Centrum Volendam op de schop!

havenhof
klik om te vergroten

    Parkeergarage voor 400 auto’s onder Europaplein, Zeestraat en Amvo terrein

Huizen aan beide zijden van de Zeestraat moeten gesloopt!

                Appartementen bovenop de Havenhof!

       Aantrekken modewinkels van internationale ketens naar Volendam!

Vindt u bovenstaande slogans bizar? Wij van LijstKRAS ook. Toch heeft Volendam 80 deze kreten enkele jaren geleden nog maar, hardop geroepen. Toenmalig fractievoorzitter Karhof vond de andere raadsleden maar angsthazen. Zijn partij had visie en hij verdedigde de plannen van wethouder Kes vol vuur. We moesten naar Purmerend kijken, daar deden ze dat ook. Heeft Volendam 80 de bevolking toen geraadpleegd aan inspraak gedaan en geluisterd naar de wensen van de burgers, waar ze nu de mond vol van hebben? Hadden ze dat maar gedaan, dan hadden ze geweten dat de bevolking in Volendam in grote meerderheid radicaal tegen was.

LijstKRAS nam de fakkel over

LijstKRAS heeft wel naar de bevolking geluisterd. Luisteren naar de bevolking betekent niet dat allerlei wensen van groepen met totaal verschillende belangen allemaal gehonoreerd (kunnen) worden. Dat is schier onmogelijk. Het gaat erom de pijn zo te verdelen dat (bijna) iedereen er mee kan leven of er zelfs blij van wordt. Je moet prioriteiten stellen bij zo’n megaproject. Eén prioriteit sprong er bovenuit in 2014-2015 toen wethouder Rijkenberg van LijstKRAS een brede inspraak hield, waar honderden inwoners, zowel burgers als ondernemers gebruik van maakten; veiligheid in de straatjes rond het Europaplein, afsluiting voor derden van de veel te krappe straatjes d.m.v. afzinkbare paaltjes en geen grote vrachtwagens meer in het centrum. Al deze wensen zijn vervuld. Verder moet een nieuw centrum natuurlijk uitstraling hebben en gezelligheid kennen en niet teveel verkeersbewegingen hebben.

Alle auto’s weg?

Alle auto’s weg roepen een aantal mensen, terwijl anderen juist willen dat ze blijven. Dan heb je ook nog te maken met de ondernemers in het centrum. Die voelden en voelen zich geschoffeerd en bestolen dat van de ene op de andere dag 50 parkeerplaatsen voor hun deur verdwenen. Een compromis is gevonden door de auto’s van het Europaplein weg te halen en er een aantal in de Zeestraat terug te laten komen. Zo kunnen er op het Europaplein terrasjes komen, bankjes en een fontein en in een later stadium nog wat winkeltjes. Verder kan er á la minuut ruimte gemaakt worden voor grote evenementen, het hele jaar door. Het gaat prachtig worden en voor ieder wat wils.

De open brief van de hr. Klouwer

Bewoner van de Zeestraat de hr. Klouwer hield ook namens enkele buren, een betoog in de Raad van Edam-Volendam en schreef vorige week een artikel in de Nivo. De hr. Klouwer sprak zijn ongenoegen uit over zaken waar hij ontevreden over was, voornamelijk de verkeersveiligheid. Wat betreft de verkeersveiligheid kunnen we zeggen dat deze alleen maar wordt vergroot doordat het Europaplein volledig autovrij is, er geen enkele bus meer in de Zeestraat zal rijden en vanaf 11:00 uur de doorgang vanuit de Ventersgracht is afgesloten. De nieuwe indeling van het centrum betekent ruim baan voor fietsers en voetgangers waarbij automobilisten worden gedwongen stapvoets te rijden. Geen scheurende auto’s meer door de Zeestraat!

Negatief

Wij zijn in onze stukjes nooit of nauwelijks negatief. Leest u ze allemaal maar eens na, zie onze website. Een enkele keer zoals deze, moet er toch e.e.a. recht gezet worden. Vanaf nu reageren wij voorlopig niet meer op uitlatingen van Volendam 80 en/of de PvdA.

email: fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn