Edam-Volendam: In 2013 € 1,8 miljoen bezuinigen

FVM000192
klik om te vergroten

College gaat door met planning tijdelijke afrit bij “Willempie” 

 

Lijst Kras dient voorstel in om afrit niet uit te voeren

 

Dinsdag 18 december vond de laatste raadsvergadering van 2012 plaats. Naast de aanvraag voor bijna € 300.000,- voor het Edams museum zónder onderbouwd raadsvoorstel (zie Nivo van 24-12-12) kwam ook de noodzaak van een tijdelijke afrit bij “Willempie” aan de orde. Dit voorstel is vorig jaar door de Raad aangenomen.  Wij hebben over het ontbreken van de noodzaak om deze tijdelijke afrit van belastinggeld aan te leggen, al uitvoerig bericht in de Nivo van 28-11-12, ook terug te lezen op onze website.

In de Raad van 18 december ging Lijst Kras een stapje verder.

 

De huidige situatie

Het overgrote deel van de Raad is voor het terugdringen van auto’s en bussen op het Noordeinde. Daarover is grote eensgezindheid. De manier waarop geeft verdeeldheid. Begin vorig jaar is besloten kostbare maatregelen te nemen om het verkeer daadwerkelijk terug te dringen.  Lijst Kras was het niet eens met alle maatregelen waaronder het aanleggen van de tijdelijke afrit bij “Willempie” en heeft daar tegengestemd. Sinds die tijd is er behoorlijk wat veranderd. Het vernieuwde parkeerterrein aan de Parallelweg wordt steeds beter door auto’s en bussen gebruikt. Verder worden bussen en auto’s bij Kras recycling zwaar gehinderd waardoor er ook minder verkeer de dijk opgaat. De manier waarop verdient overigens geen schoonheidsprijs. In het Nederlands kunnen internationale bezoekers lezen dat ze een half uur moeten wachten voor een slagboom terwijl er ondertussen van alle kanten auto’s met een pasje door heen gaan.  Het streven is dat het verkeer op het Noordeinde nog meer af gaat nemen, zodat de dijk hier eindelijk autoluw wordt en het wegdek niet meer stuk gereden. Verder staat ons binnen enkele jaren een dijkversterking te wachten, waardoor een afrit helemaal overbodig wordt.

 

De broekriem moet worden aangetrokken…

De titel van dit stuk zegt het al; we moeten heftig bezuinigen. Volgens wethouder financiën Luyckx van de PvdA in 2013 wel € 1,8 miljoen. Naast alle hierboven genoemde zaken toch wel reden genoeg om het besluit uit 2011 te herzien en in te trekken. Lijst Kras diende hiertoe een amendement in. Dit is een wijzigingsvoorstel om dat voor elkaar te krijgen. Dit amendement heeft het niet gehaald!!

Volendam 80 en CDA konden zich zeer goed vinden in de argumentatie van Lijst Kras, maar lieten hun hoofd toch hangen naar wethouder Luyckx van financiën die de gesprekken met bewoners en ondernemer zuiver wilde houden. De VVD, onze grote bewaker van de gemeentelijke financiën, en de PvdA stemde zonder commentaar tegen het amendement van Lijst Kras. Alleen groen Links steunde het voorstel

De tijdelijke afrit die maar liefst minstens € 400.000,- moet gaan kosten staat dus (voorlopig) nog in de planning. Lijst Kras zal zich tot het uiterste inspannen om de aanleg te voorkomen.

 

email:  fractie@lijstkras.nl   website: www.lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn