Bizarre ontknoping zand-soap

IMG - Lijst Kras buttons - 1024x643 - JPG
klik om te vergroten

Hulp van hogere machten geeft de doorslag

Afgelopen donderdag vond de raadsvergadering van de maand januari plaats, waar de ontknoping van het politieke drama rond de ondergrond van de speelplaatsen, moest plaatsvinden. Het is verschrikkelijk jammer dat u dit als burger niet “live” heeft kunnen meemaken. Een onthutsend kijkje in de politieke keuken. Het college onder strenge regie van CDA wethouder Kroon wilde persé zand als ondergrond voor de speelplaatsen. Dit ondanks het feit dat het CDA donders goed weet dat burgers in deze gemeente daar massaal, heel terecht tegen zijn. Lijst Kras heeft het college  – het CDA in het bijzonder – daar vanaf het begin op gewezen.

 Wethouder Kazan

Vanaf de start van het raadsplein (de voorbesprekingen van de Raadsvergadering) ontpopte wethouder Kroon zich als een ware goochelaar met getallen. In de 8 maanden vóór dit raadsplein schermde de wethouder met het feit dat een andere ondergrond dan zand compleet onbetaalbaar zou zijn.

We moesten aan miljoenen denken bij kunstgras en/of rubbertegels. Hoewel deze beweringen van alle kanten in twijfel werden getrokken, kon de wethouder het gemor in eigen gelederen (Volendam 80 en PvdA zitten met het CDA in deze coalitie) daarmee nog enigszins in toom houden. Afgelopen donderdag opende zij doodleuk het raadsplein met de mededeling dat “door nieuwe informatie” en aanbestedingsonderhandelingen, zand wel voor het grootste deel vervangen kon worden door gras en kunstgras.

Burgerinitiatief   

Begin vorig jaar werd er een burgerinitiatief ingediend. Een groep verontruste burgers kwam in de Raad vertellen hoe verkeerd het was om zand – zeker in de grootte  van maankrater cirkels – onder de speeltoestellen te leggen.  Dit werd met allerlei cijfers over ziekten en andere ellende veroorzaakt door zand onderbouwd. Wethouder Kroon werd met officiële offertes overspoeld, waaruit bleek dat alternatieve ondergronden niet of nauwelijks duurder waren. De extra kosten kunnen bovendien simpel opgevangen worden door iets soberder voor de dag te komen. Een gemeente van onze omvang met 88 goed geoutilleerde speelplaatsen is misschien wat “overdone” .

Engel Gabriël

De wethouder verklaarde de complete ommezwaai door te stellen dat zij de dag voor de raadsvergadering de “nieuwe”  informatie had binnen gekregen en de nacht vóór de raadsvergadering een soort “verlichting” om dit met de Raad te delen.

Het had getuigd van lef indien de wethouder een verklaring had afgelegd waarin gezegd zou worden dat ze een tijdje op een verkeerd spoor zat en onvoldoende met alle negatieve consequenties van haar houding rekening had gehouden. Een knieval zoals die nu heeft plaatsgevonden kan ons bijna niet meer blij maken, alleen maar verontwaardigd.

Vasthoudendheid

U ziet dat vasthoudendheid op den duur toch beloond kan worden. Met dank aan het burgerinitiatief dat een veelvoud van de 80 uur die wij er in hebben gestoken, aan deze zaak heeft besteed. Wij uiteraard heel blij dat alle inspanningen geleid hebben tot een goed resultaat. We zijn er overigens nog niet. In maart komt het college met het definitieve plan met bijbehorend kostenplaatje. Lijst Kras heeft aan het college gevraagd of zij er in ieder geval voor wil zorgen dat het zand onder de speeltoestellen zo spoedig mogelijk verdwenen is.

Facebook
Twitter
LinkedIn