Bankroet Edam-Volendam nadert

IMG - Lijst Kras buttons - 1024x643 - JPG
klik om te vergroten

Voorstel tot aankoop HHNK in de Begrotingsraad van 11 november

 

Panden ongeschikt voor huisvesting Ambtenaren

Panden financieel gezien een bodemloze put

Een meerderheid van de raad gaat hoogst waarschijnlijk in de Begrotingsraad van 11 november  besluiten tot aankoop van het panden van het HHNK aan de Schepenmakersdijk in Edam. De VVD (5 zetels), de PvdA (4 zetels) en Groen Links (2 zetels) die dus samen 11 zetels in de raad van Edam-Volendam bezetten, willen tot deze financieel onverantwoorde aankoop overgaan. Volendam 80 die in een coalitie zit met de PvdA zal waarschijnlijk gedwongen zijn om ook voor te stemmen. De VVD met ex-wethouder financiën Emiel Karregat in de gelederen heeft zich de laatste jaren opgeworpen als de waker over onze gemeentelijke financiën. Deze aankoop druist tegen iedere financiële logica in. Dit moeten we gewoon niet doen!!

Kostbaarste monumentenzorg uit de geschiedenis

Monumenten kosten veel geld. Dat is algemeen bekend. Monumenten genieten bescherming van Rijkswege via uitgebreide wetgeving. Die bescherming betekent dat de koper aan handen en voeten gebonden is aan allerlei regels voor zowel de binnenkant als de buitenkant van historische panden. Het betekent in het kort gezegd dat er continu veel kostbaar onderhoud plaats moet vinden waarbij effectiviteit en efficiëntie van ondergeschikt belang zijn.

Waarom gaat het HHNK eruit?

Het HHNK (ook bekend als de Uitwaterende sluizen) was tot nog toe op veel plaatsen gehuisvest in panden als deze. Het HHNK geeft geld uit als water. Is het op dan verhogen zij de aanslag. Iedere burger is daar mee bekend en voelt dat jaarlijks in zijn portemonnee. Het is toch een teken aan de wand dat zelfs het HHNK het in deze tijden niet meer kan en wil opbrengen om al die extra huisvestingskosten op tafel te leggen? Zij stoten overal de dure monumentale panden af en gaan dan samen in één ultramodern efficiënt op de toekomst gericht pand zitten. Het gaat de HHNK miljoenen aan exploitatie uitgaven schelen (jaarlijks terugkerende huisvestingskosten). Wie gaat al die onverantwoorde uitgaven voor de komende generaties op zijn nek nemen en de lasten daarvan verhalen op zijn burgers? Juist ja, de gemeente Edam – Volendam en wel de partijen VVD, PvdA en Groen Links die samen 11 van de 21 zetels in de raad innemen.

Motivatie van de voorstemmers

Bovengenoemde partijen hebben het hun kiezers beloofd. Zij snappen heel goed dat het een financiële noodsprong in het diepe is. Deze partijen vinden echter andere dingen dan geld belangrijk. Zij vinden dat de panden charme hebben en uitstraling. De panden zijn historisch en staan te boek als Rijksmonument. Bezoekers van de panden zullen het fijn vinden om in zulke mooie panden op bezoek te mogen gaan. De vereniging Oud Edam (waarvan de leden moeiteloos de panden zelf zouden kunnen kopen, dan kunnen ze ermee doen wat ze willen) vinden het een absolute must dat de gemeente die panden aankoopt. Er zijn nog 180 historische panden. Aan de Lingerzijde staan ook al historische panden te koop. Er gaan stemmen op om ook die aan te kopen, want die zijn ook erg mooi. Er zijn daarna nog 178 panden te gaan.

Wordt vervolgd .

Facebook
Twitter
LinkedIn