Financiën Edam-Volendam onder druk

willempe
klik om te vergroten

Tijdelijke afrit “Willempie” prioriteit ?

Op 8 november vond de jaarlijkse Begrotingsraad plaats. Dan wordt er de hele dag vergaderd over de begroting voor 2013, de prioriteiten die het college zou willen uitvoeren en de actuele financiële stand van zaken. De raadsleden schrokken heftig van de negatieve cijfers die bekend werden gemaakt. De uitkering van het Rijk is maar liefst € 800.000,- minder dan verwacht voor Edam-Volendam en verder moet er in 2013 voor meer dan €600.000,- geïnvesteerd worden in o.a. wegen, zoals de asfaltering van de Julianaweg. Het college moest voor meer dan een miljoen bezuinigingen zoeken om de begroting sluitend te krijgen. Dat is gelukt, maar vraag niet hoe. Alle “lucht” is uit de begroting zoals dat heet en reserves moeten worden aangesproken.

Bevriezen prioriteiten 2013

Sommige partijen waren zo geschrokken van de cijfers, dat ze ter plekke op 8 november voorstelden om alle prioriteiten “te bevriezen”. Dit betekent dat de geldkraan voor nieuwe zaken helemaal dicht gaat. Lijst Kras vond dat te ver gaan en stelde voor om goed te kijken naar zaken die uitgesteld konden worden en welke niet. De rest van de Raad en college konden zich daar in vinden. De hand moet op de knip maar met beleid. Wij gingen wel de lijst van beslissingen na van zaken die in eerdere jaren al genomen zijn, maar nog niet uitgevoerd. Daar is ook nog winst te behalen. We kwamen uit bij de tijdelijke afrit bij “Willempie”.

Tijdelijk afrit bij “Willempie”

Vorig jaar werd door de meerderheid van de Raad het voorstel aangenomen om een tijdelijke afrit bij Willempie aan te leggen voor maar liefst € 400.000,- . Op de voorlopige schetsen was een stalen monster getekend, die het aanzicht van het Noordeinde zwaar zal schaden. Waarom zo’n lelijke afrit aanleggen, voor zoveel geld bij Willempie , op kosten van de burger, die dan ook nog vervangen moet worden, wéér op kosten van de burger. Alleen Groen Links en Lijst Kras stemden tegen. Deze afrit was en is nu zeker overbodig.
Het is de bedoeling om het Noordeinde zo autoluw mogelijk te maken. Dat vindt óók het college. Daarom is er voor veel geld een nieuw parkeerterrein aangelegd bij de Parallelweg. Het werkt. Het wordt langzamerhand steeds drukker op dat parkeerterrein. Ook bij Kras recycling wordt het verkeer belemmerd. Het verkeer wat nog wel over het Noordeinde gaat heeft de bestrating in no time stuk gereden. Wie wil er nou méér bussen over de dijk?

Hotel Spaander

De enige reden zou kunnen zijn om hotel Spaander een plezier te doen. Spaander had grote verbouwingsplannen, waaronder een ondergrondse garage, waar die bussen dan zo in zouden kunnen rijden. Hiervoor hoeft het ook niet meer. Spaander heeft alle geplande investeringen afgeblazen en wil het pand en de exploitatie daarvan verhuren. Kortom, er is geen enkele reden meer om die kostbare afrit, in deze tijd van crisis, op kosten van de gemeenschap aan te leggen. Lijst Kras zal in de Raad van december een initiatief voorstel indienen, om de aanleg van de afrit te schrappen en zo minimaal € 400.000 te besparen. Wij houden u op de hoogte van de afloop.

Facebook
Twitter
LinkedIn