Edam -Volendam financieel bankroet
Panden niet ideaal voor toekomstige huisvesting ambtenaren
Aankoop + aanpassingen € 6 miljoen
Exploitatiekosten: jaarlijks 1 miljoen
Gereserveerde gelden voor huisvesting: Nul komma nul
Volendamse kiezers bleven massaal thuis
Meerderheid in nieuwe raad vóór aankoop
Waar Lijst Kras bang voor was gaat misschien volgende week al gebeuren. Vorige week in de laatste raad in de oude samenstelling, diende Piet Reijers van het door de kiezer afgestemde Recht door Zee, als laatste stuiptrekking een initiatiefvoorstel in, om tot aankoop van de panden van de Uitwaterende Sluizen (HHNK) over te gaan. Dit moet gaan plaats vinden in de eerstvolgende raadsvergadering van 25 maart aanstaande. De lijsttrekker van Recht door Zee zal daar zelf niet meer bij zijn als raadslid. Voor de verkiezingen hadden Volendam 80 het CDA en Lijst Kras samen 11 van de 21 zetels en wezen de aankoop af. Na de verkiezingen zijn daar nog 10 van over. De VVD (5), PvdA (4) en Groen Links(2) hebben nu samen 11 zetels. De VVD met 1.500 stemmen uit Volendam speelt een cruciale rol. Gaat deze partij voor deze onverantwoorde aankoop stemmen, is nu de grote vraag.
“Koopje” valt vies tegen
Geld voor de aankoop en aanpassing en een jaarlijkse exploitatielast van een miljoen euro is er niet. Dat weet wethouder financiën Karregat van de VVD maar al te goed. De aankoopprijs is een kleine € 4 miljoen. Daar komt nog een kleine 2 miljoen bij voor het gebruiksklaar maken van het pand. Vervolgens zullen de jaarlijkse (exploitatie) lasten een miljoen euro bedragen. Geld dat er helemaal niet is. Vlak voor de verkiezingen heeft wethouder Emile Karregat van financiën de bestemde reserve huisvesting opgeheven. Dit om een solide financiële basis te smeden voor de bezuinigingen waarmee het Rijk alle gemeenten belast de komende jaren, als uitvloeisel van de crisis. En nu? Hoe wil Emile Karregat dit nu gaan financieren? OZB verhogen? Grond in de Broeckgouw duurder maken? Overigens komen alle bovengenoemde gegevens van zijn eigen afdeling financiën en deels van het HHNK zelf. Je mag er vanuit gaan dat deze organisatie de kosten nog laag heeft ingeschat, om de verkoop te bevorderen.
Volendamse kiezers haakten af
Iets minder dan de helft van de kiezers uit de kom Volendam bleven thuis bij de buis. Lijst Kras heeft maandenlang in vele artikelen bovenstaande betoogd. De meeste mensen in Volendam weten niet welke partij voor of tegen is. In Edam weten ze dat wel! Van de Volendammers die de gang naar de stembus wel hebben gemaakt, stemden er maar liefst 1.500 op de VVD. Op Johan Muhren en Diane Kwakman en Wim Runderkamp van de VVD rust een grote verantwoording. Willen zij medeverantwoordelijk zijn voor de financiële rampspoed die zich over onze gemeente gaat voltrekken, als zij instemmen met het voorstel tot aankoop van de panden van het HHNK? De kiezer en de thuisblijver hebben gesproken. De meerderheid in de raad van 25 maart zal ook spreken. Met het resultaat zullen we het met z’n allen moeten doen.