Fusie Lijst KRAS en VD80 van de baan

logo
klik om te vergroten

Een fusie is niet hetzelfde als een overname

Veel mensen hebben weinig vertrouwen in de politiek en dat is helaas niet altijd onterecht. De landelijke politiek verrast ons iedere dag met uitwassen van haar beleid. Bij de besturen van de gemeenten hoor je er minder over. Toch gebeurt er bij gemeenten ook genoeg maar dat blijft vaak uit zicht doordat de media er lang niet altijd diep induikt. Over het algemeen  waarderen wij de artikelen van de “objectieve selfmade scribent”. Het laatste artikel van Jan Karhof mist helaas de kwaliteit die wij gewend zijn. LijstKRAS voelt zich in dit geval toch geroepen te reageren op het artikel van Jan Karhof in de NIVO van 17 november

Samen gaan met VD80?

Een fusie tussen LijstKRAS zou voor de belangen van Volendam een goede zaak zijn. Volendam zou dan naar juiste rato vertegenwoordigd zijn. Vandaar dat er gesprekken in gang gezet – op verzoek van Volendam 80-  zijn om te kijken of er een goede kans van slagen zou zijn voor een fusie.

In het verleden waren er een aantal fricties tussen VD80 en LijstKRAS o.a. over de toekomst van het Europaplein. Die fricties hebben er toe geleid dat er in de huidige coalitie geen plaats was voor VD80.

Na de zomervakantie van dit jaar zijn er gesprekken begonnen over een eventuele fusie. Een fusie tussen LijstKRAS en VD80 zou wel eens een goede zet kunnen zijn in verband met het feit dat Gemeente Waterland van de provincie moet fuseren met Edam-Volendam en gegeven het feit dat VD80 zich door de toenadering aangaf positief te willen zijn in deze.  We zijn het de laatste tijd vaak eens  over belangrijke dingen denk alleen maar eens aan het bouwen in de Lange Weeren. Het argument van samen met één grote partij de belangen van Volendam te behartigen klinkt dan best wel logisch.

De onderhandelingen

In een fusieproces ga je onderhandelen met in je achterhoofd dat je ”oud zeer” moet vergeten. Het gemeentelijke belang staat voorop. Een frisse start. Loven en bieden, zoals dat gebruikelijk is. Lijst KRAS ging de onderhandelingen in met het gegeven dat Loek Kras, van de grootste partij van de twee, de eerste fractievoorzitter zou worden.  Na twee jaar zou VD80 het stokje van fractievoorzitter overnemen. Mooi toch? Nee dus. VD80 wilde Loek Kras niet op de eerste plaats. Na wat overdenkingen kwam Lijst KRAS op het idee om een jong talent van Lijst KRAS op de eerste plaats te zetten. Jan Veerman (we noemen hem junior) ,een frisse, jonge kracht, die bestuurskunde heeft gestudeerd, en al zes jaar met Lijst KRAS verbonden is. Momenteel is Jan Veerman werkzaam op de afdeling Ruimtelijke Ordening  in Zaandam. VD80 die ons jong talent al meerdere malen aan het werk had gezien reageerde zeer enthousiast.

Onverkiesbare plaats voor onze fractieleider

Dat enthousiasme verdween echter om mysterieuze redenen. Twee dagen na het succesvolle overleg kreeg Loek te horen van de voorzitter van het bestuur van LijstKRAS  dat VD80 toch maar graag wilde zien dat  Loek  op een onverkiesbare plaats in de verkiezingslijst zou worden gezet. Dat noemen wij geen onderhandelen meer. Het is waarschijnlijk de oude garde van VD80die het “oude zeer” maar niet kan vergeten. Dat is echt jammer, maar het is niet anders.

Lijst KRAS stond open voor een fusie, NIET voor een overname door VD80. Lijst KRAS betreurt bij deze de hele gang van zaken

Hoe verder?              

Lijst KRAS heeft ondertussen niet stilgezeten. De verkiezingen staan voor de deur. Veel jonge mensen hebben zich aangemeld bij Lijst KRAS. We zullen ze binnenkort aan u voorstellen.

fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn