar de afgelopen 40 jaar ook niets aangetrokken.
Nu belooft het college de speelplekken regelmatig te controleren op vervuiling en deze zo nodig op te ruimen. Dat zou dan voor het eerst zijn in de tien jaar dat wij hier op de Boezelgracht wonen!!
We verbazen ons er al jaren over hoe men dit “potentieel” mooie speelveldje totaal kan laten verpauperen. Sinds enkele weken is er in verband met de geplande nieuwe toestellen een gigantische krater aangebracht in dit speelveldje. Wij zijn dan ook benieuwd hoeveel enorme speeltoestellen hier geplaatst zullen worden.
Naast de discussie over het zand plaats ik overigens ook mijn vraagtekens over de “tijdigheid” van deze plaatsing van de speeltoestellen. De meeste kinderen hier in de buurt beginnen inmiddels al te puberen, terwijl verzoeken om (extra) speeltoestellen nooit zijn ingewilligd toen deze kinderen nog klein waren. Een gevalletje van mosterd na de maaltijd? Of straks een leuke hangplek voor de pubers? Het college mag het zeggen.

Bericht 2

Zand hoort op een strand niet onder speeltoestellen waar katten en honden hun behoeften doen. Meerdere malen komen de kinderen, nadat ze weer hebben gespeeld onder de stront thuis. Ik dacht altijd dat het lekker en gezond was voor kinderen om buiten te spelen, nu moet ik steeds voor politieagentje spelen om ze te waarschuwen om maar niet in het zand weer te gaan. Nee, hier GEEN zand.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn