Coalitieakkoord geen verbetering

IMG - Lijst Kras buttons - 1024x643 - JPG
klik om te vergroten
Donderdag 21 februari is de nieuwe coalitie van de gemeente Edam-Volendam geïnstalleerd. De dag ervoor werd in de Nivo een lijst met speerpunten gepresenteerd die na lang overleg als basis moeten dienen voor het coalitiebeleid voor de komende jaren. Volgens Volendam 80 dient het oude coalitieprogramma opgesteld door Volendam 80, Recht door Zee en de PvdA als basis voor dit nieuwe programma. U zult begrijpen dat de twee nieuwe coalitie partijen een herkenbare inbreng willen hebben in een door hun ondersteund programma. Vandaar de lange onderhandelingen. Wij willen de komende weken de speerpunten van deze nieuwe coalitie met u doornemen. Wij plaatsen een groot aantal vraagtekens bij diverse zaken.Knipt u het lijstje even uit de Nivo van 20-02-2008? Dan is het goed te volgen.

Toch een nieuw stadskantoor?

Jarenlang heeft fractie Kras, samen met Recht door Zee en Volendam 80 gestreden tegen het plan om een nieuw stadskantoor te realiseren, dat tientallen miljoenen euro’s zou moeten kosten. We dachten dat de afgelopen jaren iedereen ervan overtuigd was geraakt dat we dat niet moesten gaan doen. Vorig jaar is er door de gemeente een overeenstemming bereikt over het recht tot koop van de panden van het Hoogheemraadschap in de nabije toekomst. Voor aanzienlijke lagere kosten blijven die panden in bezit van de gemeenschap. Na enige aanpassingen kan het grootste deel van het ambtenarenkorps – inclusief het personeel van het kantoor van de Mgr. Veermanlaan – zich daar huisvesten. Het huidige stadskantoor blijft met een aantal publieke functies gewoon bestaan terwijl delen van het pand verhuurd kunnen worden. Wat staat er tot onze stomme verbazing in als eerste punt in de nieuwe coalitie overeenkomst: Vooralsnog geen nieuw stadskantoor!! Onze klomp breekt hier in ieder geval van.

Betaalbare woningbouw

Kijkt u eens bij het kopje ruimtelijke ordening. Er staan daar nogal wat uitspraken over bouwen: gevarieerd bouwen, aansprekende architectuur, bouwen voor de directe vraag, voor eigen ingezetenen voorzover wettelijk toegestaan en ga zo maar door. De meest belangrijke zin die er uit zou moeten springen staat er echter helemaal niet in!!!!

De zin: Betaalbare woningen bouwen dus ook voor mensen met een normaal inkomen of iets van die strekking komt in het stuk niet voor. Je zou toch zeggen dat de nieuwe coalitie partijen daar toch een groot voorstander van zijn gezien eerdere publicaties en daar graag op aangesproken willen worden! Waarom staat er geen zin in het coalitieakkoord met die strekking????
Beste lezers, fractie Kras wil de stukken leesbaar houden en dus niet te lang. De komende weken komen we op dit coalitieakkoord terug.

Fractie Kras

Facebook
Twitter
LinkedIn