De panden van het HHNK kosten kapitalen!

IMG - Lijst Kras buttons - 1024x643 - JPG
klik om te vergroten

Totaal ongeschikt voor huisvesting ambtenaren

Twee weken geleden werden we verrast door een artikel in deze krant van Groen Links.

Zij hebben een geweldige ontdekking gedaan volgens eigen zeggen. De panden van het HHNK worden niet gebruikt voor ambtenaren huisvesting door kommenstrijdgevoelens.

Zij zijn daar helemaal onderste boven van en eisen dat onmiddellijk het grootste deel van het ambtenarenkorps vanuit Volendam gaat verkassen naar Edam. Groen Links gaat daarbij volkomen voorbij aan de vele artikelen die Lijst Kras heeft gepubliceerd over dit onderwerp.

Vóór de panden van het HHNK (Hoogheemraadschap Noord-Hollands  Noorderkwartier aan de Schepenmakersdijk in Edam) aangekocht werden onder druk van de VVD, PvdA en Groen Links, hebben wij in dit weekblad uitvoerig beschreven waarom dat op alle fronten totaal onverantwoord was.

Prachtige panden maar…… met een waslijst aan nadelen en gebreken

De Panden van het HHNK hebben een prachtige ligging, midden in monumentaal stadje aan het water. Ze zien er fantastisch uit, gesierd door vele luisterrijke herinneringen aan een rijk verleden. De panden liggen rond een historisch binnen erf, waar een prachtige tuin gerealiseerd kan worden. Het is een aanwinst voor Edam, een van de juwelen van de monumentale panden aldaar, maar ……is zeker niet de gedroomde werkplaats voor de komende 40 jaar, voor een groot deel van het gemeentelijke ambtenarenkorps.

De huisvesting van de ambtenaren is al langere tijd niet ideaal. Door het steeds meer afschuiven van taken door de overheid naar de gemeenten toe, komen er langzamerhand  ambtenaren bij. Overigens hamert o.a. Lijst Kras er voortdurend op, dat er alleen in uiterste noodzaak nieuwe mensen aangetrokken mogen worden, als alle andere mogelijkheden uitgeput zijn en kerntaken niet (goed) meer uitgevoerd kunnen worden. Daarbij komt nog dat alle ambtenaren van de sector brandweer en veiligheid binnenkort verhuizen naar een opgeknapt pand aan de Julianaweg, waar de nieuwe brandweerkazerne komt. Hierbij zit ook een kantoren afdeling. Dat schept dus weer flink wat ruimte in de bestaande huisvesting.

Toekomst van de panden HHNK

Dat er wat moet gebeuren met de panden van het HHNK mag duidelijk zijn. Op het moment is de gemeente grote sommen geld kwijt aan panden waar behalve één keer in de maand de gemeenteraad bij elkaar komt, nauwelijks iets gebeurt. Er komt geen cent binnen. Hiervoor heeft Lijst Kras ver vóór de verkiezingen van 2010, regelmatig gewaarschuwd. Het was tegen dovemans oren. Monumentale panden zijn prachtig voor liefhebbers van historie en kunst. De authentieke gangetjes, wenteltrappen en vele gescheiden ruimten, waar niet alles even recht loopt, hoge plafonds met prachtige lampen en wandtapijten zullen veel liefhebbers het water uit de mond doen lopen. Met liefhebbers doelen wij dan op mensen die daar prima in kunnen en willen wonen. Mensen die met wat opgespaarde centen uit het verleden in deze panden een nieuwe toekomst willen beginnen. In Edam vertoeven op dit moment veel van dit soort mensen. De verenigingen Monumentzorg Edam en oud-Edam hebben meer dan duizend leden. Met liefhebbers bedoelen  wij niet een grote groep ambtenaren, die behoefte hebben aan een modern, efficiënt kantoorgebouw, voorzien van allerlei toekomst bestendige digitale communicatie apparatuur, ruime parkeerfaciliteiten, energiezuinig, met moderne temperatuurregeling, waarbij ze niet een kwartier onderweg zijn als ze naar een andere afdeling moeten.

Panden aan de Lingerzijde

Vorig maand is besloten om de nabij gelegen historische panden aan de Lingerzijde te verkopen aan een projectontwikkelaar, die daar dan woningen  en appartementen mag realiseren voor de echte liefhebbers. Dat is het goede voorbeeld en de enige mogelijkheid om de panden van het HHNK voor Edam te behouden en in handen te geven aan mensen die ze naar waarde weten te schatten. Dan komen ook de uitgegeven miljoenen  weer terug in de gemeentekas, waar ze horen. Laten we ons daar nou eens met z’n allen mee bezig houden.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn