De derde grote doorbraak voor Lijst Kras in korte tijd !

IMG - Lijst Kras buttons - 1024x643 - JPG
klik om te vergroten

Betaalbare woningbouw Gouwwijk/Broeckgouw

Een nieuw Pius X op dezelfde plaats

Een autovrije dijk die langzaam maar zeker in zicht komt

Morgen donderdag 28 april wordt een historische dag voor de gemeente Edam-Volendam. In vele tientallen artikelen heeft Lijst Kras (toen nog anders geheten) gepleit voor maatregelen om de verkeersstromen over de dijk te laten op drogen. Het heeft maar liefst 9 jaar geduurd voordat de Raad ertoe besluit – unaniem zelfs- om de dijkproblematiek aan te pakken. Het derde grote succes voor Lijst Kras in korte tijd, in een langslepende kwestie.

 

Zuideinde stap voorwaarts, Noordeinde zorgenkindje

Morgen wordt unaniem door de Raad van Edam-Volendam besloten om een begin te maken met het autovrij maken van het Zuideinde. De Haven wordt dan in het seizoen helemaal autovrij. Toeristen en ritjes rijders worden dan niet meer toegelaten op het Zuideinde tussen 11.00 en 23.00 in het seizoen. Alleen nog vergunninghouders en klanten (tot 18.00) voor bedrijven. Hiertoe blijven voorlopig 36 parkeerplaatsen beschikbaar op het parkeerterrein Haven-Zuid. Nadrukkelijk is afgesproken dat een aantal keren in het seizoen de verkeersbewegingen worden geëvalueerd. Daarbij wordt bekeken of het gewenst en / of mogelijk is om dat aantal parkeerplaatsen af te bouwen. Dat is namelijk nadrukkelijk de bedoeling. Het Noordeinde geeft nog kopzorgen. Twee maanden geleden heeft een meerderheid van de Raad (Volendam 80, de PvdA en het CDA) besloten om maar liefst € 400.000,- gemeenschapsgeld uit te trekken (waarschijnlijk nog meer) voor een superlelijke afrit van gigantische afmetingen bij het strandje van “willempie”.

Alleen met behulp van de bevolking kan dit besluit terug gedraaid worden. Spreek de vertegenwoordigers van bovengenoemde partijen aan. Laat weten dat u het er niet mee eens bent! Het ergste van deze hele zaak is nog dat de bussen en auto’s gewoon nog blijven rijden op het Noordeinde. Een andere lang gekoesterde wens van lijst Kras is na 9 jaar wel ingewilligd door de Raad, het opknappen van het parkeerterrein aan de Parallelweg, zodat we daar de bussen en auto’s kwijt kunnen. Dat moeten we dan wel doen!

Een nieuw Pius X op dezelfde plaats

Een andere prioriteit waar 9 jaar aan gewerkt is, werd 2 maanden geleden opgeleverd. De Pius X. Het is een juweel geworden. Een meerderheid van de Raad wilde in 2002 de Pius X bij het cultureel centrum of op de plaats van de LOVE studio realiseren. Door aanhoudende protesten van de minderheid waaronder Lijst Kras (toen nog anders geheten), durfde men het niet aan. De aanhouder wint al moet je soms wel een hele lange adem hebben. Nu nog zorgen voor een goede invulling. Lijst Kras houdt dat zorgvuldig in de gaten.

Betaalbare woningbouw

Op het scherpst van de snede heeft Lijst Kras in de Raad gestreden voor betaalbaar bouwen de afgelopen jaren. Hoewel de Gouwwijkbewoners niet helemaal tevreden zijn, heeft Lijst Kras samen met anderen partijen de prijzen toch behoorlijk naar beneden gekregen op deze inbreilocatie. Voor wat betreft de Broeckgouw wordt ook gestreefd naar zo laag mogelijke prijzen. Over de bovenwijkse bijdrage die de kavels flink duurder maakt komt Lijst Kras in een later schrijven terug.

Al met al is er toch behoorlijk wat bereikt de afgelopen jaren

Facebook
Twitter
LinkedIn