Edam – Volendam wordt onbetaalbaar !

IMG - Lijst Kras buttons - 1024x643 - JPG
klik om te vergroten

Aankoop HHNK brengt gemeente financieel naar de afgrond

 

VVD, PvdA en Groen Links gaan voor goud

Lijst Kras heeft afgelopen weken veel reacties gehad van bezorgde burgers. Hoewel in de raad van 25 maart besloten is de koop uit te stellen tot de nieuwe coalitie is aangesteld, blijkt een meerderheid vast van plan de aankoop door te zetten. Het is zelfs het belangrijkste punt binnen de coalitiebesprekingen. De gebouwen van het HHNK (de Uitwaterende Sluizen in Edam) moeten kost wat kost aangekocht worden en dat in een tijd van crisis. Is men nu helemaal gek geworden. Ja, dat lijkt er wel op. Lijst Kras waarschuwt nogmaals; de wereld staat financieel in brand, maar onze gemeente blijft uitgeven. U zult het de komende jaren gaan merken bij o.a. uw onroerend goed (woz-)belasting, die bij aankoop van de HHNK met tientallen procenten omhoog zal gaan. U kunt niet zeggen dat Lijst Kras niet heeft gewaarschuwd.

€ 600,- per gezin voor de aankoop

Alleen de aankoop al, zal voor ieder gezin in deze gemeente maar liefst € 600,- bedragen. Maar dan begint het pas. Ná aankoop moet ieder gezin in deze gemeente jaarlijks structureel € 100,- ophoesten om de gigantische lasten te kunnen dekken (€ 1 miljoen euro per jaar!).

Daar komt nog bij dat er nog 199 historisch panden in Edam staan. Nu al gaan er stemmen op om de panden aan de Lingerzijde in Edam op te kopen. De wethouder die de post financiën krijgt in de nieuwe coalitie krijgt de opdracht om “de aankoop van de HHNK financieel verantwoord te onderbouwen”.

 

Gekort door het Rijk

In de loop van dit jaar, wordt bekend met welke bedragen het Rijk de gemeenten gaat korten. Het meeste geld dat er binnenkomt bij gemeenten komt van het Rijk.

Als het goed gaat met de economie krijgen de gemeenten ook meer geld. Als het slecht gaat en het Rijk krap bij kas zit, moeten de gemeenten ook inleveren. In het eerste jaar van de crisis wilde het Rijk dat nog niet doen om de crisis niet verder aan te wakkeren. Voor de komende jaren moet het Rijk tientallen miljarden bezuinigen en de gemeenten moeten daaraan flink bijdragen. Voor Edam-Volendam betekent dat de komende jaren vele miljoenen per jaar. Het is dan ook totaal onverantwoord om als gemeente Edam-Volendam deze miljoenen investering te doen. Daar komt nog bij dat de gebouwen van het HHNK ongeschikt zijn voor ambtenarenhuisvesting.

Wat kunt u doen?

Zoals u waarschijnlijk begrepen hebt zijn de partijen Volendam|80, CDA en Lijst Kras van 11 naar samen 10 zetels gegaan. Deze partijen die vóór de verkiezingen de aankoop van de gebouwen van de HHNK hebben tegen gehouden (toen hadden ze samen 11 zetels) staan nu machteloos als VVD, PvdA en Groen Links hun financieel totaal onverantwoorde plannen willen doordrukken. Er zitten structureel ook veel kosten aan de nieuwe Nohol, PiusX, zwembad en de renovatie van de atletiekbaan, die dit jaar gaat beginnen, om er maar een handjevol te noemen. De gemeente Edam-Volendam kan dit miljoenen project nu niet aan en het is ook helemaal niet nodig. Spreek de raadsleden van de VVD, PvdA en GroenLinks erop aan. Laat hen weten dat u het er niet mee eens bent. Als ze dat maar genoeg horen, worden ze misschien voor rede vatbaar.

Facebook
Twitter
LinkedIn