Begrotingsbehandeling in het kader van de Coronacrisis.

logo21
klik om te vergroten

Vorige week donderdag vond de begrotingsraad plaats in Edam-Volendam. Alle gemeenten maken op die dag de balans op van het afgelopen jaar en geven een doorkijk naar de komende jaren. De lokale belastingen- en de financiële stand van zaken van de gemeente worden vastgesteld. Ieder raadslid, maar meestal gewoon de fractievoorzitter van een partij, begint in een spreekbeurt over alles wat er politiek gezien is gebeurd in het afgelopen jaar. Complimenten worden uitgedeeld alsmede opmerkingen gemaakt over zaken die partijen dwarszit. Helaas moest dit keer vanwege de corona de hele dag op afstand met zoom (video) gewerkt worden, dat toch wel z’n beperkingen kent, omdat we op verschillende locaties zitten.

De financiën.

De financiën hebben in 2020 een enorme klap gehad. De gemeente heeft veel minder inkomsten gehad en dat zal nog even zo blijven in 2021 en verder. Geen toeristenbelasting of parkeergelden, het zwembad gesloten, uitkering verstrekking  die niet geheel door het Rijk wordt vergoed en zo is er nog een waslijst. Vorig jaar was er tijdens de Begrotingsdag een algemene reserve vastgesteld voor 2020 van ruim 18 miljoen oplopend naar 19 miljoen in 2023. Nu een jaar later moeten we dat neerwaarts bijstellen tot 12 miljoen in 2021. Daarna hopen we op een stabilisatie. Dit klink dramatisch en dat is het ook wel een beetje, maar u moet nagaan dat bijna de helft van de gemeenten in Nederland het water aan de lippen staat  en Edam-Volendam nog steeds financieel de kwalificatie goed tot heel goed heeft.

Voorzieningenpakket

Daarbij komt dat onze gemeente een voorzieningenpakket heeft voor z’n inwoners die zijn vergelijking bijna niet kent in Nederland, zeker in gemeenten van gelijke omvang. We gaan hier nu geen opsomming geven; we zullen enkele recente zaken. Wat dacht u van het WoZoCo, de nieuwe sporthal, de bouw van een multifunctionele turnhal, een timmerspeelplaats, een historische scheepswerf, een nieuwe Vincentiusschool, een kindcentrum. Verder zaken als het opknappen van de Julianaweg, het Zuideinde. Het lantarenpalenproject waarbij in een aantal jaren alle lantaarnpalen van led-verlichting worden voorzien en ga zo maar door.

Gezien de in absolute cijfers dalende reserves heeft LijstKRAS ingestemd met een verhoging van de lokale lasten met enkele tientjes per jaar. Wij gaan daar geen gewoonte van maken maar wij willen niet gaan snijden in alle projecten die nu lopen.

Wij hopen net als iedereen dat het coronavirus spoedig op z’n retour zal gaan zodat iedereen weer lucht krijgt en weer kan doen wat zij graag willen.

E-mail: fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn