Fractie Kras roepende, maar niet in de woestijn…!

IMG - Lijst Kras buttons - 1024x643 - JPG
klik om te vergroten

Afgelopen donderdag werd de laatste raadsvergadering gehouden voor de zomervakantie. Het was een propvolle agenda met drie hele belangrijke punten. Er was een onverwachte inspreker, amendementen en een opzienbarende motie ingebracht door twee van de drie coalitie partijen. Dat is toch wat gek, daar het college namens de drie coalitie partijen de voorstellen bij de raad indient. Het CDA en de VVD diende dus een motie tegen een beleidsnotitie van het college waarvan ze zelf deel uit maken. Volendam 80, de derde coalitie partij kwam in zijn hemd te staan.

Beleidsnotitie “De dijk”

De officiële naam van dit stuk was: “Beleidsnotitie bereikbaarheid en parkeren toeristisch centrum Volendam”. Het was gemaakt omdat de raad aan het college had gevraagd kaders en ontwikkelingsrichtingen aan te geven voordat er nog veel meer geld vrij gemaakt  zou worden voor verkeersregelingen op en rond de dijk. Fractie Kras hield een betoog bij dit agendapunt (voor de zóveelste keer), dat het absurd was om veel geld uit te trekken om de auto’s óp de dijk te houden in plaats van eraf. Oplossing Fractie Kras: helemaal geen toeristisch verkeer meer op het Zuideinde en de Haven (dus na 11.00 met een heel goedkope paal afsluiten) en de paar neringdoenden (vissers, Zeilmakerij) via de nu reeds bestaande weg onderlangs het Zuideinde toegang verlenen. Iedereen blij en een zeer goedkope oplossing. Met de parkeerwachter aldaar een regeling treffen of omscholing naar een andere functie.

Parkeerplaatsen op dit terrein zouden ook nog deels verhuurd of verkocht kunnen worden aan Zuideinde bewoners aan de “droge kant” van het Zuideinde. Dat zou de Kathammerstraat en omgeving zéér ontlasten. Niemand reageerde hier in eerste instantie op.

Motie CDA/VVD

In de koffie pauze om 23.00 kreeg fractie Kras een motie voorgelegd van het CDA en de VVD, die inhoudelijk het bovenstaande zeer benaderd. Als proef het Zuideinde dicht van 11.00 tot 16.00 ‘s middags en de Haven zelfs tot 21.00 ’s avonds, tot 1 oktober. Na 16.00 wordt dan het verkeer via het Zuideinde onderlangs afgewikkeld. Verkeer afvoeren via de weg onderlangs het Zuideinde kan natuurlijk niet, maar dat zal komende tijd ook wel blijken. Het is een enorme doorbraak en breuk met het verleden om deze proef aan te durven. Eindelijk voor een flink deel van de dag geen toeristisch verkeer meer op het Zuideinde. Meteen na 1 oktober (maar waarschijnlijk constant) wordt de proef geëvalueerd, waarbij de conclusie onvermijdelijk  zal zijn dat er de hele dag geen toeristisch verkeer meer op de dijk kan en mag komen. Dan wordt het precies zoals het zou moeten zijn: Een wandel boulevard vanaf het Marinapark tot (voorlopig) café de Boer. Fractie Kras had niet verwacht dat andere partijen op zo’n korte termijn toch naar de oplossing wilden gaan die onze fractie ze al jaren voor houdt. Goed, de motie kwam nu bij hen vandaan en dat is natuurlijk beter dan fractie Kras in het openbaar steunen. Het is ons lood om oud ijzer, als ons doel maar bereikt wordt. De kiezer is tegenwoordig niet op z’n achterhoofd gevallen…………

Overigens werd deze motie – op Volendam 80 na – door álle partijen gesteund.

Volgende week gaat fractie Kras in op andere belangrijke zaken uit de raad van vorige week, zoals de gebouwen van het HHNK, die niet aangekocht worden.

Fractie Kras

Facebook
Twitter
LinkedIn