De dijk autovrij een utopie

IMG - Lijst Kras buttons - 1024x643 - JPG
klik om te vergroten

Afgelopen zondagmiddag was het een drukte van belang op het Noordeinde. Met allerlei ludieke presentaties en zangkoren werd de problematiek van de Noordeinde bewoners nog eens voor het voetlicht gebracht. Het bracht veel mensen op de been, maar ook de toeristen in de touringcars beleefden een aangename middag. Zoveel reuring hadden ze nou ook weer niet verwacht toen ze de “attractie” Volendam boekten.

Al vele jaren strijd

Alweer enkele tientallen jaren strijd, wordt er door de bewoners gevoerd voor een auto en – busvrije dijk. Zes jaar geleden mengde fractie Kras zich hier ook in, toen nog lid van Recht door Zee. Fractie Kras was en is nog steeds voor een auto – en busvrije dijk en de argumentatie hiervoor is vanaf deze plaats al vele malen beschreven en behoeft geen toelichting meer. Wat fractie Kras wel bezig houdt is de vraag, waarom de zeer legitieme wens van de Noordeinde bewoners – schijnbaar gesteund door een groot deel van de bevolking- na al die jaren geen millimeter dichterbij komt.

Gebrek aan echte steun

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel; er is geen echte steun, zowel vanuit de politiek niet als vanuit de bevolking. Een grote politieke meerderheid wil gewoon niets weten van een auto – en busvrije dijk. Alle grote partijen (zeker de Volendamse) blokkeerden de afgelopen twintig jaar iedere serieuze  poging die gedaan werd om de auto’s en de bussen van de dijk te weren. Op dit moment mogen vooral de auto’s van de eigen bevolking op bepaalde tijdstippen, niet meer op de dijk komen. De nog steeds in grote aantallen op de dijk rijdende bussen en vele auto’s van andere bezoekers wordt geen strobreed in de weg gelegd tot oneindige frustratie van velen. Allerlei kwalijke zaken zoals het feit dat de bussen leeg het Noordeinde afgaan op hun klanten later weer op te pikken, zodat ze 4 keer de dijk over rijden, gaan gewoon door, ondanks alle beloften van de opeenvolgende wethouders Verkeer & Vervoer om daar iets aan te doen.

De rol van de kiezer

De rol van de kiezer is in deze ook wat dubieus. Iedereen – lijkt het wel – is een groot voorstander van een auto – en busvrije dijk. Vaak hoor je mensen zeggen: “Hoe is het in gódsnaam mogelijk dat in de hele wereld de mensen te voet naar het centrum moeten of naar een attractie, terwijl in Volendam de mensen op de dijk vóór de deur moeten worden afgezet!”. Het antwoord is ontnuchterend en simpel: de partijen die vóór auto’s en bussen op de dijk zijn, krijgen altijd de meeste stemmen bij de verkiezingen! Blijkbaar bepalen andere prioriteiten op wie of wat mensen stemmen.

Indien de bevolking écht in grote meerderheid wil dat de auto’s en bussen van de dijk af gaan, moet ze daar iets voor doen. Benader de partijen/raadsleden waarop je gestemd hebt. Zeg dat je wilt dat ze zich inspannen voor een autovrije/luwe dijk. Laat liefst regelmatig weten dat je dat belangrijk vindt. Verschuil je niet steeds achter de zin “de gemeente wil het niet”! “Wij kunnen er niets aan doen”. Wij  met z’n allen zijn de gemeente!

Als je als inwoner van deze gemeente weigert enige inspanning te verrichten om de dijk auto – en bus vrij/luw te krijgen door bovenstaande raad op te volgen, dan heb je geen recht van spreken.

Het parkeerterrein achter de Parallelweg

Voor een auto –  en bus vrije dijk heb je goede parkeer mogelijkheden nodig. Bij het Zuideinde hebben we inmiddels de Pieterman met riante parkeermogelijkheden. De touringcar kan aan het begin van het Zuideinde de mensen afzetten en gaan parkeren bij de Pieterman. Ook kunnen mensen bij het Europaplein worden afgezet, waarna de bus achter de Amvo of ook bij de Pieterman kan parkeren. Tot slot hebben we het parkeerterrein nabij de Gouwzee achter de Parallelweg. Dat staat nu nog vol viskarren, waar een oplossing voor gevonden moet worden. Tevens is dat (hopelijk binnenkort) nodig voor stalling van woonunits, tijdens de verbouwing van Gouwzee/bejaardencentrum. Als dat achter de rug is moet dit parkeerterrein netjes ingericht worden voor toeristische bezoekers van het Noordeinde. Dan kunnen we pas echt genieten van de hele dijk zonder auto’s en bussen. Dé oplossing als hij ooit komt, duurt in ieder geval nog jaren.

Fractie Kras

Facebook
Twitter
LinkedIn