Huiseigenaar geen baas meer over eigen woning!
Al maanden is het college van B&W in de persoon van wethouder Kes bezig met het opzetten van een heus monumentenbeleid. Afgelopen donderdag kregen de raadsleden tijdens het Raadsplein (voorbesprekingen van de agendapunten voor de Raad) een presentatie voorgeschoteld met de stand van zaken. Het is allemaal bijna in kannen en kruiken en er heerst een algemeen enthousiasme in het college en de Raad van Edam-Volendam, behalve dan nog bij Lijst Kras.
Wij zijn het niet op alle fronten eens met de plannen. Zo mag iemand wiens huis is aangewezen als monument, niet zelf meer beslissen over de aanpassingen die hij aan zijn huis wil doen. Hij moet zeker alle karakteristieke zaken hetzelfde houden en soms een heel restauratieplan indienen, waarbij dan maar moet worden afgewacht of de monumentencommissie zijn goedkeuring daar aan geeft. Je bent dan nog wel eigenaar, maar niet meer de baas over je eigen huis. Vaak wordt de bezitter van een monument ook nog op extra hoge onderhoudskosten gejaagd. De marginale subsidie waar recht op is kan de extra kosten niet dekken.
Sympathiek
Het idee om mooie huizen, gebouwen bruggetjes en straatjes daterend uit ons verleden te bewaren als herinnering hoe het was en als bezienswaardigheid voor toeristen en lokale genieters is natuurlijk prima. Als je aan iemand vraagt “zullen we de Vincentiuskerk afbreken en vervangen voor een vierkant gebouwtje” word je in het gunstigste geval met afschuw bekeken. Niemand heeft wat tegen historische gebouwen of objecten en vele mensen genieten ervan. Verder trekt het ook nog toeristen en bewaren we een band met het verleden. Niets mis mee dus. Het is zelfs heel jammer dat geen enkel college tot nu toe hier oog voor heeft gehad. Zeker 8 jaar geleden was dit al een prioriteit van het CDA, maar hebben ze hun ideeën nooit omgezet in concreet beleid. Het gevolg is dat monumenten in Volendam even makkelijk te vinden zijn als spelden in een hooiberg.
Bouwdrift
Veel historisch panden en objecten zijn de afgelopen 30 jaar met de grond gelijk gemaakt. In een aantal gevallen had dat best voorkomen kunnen worden. Het bestuur van de gemeente heeft er nauwelijks oog voor gehad en de Volendammers houden van nieuw, modern en groot. Daar is ook niets mis mee. Wat is er tegen om hard te werken, goed te sparen en daar iets moois voor te laten bouwen. Behoud van monumenten heeft het tot nog toe moeten hebben van particulier initiatief en maatschappelijke organisaties en kerkbesturen die oog hadden voor de waarde van de panden die ze beheerden.
Lijst Kras tegen behoud monumenten?
Het antwoord mag duidelijk zijn, absoluut niet. Lijst Kras is alleen tegen de systematiek die gehanteerd wordt om particuliere huizen die gewoon eigendom zijn van mensen in dit dorp, zonder inspraak van de eigenaar, te bombarderen tot monument met alle beperkingen van dien. Lijst Kras kan zich niet voorstellen dat zij de enige is, die het van de gekke vindt dat “monumenten deskundigen” c.q. liefhebbers een rondje door het dorp lopen en aan de hand van wat criteria bepalen dat een huis plotseling monument is geworden. Het voorstel van die door het college aangezochte monumentliefhebbers gaat overigens naar de Raad en als de Raad het voorstel in meerderheid goedkeurt, is het een feit.
Als niemand van zich laat horen is bovenstaande binnen enkele maanden realiteit. Zoals reeds gezegd is bijna de hele Raad er voorstander van om dit zo te doen.
Laat wat van u horen! Stuur ons een email of schrijf zelf een stukje in de krant.