Grondaanbieding 2

IMG - Lijst Kras buttons - 1024x643 - JPG
klik om te vergroten

Mooie grondaanbieding van het gemeentebestuur (2)

Vorige week heeft fractie Kras in de Nivo gepubliceerd over de aanbieding van het gemeentebestuur, van de stukjes restgrond. Over dit aanbod is veel commotie ontstaan in het dorp. Niet om het idee op zich, dat vinden de meeste mensen prima. Wel op de manier waarop het beschreven staat in de brief, de tijdsdruk, de financiële onzekerheid en de gebruiksmogelijkheid van het nieuw verworven stuk grond. Hierover hebben wij de vorige week al het e.e.a.gezegd. Verder hebben veel mensen fractie Kras gewezen op een aantal onvolkomenheden in de brief. Met bepaalde afwijkende bijzonderheden wordt totaal geen rekening gehouden.

Bijzondere situaties

Er zijn eigenaars van huizen in Volendam die aan de voorkant helemaal geen grond van zich zelf hebben. De grond tot vlak voor hun voordeur is door de gemeente in recognitie (tegen administratieve kosten), in bruikleen gegeven. Die mensen hebben nu het mes op de keel. Als zij niet willen of kunnen kopen op zeer korte termijn, hebben zij geen voorstraat of tuin meer!

Hier zitten mensen bij die net een nieuw huis gekocht hebben m.b.v. een torenhoge hypotheek. Die zouden dat bedrag nu onmiddellijk moeten ophoesten. Ook zijn er mensen bij die kabels of buizen in hun stukje grond hebben lopen. Sommige mogen toch kopen anderen weer niet. Maar als je dan niet mag kopen en je loopt ook nog het risico dat ieder moment je tuin of grasperk eruit gelicht wordt, dan is ons inziens een huurverhoging niet te rechtvaardigen.

Dan heb je nog de categorie ouderen. Er zitten mensen tussen van dik 60 jaar of nog ouder, met een stuk restgrond, die tussen nu en enkele jaren vóór de verkoop van hun pand, verplicht deze investering zouden moeten doen. Dat doe je toch je burgers niet aan!

Contact met het college

Fractie Kras heeft vorige week direct contact gezocht met het college. De betrokken wethouder was het volmondig eens met de kritiek van o.a. Fractie Kras en zegde toe op korte termijn maatregelen te nemen, daar het college zoveel complicaties niet had voorzien. Als eerste moet natuurlijk de tijdsdruk van het geheel af.De bedenkperiode moet worden verlengd en alle bijzondere situaties moeten goed bekeken en individueel beoordeeld worden. Inzicht in de precieze bijkomende kosten en de status van het nieuw verworven stuk grond moeten duidelijk zijn vóór de koop.Voor de grote meerderheid van onze bewoners die met een echt stukje restgrond zitten, blijft het natuurlijk een mooie deal in onze ogen. Een stuk grond in eigendom verwerven tegen een schappelijke prijs, is nooit verkeerd. Voor deze groep geldt echter óók dat er uitstel van betaling moet komen. Niet iedereen kan zomaar, in zo’n kort tijdsbestek duizenden euro’s op tafel leggen. Het college komt met nieuwe brieven en fractie Kras heeft van de wethouder de verzekering gekregen dat het college met zijn burgers goed rekening zal houden.

Tom Plat

Vorige week hebben wij Tom Plat in ons schrijven aangehaald. De heer Plat vond en vindt het niet prettig negatief neergezet te worden door een politieke partij in de Nivo. Op zich heeft hij daar gelijk in en wij zullen dat in het vervolg proberen te vermijden. Er verschijnen echter ook vaak stukken van inwoners in de krant waarbij onze gemeentebestuurders vaak als “kop van Jut” gebruikt worden. Ook gemeentebestuurders zijn gewone mensen – indirect gekozen door de bevolking – die hun best doen om wat voor elkaar te krijgen in deze gemeente. Tegenstanders van bepaalde beslissingen nemen het niet zo nauw in hun persoonlijke kritiek. Het zou fijn zijn als ook die de normen en waarden in acht nemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn