Het Europaplein is nog lang niet klaar (1)

171221 visualisatie Europaplein 900
klik om te vergroten

De enorme klus om het verwaarloosde centrum van Volendam up to date te maken voor de toekomst is voor een flink deel geklaard. De bouwvakkers hebben hun rommel opgeruimd en hebben het Europaplein én de Zeestraat in een aantrekkelijke staat gebracht. Ook ondergronds is het hele centrum grondig aangepakt. De bomen en struiken die het plein af moeten maken worden na de kermis geplaatst. Het fysieke deel is dan praktisch af. Om het centrum echt te laten leven moet er echter veel meer gebeuren. We zijn er nog lang niet.

Verkeerssituatie Europaplein

De verkeerssituatie op het Europaplein is nog lang niet optimaal. Een en ander verdient een strenge evaluatie. Het lijkt LijstKRAS dat als zo’n groot project fysiek praktisch is afgerond, er in de praktijk gekeken moet gaan worden of alles werkt zo als het zou moeten. LijstKRAS heeft daar al een aantal keren bij het college op aangedrongen en rekent spoedig op actie.

 • De verzinkbare paal naar het spoorbuurtje.
  Hierover zijn goede afspraken gemaakt. Deze buurt moet bereikbaar zijn voor inwoners en vergunninghouders zoals ondernemers. De paal zit al in de grond, maar het systeem werkt echter nog niet. Wij gaan ervan uit dat het op korte termijn geregeld gaat worden. Uit de ondernemers is al een voorstel gekomen om de paal tot ver in de middag in de grond te houden omdat in het Spoorbuurtje daar overdag ruimte genoeg is om te parkeren zodat hun klanten toch nog dichtbij hun zaak kunnen komen. LijstKRAS is hier niet voor. Dan begint alle ellende daar opnieuw. De hele dag door toeristen die gewoon parkeren, klanten maar ook gewoon mensen die hun auto kwijt willen zetten de buurt vol. Mocht de paal naar omhoog gaan, dan hebben we een groot probleem. Vele auto’s moeten er dan nog uit en dan?
 • De afslag naar de parkeerplaats achter de AMVO.
  Er is een prachtige wandelpromenade aangelegd vanaf de Julianaweg tot voorbij de PX. Echter veel mensen weten niet hoe en waar ze “de stoep“ op moeten naar het parkeerterrein, laat staan de toeristen. Dat komt de veiligheid voor de voetgangers niet ten goede. Er is geen enkele belijning. Met een andere kleur steen of enkele likken verf kan dit opgelost worden. Hachelijke situaties hebben zich al voorgedaan.
 • De fietsenstalling bij de Havenhof
  Om de hoek bij het reisbureau zijn prachtige hekken neergezet om fietsen tegen aan te parkeren. Daar kunnen er wel 80 tot 100 staan. Echter de klanten van de Havenhof die op de fiets komen, zijn gewend hun fiets vlak voor de schuifdeuren te zetten. Lekker makkelijk maar zeer rommelig. Hier moet op toegezien worden. Zet een paar mooie bloembakken op de plaats waar hiervoor de fietsen stonden, plaats een bord verboden om fietsen te parkeren, waarschuw mensen en tenslotte deel na verloop van tijd -na waarschuwingen/bekeuringen uit.
 • Veiligheid fietsers
  Als je vanuit de Julianaweg (bij het Volendams museum) de Zeestraat in rijdt gaat het eerste stukje nog wel maar dan wordt het smaller en wordt de fietser klem gereden door auto’s. Als het druk is, wordt het heel gevaarlijk voor de fietser. Hetzelfde geldt als je vanuit het Europaplein naar de Julianaweg naar de Amvo fietst hoe dichter bij de Amvo hoe meer wordt de fietser afgeknepen.
 • De bebording
  Het moet heel duidelijk zijn door de juiste borden op de goede plaats, dat alleen kleine vrachtwagens vóór 11.00 mogen laden en lossen op een aangegeven plaats. Bussen mogen er helemaal niet in en grote vrachtwagens zeker ook niet!
 • Parkeren voor vergunningshouders Amvo/Zeestraat
  Het lijkt LijstKRAS een goed idee om het parkeren op het Amvo terrein en aan de Zeestraat langs de weg alleen voor vergunningshouders te laten zijn (lees inwoners). De toeristen moeten op een duidelijke manier verwezen worden naar het Marinapark, parkeergarage Havenhof, parkeergarage woningbouw en de Parallelweg.

Op de Parallelweg moet betaald parkeren voor auto’s ingevoerd worden. Hierover komen we in deel twee over het Europaplein terug. Het één kan niet los gezien worden van het ander.
Ook op het parkeren langs de Zeestraat en de handhaving van dit alles komen wij in deel 2 over het Europaplein terug.

email: fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn