Glasvezel in Edam-Volendam, hoe zit het?

Glasvezel-700x394
klik om te vergroten

Begin februari werden inwoners van Edam en Volendam verrast door een brief van T-Mobile. Zij zouden binnenkort gaan beginnen met het aanleggen van glasvezel in de gemeente. Dit riep direct een aantal vragen op: Moet ik overstappen naar T-Mobile? Stopt de CAI er mee? In Edam en Volendam is er altijd al keuze geweest tussen het CAI netwerk van de gemeente met aanvullende diensten van Ziggo, of een andere provider via de ouderwetse telefoonlijn (ADSL). ADSL wordt langzamerhand in heel Nederland vervangen door glasvezel. Ziggo levert zijn diensten vooralsnog niet over glasvezel, maar alleen over netwerken vergelijkbaar met de CAI (ook wel ‘kabel’ genoemd).

Wat heeft de gemeente met glasvezel te maken?

Het huidige CAI netwerk voldoet nog prima, maar is niet zo toekomstbestendig als glasvezel. 2 jaar geleden kwam het college met het idee om samen met een partner, via een joint venture constructie, glasvezel aan te gaan leggen. Om te voorkomen dat een andere partij dit zou gaan doen, en klanten van de CAI kan afsnoepen. Lijst KRAS was hier destijds al kritisch over. De inkomsten moeten gedeeld worden met de partner uit de joint venture. Daarnaast bestaat het risico dat een commerciële partij zelf een glasvezel netwerk aan legt. Dan blijft er weinig over. Verder vroegen wij ons af of het aanbieden van een internet netwerk een kerntaak van de gemeente is, laat staan dat er expertise aanwezig is bij de gemeente. De gemeente zou niet moeten concurreren met de vrije markt. Het is een illusie dat de gemeente diensten goedkoper kan aanbieden dan commerciële partijen.

Wat is de status?

De raad heeft in april 2021 ingestemd met onderzoek naar de mogelijkheden van het zelf aanleggen van glasvezel. Er is dus nog helemaal geen besluit genomen door de gemeenteraad om dit daadwerkelijk te gaan doen. Voorlopig staat er ook helemaal geen voorstel over glasvezel op de agenda van de raad. Ook is de uitslag van het onderzoek nog steeds niet met de raad gedeeld. Ondertussen dient T-Mobile zich aan om zelf een glasvezel netwerk aan te leggen. Precies waar wij voor gewaarschuwd hebben. Het college weet al  sinds juni 2022 dat T-mobile voornemens is om glasvezel aan te leggen, maar nog steeds heeft de gemeente geen concrete plannen. Ondanks het aanstellen van een extra 5e wethouder.

Vanwege de brief van T-Mobile besloot wethouder Dijkshoorn om naar de inwoners te communiceren dat zij gratis glasvezel van de gemeente gaan krijgen. De aanleg start voor de zomer. Dat is een bijzondere boodschap, de raad heeft hier nog niets eens over besloten. T-Mobile heeft toestemming gekregen om te gaan graven, maar is nu de wacht aangezegd. Zij worden gedwongen om tegelijkertijd met de gemeente aan te gaan leggen. De gemeente heeft nog geen voorstel, geen planning en geen aannemer. Dit lijkt op oneerlijke concurrentie: T-Mobile kan op deze manier immers de gemeente niet voor zijn.

Wij hopen dat het college hier nog eens goed over nadenkt. Het verkopen van het CAI netwerk of juist blijven inzetten op de CAI, zonder zich in te laten met glasvezel, behoor ook nog tot de opties.

Facebook
Twitter
LinkedIn