Europa plein en de dijk, een bruisend dorpshart

171221 visualisatie Europaplein 900
klik om te vergroten

Europaplein

Zo’n 4 jaar geleden werd het vernieuwde Europlein opgeleverd. Een prachtig plein! Maar een nieuw plein, is als een nieuwe wijk.. die moet gaan leven, en dat duurt even. Inmiddels zijn we 4 jaar verder. We zien dat het inderdaad is gaan leven. Met het terras van Romy’s en 2in1 en spelende kinderen bij de fontein. Samen met het zitgedeelte aan de andere kant van het plein waar al veelvuldig gebruik van wordt gemaakt is het al een stuk gezelliger in het hart van Volendam. Lijst Kras ziet dat met tevredenheid aan. Zeker gezien het feit dat Lijst KRAS ondanks weerstand van andere partijen de plannen voor het plein zoals we het nu kennen heeft doorgezet. We zijn blij te zien dat het plein inmiddels door de bevolking is omarmt. Wat meer aankleding met wat bomen en ander groen zou het nog mooier maken.

Oude situatie.

Wij zijn trots op het mooie plein maar steunen initiatieven om nog meer uit het Europaplein te halen. Wij denken hierbij aan:

 • Meer horeca/terrassen op het Europaplein.
 • Organiseren van een Kerstmarkt.
 • Het organiseren van Evenementen/Optredens/voorstellingen/sport-toernooitjes op het plein in de zomer.
 • Een mini-schaatsbaan op het plein in de winter (denk aan die op het Leidscheplein Amsterdam)
 • Meer groen op het plein

De Dijk

Loop je omhoog vanaf het Europaplein dan kom je op onze Dijk. Onze wereldberoemde dijk. Iets waarop we zuinig moeten zijn, vinden wij. Lijst KRAS vindt dan ook dat er op onze dijk géén plaats moet zijn voor nog meer grote commerciële merken zoals de grote pizza-ketens die zich er hebben gevestigd afgelopen jaren. Hetzelfde geldt voor de zogeheten “Nutella-winkeltjes”.

Lijst KRAS wil investeren in de Dijk als geheel. De uitstraling, look en sfeer te verbeteren, mooier te maken voor Volendammers én aantrekkelijk te maken voor de nu teruglopende aantallen toeristen. Toeristen zijn heel belangrijk voor de ondernemers op de dijk.

Wij denken hierbij aan:

 • Loswal permanent maken, een aanwinst voor de sfeer op de dijk.
 • Loswal uniform aangekleed en gedecoreerd in Volendamse sfeer (visnetten/fuiken etc)
 • Functiewijziging Afslag.  Midden op de dijk staat de prachtige afslag, wordt naar onze mening niet goed genoeg benut.
 • Onderzoek naar mogelijkheid terras aan achterzijde van de afslag, over het water.
 • Op uitgaansdagen staan er op de dijk, naast ‘de Jozef’ en naast kledingwinkel ‘sisters’ honderden fietsen. Wij denken aan een overdekte fietsenstalling op/bij de dijk waar alle fietsen beveiligd neergezet kunnen worden. Veiliger, en voor het oog een stuk netter.
 • Het Brijkje, het zou een prachtige aanvulling van de dijk kunnen worden als we de eigenaren van het hele lelijke stuk grond, om de tafel kunnen krijgen.

Op deze manier, met deze ideeën, willen wij investeren in een bruisend en levendig dorpshart.  Wij staan altijd open voor ideeën en stellen het zeer op prijs als jullie contact opnemen om die met ons te delen.

Facebook
Twitter
LinkedIn