Gemeenten staan met de rug tegen de muur
Opschroeven leeftijd alcoholgebruik naar 18 jaar zorgt voor grote problemen
Vanaf 1 januari mogen jongeren in heel Nederland tot hun 18e geen alcohol meer drinken. Dit om de zeer negatieve effecten van alcohol (de hersenen worden onherstelbaar beschadigd) te verminderen. Hier zou niemand wat tegen kunnen hebben zou je op het eerste gezicht zeggen. Het beoogde effect zal echter niet zomaar behaald worden. Vóór 1 januari 2014 trokken vele jongeren zich al niet veel aan van de leeftijdsgrens van 16 jaar. Met vervalste pasjes kwamen ze een heel eind. Hoewel veel horecaondernemers hun taak serieus oppakten is het toch een rare situatie dat een horecaondernemer alle verantwoording krijgt. Tegen hoge kosten moeten ze zien te voorkomen dat een grote doelgroep klanten niet wordt bediend. Jongeren die uit de kroeg worden geweerd, komen elders simpel aan hun trekken.
Hoe nu verder?
Veel mensen zitten met de handen in het haar. Hun kinderen die vóór hun zestiende jaar maar net of niet in toom waren te houden wat betreft het alcoholgebruik, en die al een hele tijd legitiem dronken, mogen plotseling geen biertje meer kopen. Die geest gaat niet meer terug in de fles. Jongeren zoeken elkaar massaal op en wijken uit naar alternatieve plaatsen om aan hun drinkgerief te komen. Ze vinden gewoon dat ze daar recht op hebben. De regering kan nog wel meer bedenken. Het is een leeftijd waarbij de waarschuwing: “ je gezondheid wordt daar veel slechter van” weinig indruk maakt. Later is hun zorg niet. Nu aan een borrel komen is hun zorg.
De rol van de gemeente
Veel mensen geloven dat dé oplossing bij de gemeente ligt. Dat is ook een overheid en die kan de maatregelen verzachten of zelfs ongedaan maken. Helaas moeten wij u daarin teleurstellen. Lijst Kras had graag een overgangsregeling gezien, waarbij een stuk gedogen voor “bestaande” gevallen (jongeren van 16 en 17 die al een tijdje mochten drinken) zou zitten. Die overgangsregeling is er niet en kan de gemeente ook niet op eigen houtje instellen. We zouden als gemeentelijke overheid in overtreding zijn en zelf op de beklaagdenbank terecht komen. Los daarvan zou dit een aanzuigende werking kunnen hebben op mensen van buiten de gemeente. Velen zouden naar Edam-Volendam komen want daar mag toch alles!
Het CBW?
Anderen zeggen weer dat het CBW dé oplossing moet bieden. Die hebben toch zo’n duur gebouw staan van gemeenschapsgeld? Het CBW kan zeker een deel van de oplossing zijn. Ze zullen een aangenaam onderdak moeten kunnen bieden aan deze doelgroep van 14 tot 17 op de vrijdag én zaterdagavond onder professionele begeleiding met aansprekende activiteiten. Dit is een hele moeilijke taak, waar ook een kostenplaatje aan vastzit en waar een flink deel van de jongeren (nog) niet op zit te wachten. Het CBW mag namelijk geen alcohol schenken aan deze groep en dat maakt het onaantrekkelijk voor de doelgroep.
De ouders?
De ouders kunnen en moeten zeker ook een belangrijke rol gaan spelen in dit verhaal. De ouders zijn als eerste verantwoordelijk voor de opvoeding. Veel ouders hebben moeite met de vrijgevochten moraal van tegenwoordig en de groepsdruk die ze niet kunnen weerstaan. In veel gezinnen is het woordje “nee” een scheldwoord dat niet wordt gepikt door het kroost. Veel ouders kiezen dan maar voor de korte termijn politiek van “ja” en komen daar niet meer vanaf. Het gevolg is dat ouders die wel standvastig proberen te zijn het nog veel moeilijker hebben. Veel kinderen mogen van jongs af aan alles en op latere leeftijd is dat niet meer terug te draaien.
Tips
Ouders zullen zich meer moeten verdiepen in de gevolgen van alcoholgebruik voor jonge kinderen. Er worden voorlichtingsavonden genoeg georganiseerd en ook op internet is er veel te vinden. Ga met uw kinderen in gesprek, maak goede afspraken en voer het woordje “nee“ in. Het zal weerstand opleveren maar later veel voordelen geven. Kinderen hebben grenzen nodig maar zullen die altijd blijven opzoeken. Later zullen ze u dankbaar zijn dat u ze heeft aangegeven. Ondertussen is het probleem natuurlijk nog niet opgelost. Heeft u een goed idee, laat het ons weten en als de gemeente een rol kan spelen zullen we die uitdaging zeker aannemen.
email: fractie@lijstkras.nl