Beren of borden op de weg?

foto2
klik om te vergroten

Sinds het toeristenseizoen is aangebroken is het chaos op de Julianaweg. Bussen, die overal stoppen en parkeerplaatsen die niet goed worden gebruikt. De Volendammers zien en ervaren dit met lede ogen. De zwartkijkers zien nooit meer een verbetering en uiten dit op de sociale media. 1 april jl. zou er een zgn. dynamisch parkeerverwijssysteem in werking gaan. Zou dat dan de oplossing geven?

Wat er gaat gebeuren met die verwijsborden op de Julianaweg

De afgelopen week is men op de Julianaweg begonnen met het plaatsen van de grijze palen ten behoeve van het elektronisch parkeerverwijssysteem, dat vorig jaar is aangeschaft. Met dit systeem wordt het aantal parkeerplaatsen aangegeven dat op de verschillende parkeerplaatsen aanwezig is.

Dit systeem alleen zal het verschil niet gaan maken, maar als onderdeel van een verkeersplan zal het zeker een waardevolle aanvulling zijn. De JÚISTE bewegwijzering, al lijkt dit zo eenvoudig, dát is de sleutel tot succes. Een goede verkeersdoorstroming en succesvol parkeergebruik valt of staat bij juiste inzet van de bewegwijzering. Het is belangrijk om het autoverkeer van de bezoekers naar Volendam zo te sturen dat zij verleid(lees: gedirigeerd) worden een parkeerplaats te kiezen die wij, als gastheer van Volendam, graag willen. Alleen dan kan een verkeerschaos worden voorkomen en zal het parkeeraanbod beter en efficiënter benut worden door de bezoekende auto’s en met name de touringcars.

Iedereen die vanuit Hoorn, Purmerend/Zaandam of Amsterdam via de provinciale wegen N247 en N244 Volendam wil bereiken, wordt via de officiële borden naar Motel Volendam verwezen om vanaf daar via de Zeddeweg(N517) Volendam binnen te rijden. Dit is dus het begin van de ellende; elke bezoeker komt op één punt binnen, terwijl er eigenlijk drie toegangswegen zijn. Bovendien komen er ook dagelijks tientallen bussen vanuit de Zaanse Schans via Purmerend. Van een goede verdeling wordt tot nog toe dus geen gebruik gemaakt.

De bewegwijzering op de Julianaweg is zeer verwarrend

Nog voordat men de Julianaweg heeft bereikt is er al een wirwar aan bewegwijzering. Verschillende borden, in verschillende stijlen, met verschillende afbeeldingen en in Nederlandse en Engelse tekst (foto 2).

Dit vind je terug te langs de hele Julianaweg (foto 3).

Kortom, de bewegwijzering naar de parkeerplaatsen in Volendam is onoverzichtelijk. Elke stad of dorp in Nederland maakt gebruik van het bord “P-route”. Nog voordat je de bebouwde kom binnenkomt wordt je aan de hand van deze verwijzing geleid richting de parkeerplaatsen in de stadskern dan wel naar de parkeerlocaties buiten de kom. Bij ons is dat niet het geval. Pas ter hoogte van de Mariakerk verschijnt dit bord voor het eerst.

Veel bezoekers volgen niet de bewegwijzering maar gebruiken hun elektronische navigatie. Zo komen er toch bezoekers via Edam naar het centrum van Volendam. Op verschillende cruciale plaatsen als bij de rotonde AMVO, ontbreekt vervolgens de bewegwijzering. De bezoekers weten niet waar ze naar toe moeten, naar welke parkeerplaats waarvan wij willen dat ze die gebruiken.

Alles valt of staat met de juiste bewegwijzering

De bewegwijzering moet dus op orde zijn wil je goed gebruik kunnen maken van het nieuwe parkeerverwijssysteem. Hierbij onze aanduidingen.

Maak gebruik van:
– maatregelen en methodes, die hun nut al hebben bewezen;
– de algemene verwijsbord P-route;
– begin buiten de bebouwde kom al met het aangeven van de P-route; de standaard bewegwijzering binnen Nederland.
– verwijs bij alle drie de toegangswegen naar Volendam de borden P-route;
– één algemene stijl als het gaat om de specifieke bewegwijzeringsborden naar de parkeerplaatsen.
– houd het simpel en duidelijk, bijv. “Parkeren Zuid”, “Parkeren Centrum” en “Parkeren Noord”.
– verwijs de bezoekers alleen naar die parkeerplaatsen, die voor hen zijn ingericht. Laat de parkeerplaatsen, die voor de inwoners zijn bedoeld(als kort parkeren) buiten beschouwing.
– zorg voor een goede informatie op het internet over het parkeren voor bezoekers in Volendam.

Heel veel mensen raadplegen het Internet voordat ze naar hun bestemming afreizen. Door duidelijk aan te geven en te verleiden waar ze wel mogen staan(bijv. lang en goedkoop) en waar niet(bijv. kort en vergunningsplichtig) zullen ze die parkeerplaats kiezen, die hen het aantrekkelijkst lijkt.

Zorg voor voldoende Toezicht en Handhaving op kritieke punten in de route, zeker in het begin van het toeristenseizoen. Fysieke aanwezigheid heeft een preventieve werking en door direct op te treden behoud je de doorstroom van het verkeer.

Geef in het begin de hoogst mogelijke parkeerboete aan de buschauffeurs. Dit geeft gevolgen op het hoofdkantoor en ze bespreken dit met hun collega’s. Zo krijg je een besef van ‘in Volendam moeten/kunnen we ons niet misdragen’.

Ten slotte de elektronische bewegwijzering. Deze zal zeker een bijdrage leveren aan een betere doorstroming binnen de Oude Kom van Volendam en een betere benutting van de parkeerplaatsen. Maar zeker is dat dit niet alleen de oplossing is, daar is meer voor nodig.

Email: fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn