Europaplein komt er nu echt aan! Deel 1

europaplein
klik om te vergroten

Afgelopen donderdag werd in de Raad van Edam-Volendam het definitieve concept van het Europaplein gepresenteerd. Alle ontwikkelingen en inspraakprocedures vanaf 2012 passeerden de revue. De Raad mocht voor de laatste maal schieten op het uiteindelijke concept, tot stand gekomen na inspraak van bewoners, ondernemers en raadsfracties in al die jaren. LijstKRAS heeft zich vanaf 2012 tot het uiterste ingespannen colleges en ambtenaren aan te sporen de plannen op te pakken, uit te werken en de uitvoer ter hand te nemen. Het mocht niet baten. Pas na de laatste verkiezingen eind 2015 kwam er schot in de zaak. LijstKRAS behaalde voor de tweede achtereenvolgende keer de overwinning met maar liefst 6 zetels (waarvoor grote dank nog!) en ging voor een coalitie die zonder meer met de plannen aan de slag wilde.

Hoe zat het ook al weer?

Van de één op de andere dag werd jaren geleden het Amvo terrein uitgebreid en ingericht voor het parkeren van auto’s en tegelijkertijd werd er een parkeerverbod ingesteld voor de maanden april t/m oktober om te parkeren op het Europaplein. Die 7 maanden zijn de drukste van het jaar. De ondernemers aan en rond het Europaplein waren woedend. Zij waren op geen enkele manier gehoord en velen zagen hun omzet van de ene op de andere dag met 20% tot 30 % teruglopen. Het hele centrum van Volendam was in de wintermaanden – vooral met een flinke regenbui – een spookcentrum, stil, donker, nat en guur. De radeloze ondernemers klopten bij LijstKRAS aan en vonden daar gehoor. Zij aan zij is gestreden en het resultaat komt nu in zicht. Doordat het toenmalige college plannen had om het centrum van Volendam voor tientallen miljoenen te verbouwen met extra’s winkels met daar bovenop appartementen en ondergrondse parkeergarages onder het hele centrum tot en met het Amvo terrein kwam een flink deel van de bevolking in opstand.

Op naar een prachtig centrum

In de nieuwe coalitie (LijstKRAS , VVD, Zeevangsbelang, CDA) staan alle neuzen één kant op.
Eendrachtig worden vele zaken aangepakt. Nu staat het Europaplein dus op de rol. Eigenlijk moeten we zeggen; het centrum van Volendam staat op de rol! Het is geen kwestie van wat nieuwe stenen neerleggen. De hele verkeerscirculatie wordt herzien in de straten rondom het plein, de auto’s verdwijnen uit het middengedeelte van het Europaplein, afsluiting van straten o.a. met automatische palen, zodat er geen enkele ruimte meer is voor zoekverkeer in de straatjes erachter. Een automatisch verkeer – parkeer verwijssysteem, veel groen en fiets- parkeerplekken en niet te vergeten een enorme ruimte om autovrij grote evenementen te laten plaatsvinden waar je vanaf terrasjes kunt gaan genieten. Kleinere, lichtere vrachtwagens om te laden en lossen op specifieke tijden. Het Spoorbuurtje wordt afgesloten behalve voor de bewoners, het is teveel om op te noemen. Daarom zullen er meerdere artikelen over het Europaplein verschijnen.

Besluitvorming

– In juni 2017 besluit verkeersstromen oude kom Volendam
– In september 2017 toeristisch parkeren Volendam en kredietverlening ontwerp Europaplein
– In december 2017 of zoveel eerder dan mogelijk, herinrichting Europaplein 1ste fase
– Op 1 januari 2018: inwerkingtreding verkeersbesluiten.

U wordt regelmatig geïnformeerd over de voortgang van de werkzaamheden en andere bijzonderheden met betrekking tot het Europaplein. Houdt u brievenbus in de gaten op woensdag.

email: fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn