Bloemen bij de finish

IMG - Lijst Kras buttons - 1024x643 - JPG
klik om te vergroten

CDA verliest kroonjuweel

Vele bossen bloemen veranderden van eigenaar tijdens de laatste raadsvergadering donderdag 13 december, hoewel dat niets met bovenstaande titel van doen heeft. Loege Schilder, april dit jaar nog euforisch ingehaald als de nieuwe fractievoorzitter van het CDA, als opvolger van Jaap Veerman, stapt op. Zoals zo vaak valt werk, privé en politiek niet (meer) te combineren.

Loege was zich volop aan het ontwikkelen tot een goede politicus, en zijn vertrek is een zware klap voor het plaatselijke CDA dat nu nog maar één ervaren politicus telt: Jaap Veerman. Deze ex -fractievoorzitter, verlaat – als de geruchten waar zijn – aan het einde van deze raadsperiode ook de politiek. Voor het CDA is dit vrij dramatisch, maar ook het gemeentebestuur laat hierbij een aderlating. De laatste jaren is het bestuur van onze gemeente sterk verjongd en vernieuwd. Wat rust op dit front en rijping van nieuwe raadsleden zou op zijn plaats zijn. Het is niet anders.

Nog geen nieuw college

Na al die maanden nog geen nieuw college. Het lijken wel Belgische toestanden in Edam -Volendam. Volendam 80, de grootste partij is er tot nog toe niet in geslaagd een aantal partijen bij elkaar te brengen die samen een meerderheid vormen in de gemeenteraad. Vele gesprekken zijn gevoerd maar te weinig partijen zijn er in geslaagd om over partijbelangen, oud zeer en privé prioriteiten heen te stappen en in het belang van de hele gemeenschap bestuursverantwoordelijkheid te nemen. Dat is heel spijtig gezien voor allerlei belangrijke ontwikkelingen in onze gemeenschap een daadkrachtig bestuur is vereist.

Fractie Kras gaat die verantwoordelijkheid in ieder geval niet uit de weg en blijft zich inzetten voor het algemeen belang, al dan niet als lid van de coalitie.

Bloemen bij de finish

Deze uitspraak deed wethouder Kes toen Loek Kras van fractie Kras haar afgelopen donderdag complimenteerde met de voortgang van “het project” de Zuidpolder. De raad heeft toegestemd in een voorbereidingskrediet voor de Zuidpolder en hoewel het allemaal nog niet 100 % zeker is (we wachten op de eerste paal) heeft fractie Kras er alle vertrouwen in dat de Zuidpolder daadwerkelijk van de grond komt.

Als alles volgens planning verloopt zal er ook gestart worden met de Gouwwijk, de 2E sporthal Opperdam, de Pius X en de afrit bij Spaander in 2008. Kortom, een spannende tijd voor onze gemeente met zeer veel bouwactiviteiten. De Gouwwijk begint met de bouw van de nieuwe flats van de woningbouw, zodat de eerste huizen in 2009 aan de beurt zijn.

Financiële tevredenheid

De gemeente Edam-Volendam mag ook financieel gezien niet klagen. De laatste maanden van 2007 zijn er flinke extra bedragen van het Rijk binnen gekomen evenals kerstcadeautjes van de Nuon en de BNG (bedrijven waarvan de gemeente aandelen bezit) en veel meer bouwleges dan gedacht. Bij elkaar toch enkele miljoenen die een welkome aanvulling vormen voor onze magere reserves.

We sluiten het politiek jaar 2007 op allerlei terreinen dus goed af en hierbij wenst fractie Kras alle inwoners van deze mooie gemeente, fijne dagen.

Fractie Kras

Facebook
Twitter
LinkedIn