Dramatische verliezen HHNK een halt toegeroepen

IMG - Lijst Kras buttons - 1024x643 - JPG
klik om te vergroten

Serieuze interesse zorginstelling

In meer dan tien artikelen zowel vóór als na de verkiezingen van 2010 heeft Lijst Kras beschreven waarom het waanzin was om de gebouwen van het HHNK in Edam aan te kopen.
PvdA, VVD, Groen Links  (met 4, 5 en 2 zetels een meerderheid in de Raad van Edam-Volendam) wilden er ook nog eens ambtenaren in huisvesten. Een onzalig idee, omdat het pand totaal ongeschikt  is, zijn ligging verkeerd en de kosten van aanpassing enorm. Voor verdere argumentatie zie onze website. Daar de PvdA in de coalitie kwam met Volendam 80 en het CDA is dat idee ( ambtenaren huisvesting in de HHNK) gelukkig als een zeepbel uit elkaar gespat. De VVD stemde destijds ook tegen de aankoop hoewel ze vlak vóór de verkiezingen nog in polonaise rond het pand dansten. Zij wilden echter van begin af aan ambtenaren in het pand en anders maar niet.
Gelukkig is de VVD lokaal niet de grootste partij. Dan zouden de rapen gaar zijn.

Schip van bijleg

Zoals Lijst Kras reeds voorspeld had (dat had overigens ieder weldenkend mens gekund) sloeg de aankoop en vooral de kosten van onderhoud  diepe gaten in de begroting van Edam-Volendam. Het is namelijk niet één pand maar een complex van meerdere middeleeuwse panden, met achterstallig en heel duur onderhoud.  De afgelopen jaren stonden die panden gewoon leeg, behalve dan wat vergaderingen o.a. van de Raad.
Het water staat de coalitie tot aan de lippen. Met dit verhaal kun je niet de verkiezingen in van maart 2014. Lijst Kras is overigens heel blij dat de verantwoordelijken  (Volendam 80, PvdA en CDA) tot inzicht zijn gekomen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Wat staat er te gebeuren?

Het college heeft een aantal initiatieven ontplooid om de panden te verhuren en of te (deels) verkopen, om de kosten te kunnen drukken.  Dat is niet gelukt. Op dit moment is er zeer serieuze belangstelling van een professionele zorginstelling  “Capital Change” die er zorgeenheden in wil laten onderbrengen in de duurdere sector. Zij vinden de uitstraling van het pand, de plaats waar het ligt en de tuin en de grootte helemaal perfect voor hun doelgroep; welgestelde ouderen die verzorging behoeven. Verder is meegenomen dat Capital Change  graag wil dat de vergaderingen in het HHNK gewoon doorgaan. Dat brengt leven in de brouwerij en vervult meteen een wens van veel partijen om die Raadszaal te behouden. Daarbij willen ze ook nog de keuken gedeeld gebruiken, dus samen met de gemeente. Voor alle partijen een prima oplossing.

Constructieve besprekingen

De meerderheid van de Raad met uitzondering van de VVD en Groen Links heeft het college groen licht gegeven om met deze partij in zee te gaan, uiteraard op reële financiële gronden.
Capital Change heeft er in ieder geval onwijs veel zin in lieten zij de Raad twee weken geleden weten tijdens een informatieavond. Zij willen snel spijkers met koppen slaan.
VVD liet de rest van de Raad nog weten eerst de kerntaken discussie af te willen wachten.
Ongeloof gekoppeld aan verbijstering, was de reactie, gezien het feit dat de VVD het afgelopen jaar als enige partij geweigerd heeft om deel te nemen aan die discussie! In de kerntaken discussie gaat het er kort gezegd om: “ doen we als gemeente de goede dingen en doen we die  dingen goed” Lijst Kras blijft u op de hoogte houden.

Facebook
Twitter
LinkedIn