Bouw nieuwe Seinpaal eindelijk van start

seinpaal
klik om te vergroten

Prachtige multifunctionele sporthal voorzien van gedeelde entree met zwembad de Waterdam

Het project de nieuwe Seinpaal, waar we al een aantal jaren mee bezig zijn staat eindelijk in de startblokken. Sterker de stenen van het oude parkeerterrein bij de Waterdam zijn er al uit. Binnen een jaar moet er een grote, mooie duurzame sporthal zijn verrezen die een gigantisch aanwinst zal zijn voor sportend Edam-Volendam en waarbij één entree ontstaat voor zowel zwembad de Waterdam als de nieuwe sporthal. Dit kent grote voordelen en verbetert het aanzien van het geheel enorm. Kortom, weer een waardevolle aanwinst voor de hele gemeente. Tegelijkertijd worden met de bouw van deze sporthal, de laatste renovatie werkzaamheden van de Waterdam uitgevoerd, waarbij te denken valt aan de kleedkamers, de balie en de hoofdingang. Bijna gelijktijdig met dit project zal in jan./febr. 2018, het Europaplein omgetoverd worden tot een echt dorpscentrum.


Coalitie pakt door

Zoals eerder geschreven vertoont de coalitie bestaande uit LijstKRAS, Zeevangsbelang, CDA en VVD een grote daadkracht. Afgelopen weken zijn de werkzaamheden begonnen die binnen een jaar moeten leiden tot een geheel nieuwe, duurzaam (o.a. bijna energieneutraal) gebouwde sporthal. De sporthal zal bestaan uit een enorme ruimte die door twee scheidingswanden in drie hallen verdeeld kan worden. Hij is dus geschikt voor onderwijsdoeleinden en alle soorten van sport, waarbij er sprake zal zijn van minimaal 200 vaste tribune plaatsen die nog met honderden uit te breiden zijn. Hiermee wordt ruimschoots voorzien aan iedere vraag naar ruimte om in te sporten, van zowel het onderwijs als de sportclubs.
 

Synergie door gedeelde entree

Synergie en dus ook financieel voordeel ontstaat in deze door:

– één entree voor twee sportaccommodaties;
– het beheer van één groter gebouw i.p.v. twee kleinere;
– gedeelde horeca;
– gedeelde parkeerplaatsen en ook meer parkeerplaatsen (wel veel minder dan anders voor twee aparte gebouwen;
– Koppeling van allerlei installaties tussen de twee gebouwen.
 

Is dat allemaal betaalbaar?

Deze coalitie past heel goed op de centen. Bij ieder project wordt goed naar de betaalbaarheid en dus het financiële plaatje gekeken. Dit gecombineerde project kost ruim 5 miljoen.

Kostendragers voor dit project zijn o.a.:

– De vrijkomende reserves en voorzieningen van de oude Seinpaal.. Voor oude gebouwen moet veel geld opzij gelegd worden voor onderhoud, vervanging en vernieuwing; die reserves zijn voor jaren weggelegd en kunnen dus jaren deels als dekking dienen voor de nieuwe sporthal;
– De verkoop van de grond van de oude Seinpaal;
– De exploitatie voordelen. De kosten per m2 in de oude Seinpaal zijn € 48 en in de nieuw sporthal straks € 33,- per m2
– Synergievoordelen met zwembad de Waterdam
– Gebruikmaking van bestaande reserves inrichting sporthal
– De lage rente die de rentelasten enorm drukt
– De investeringen in duurzaamheid die besparingen gaan opleveren.

Het komt er op neer dat er € 100.000,- structureel moet worden toegevoegd aan de reserve nieuwe sporthal, om het gehele project te kunnen financieren. De aflossingen zullen er voor zorgen dat die structurele bijdrage zal zakken, net als bij de aflossing van een koophuis.

email: fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn