Gemeente verliest rechtszaak glasvezel

1567409241_1485764032_image-6073773_900x600_900x600
klik om te vergroten

Sinds de gemeenteraad in april 2021 heeft ingestemd om onderzoek te doen naar glasvezel heeft de raad geen enkele keer een update gehad over dit onderwerp. Wij moesten nieuws vernemen uit de media of schriftelijke vragen stellen om informatie los te peuteren. 2 weken geleden ontvingen wij, na aandringen, dan eindelijk een informatiebrief van het college met een update over dit onderwerp.

Rechtszaak

In februari schreven wij over de stand van zaken wat betreft glasvezel in onze gemeente. ODF/T-mobile was de wacht aangezegd door de gemeente. Zij mochten pas glasvezel aanleggen als de gemeente zelf zo ver was, zodat de straat slechts 1x open hoeft. Op zich geen gek idee, ware het niet dat er nog geen enkel concreet plan ligt en de gemeenteraad er nog over moet beslissen. T-Mobile werd dus in feite voor onbepaalde tijd de wacht aan gezegd. Dit leek op oneerlijke concurrentie. T-Mobile heeft hier bezwaar tegen ingediend en uiteindelijk is dit voor de rechter gekomen. Ook dit moesten wij in eerste instantie vernemen uit de media: ODF/T-Mobile heeft deze zaak gewonnen en mag starten met de aanleg van glasvezel in Edam-Volendam. Zij zijn inmiddels al begonnen. De gemeente draait op voor de proceskosten.

Plan glasvezel van de gemeente

U raadt het al, er ligt nog steeds geen raadsvoorstel, businessplan of concrete planning voor het aanleggen van glasvezel vanuit de gemeente zelf. In februari beloofde de gemeente via Facebook dat niemand hoeft over te stappen. De gemeente zou namelijk voor de zomer beginnen met de aanleg van glasvezel om het CAI netwerk te vervangen. Dat wordt spannend, de zomer staat voor de deur. In de brief van 2 weken geleden blijkt dat glasvezel uiteindelijk in de raad van juli zal worden behandeld. Daarna start het zomerreces. Op deze manier heeft iedere burger die eventueel interesse heeft in glasvezel, mogelijk al een abonnement afgesloten bij T-Mobile en is een glasvezel netwerk van de gemeente minder rendabel of zelfs verliesgevend. Dan kan dit glasvezel project een probleem worden voor de begroting van de gemeente. Verder wordt in de brief aangegeven dat deze situatie volledig te wijten valt aan ODF/T-Mobile. Het college gaat er even aan voorbij dat het ze niet is gelukt om zelf met een plan te komen in ruim 2 jaar. Wij betreuren deze gang van zaken en hopen de exacte plannen van de gemeente snel te ontvangen. Wat ons betreft laten wij dit aan de markt over. Zoals maar weer blijkt kan de overheid commerciële bedrijven niet bijbenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn