Grootschalige ontwikkelingen in een winkelgebied gaan álle ondernemers en inwoners aan.

centrepompidou
klik om te vergroten

Positief ondernemersklimaat met gedeelde belangen noodzaak!

Kom 27 januari naar de PX en laat uw stem horen.

 Sinds een jaar of twee is de crisis ook in Edam-Volendam echt losgebarsten met alle trieste gevolgen van dien. Werknemers waarvan vele op leeftijd, zijn na tientallen jaren van arbeid hun baan kwijt. De inkomensdaling is vaak enorm. Daarnaast worden vele ondernemingen getroffen die minder klandizie krijgen en daardoor ook weer werknemers moeten ontslaan. Een vicieuze cirkel die zich versterkt door externe factoren als minder goed bereikbare winkelgebieden en winkelen vanuit de luie stoel. In deze sfeer spelen dan plaatselijk nog de perikelen rond het Europaplein en het dorpshart.

 

Ondernemersklimaat aan verandering onderhevig

Decennia lang had “het ondernemen” de wind mee. De economie groeide jaarlijks en daarmee ook de omzet en winst. Onze gemeente telt veel hoogwaardige en rendabele ondernemingen, waarvan vele het de laatste jaren heel moeilijk hebben gekregen en sommigen al ter ziele zijn gegaan.  Om tegenwoordig nog het hoofd boven water te kunnen houden moet een bedrijf innovatief zijn en hoogwaardige kwaliteit leveren. Ze moeten iets speciaals te bieden hebben. Veel bedrijven en industrieën  in Edam-Volendam hebben een aantal van bovengenoemde kwaliteiten in zich. Wie achterover leunt, mijmerend over successen uit het verleden, gaat het niet meer redden.

 

Grootschalige ontwikkelingen

Indien er grootschalige ontwikkelingen op stapel staan zoals nu het dorpshart, zal dat vele consequenties hebben voor de bedrijfsvoering van vele ondernemers. Ook inwoners zullen te maken krijgen met de gevolgen. Als één winkelgebied drastisch wordt gerenoveerd, uitgebreid en aantrekkelijker wordt gemaakt heeft dat o.a. zijn weerslag op de verkeersdruk, het parkeren, de bereikbaarheid en het  koopgedrag van de mensen en dus ook grote invloed op de andere winkelgebieden. Veel lokale ondernemingen zullen zich niet meer kunnen handhaven. Kortom, het is allemaal heel ingrijpend terwijl dit nog niet eens alle aspecten zijn die er spelen.

De rol van de politiek

De rol van de politiek die deze ontwikkelingen in gang zet is zeer belangrijk. Het gemeentebestuur mag maar één doel voor ogen hebben; het leef – en werkklimaat van zijn inwoners verbeteren in samenspraak en met de inspraak van alle betrokkenen. Een gemeentebestuur zou niet anders moeten willen. Alleen op die manier ontstaat er draagvlak  bij bewoners en ondernemers. Bij de gang van zaken rond het Europaplein en de plannen met het dorpshart gaat het nog lang niet zoals het moet. Het Europaplein werd auto – en bus vrij gemaakt, zonder dat daar voldoende compensatie en goed overleg tegenover stond met de ondernemers en bewoners ter plaatse.  Deze miscommunicatie  heeft veel frustraties bij de betrokkenen opgeleverd. Het is zelfs tot rechtszaken gekomen. Een lichte verbetering is nu waarneembaar.

 Het dorpshart

Na een valse start krijgt de politiek een herkansing om het dorpshart aantrekkelijker te maken. Het gemeentebestuur heeft grootse plannen en zou daar de ondernemers en bewoners zeer nadrukkelijk bij betrekken. De informatieavonden die in juni en later in november/december  zouden worden gehouden zijn afgelast, terwijl er  aan de andere kant wel is begonnen met fikse stappen voor realisatie van plannen die vooralsnog het exclusieve gedachtengoed van het college zelf zijn. Iedere ondernemer heeft uiteraard een individueel belang en heeft het recht zijn winkel en producten op ieder mogelijke manier aan te prijzen. Een goed ondernemersklimaat, gefaciliteerd door het gemeentebestuur zonder aanziens des persoon is echter in ieders belang. Daar gaat Lijst Kras voor!

Oproep! Komt allen maandag 27 januari naar de PX

Maandagavond 27 januari vindt de eerste inspraak avond plaats in de Pius X om 19.30. Bij weinig belangstelling blijft het bij die ene avond. Inwoners en ondernemers kom naar die avond toe! U moet u wel digitaal aanmelden op info@edam-volendam.nl Dit is misschien wel van deze tijd, maar veel ouderen, mensen die weinig met computers doen en mensen die dit niet weten, zijn op deze manier uitgesloten. Dat vinden wij geen goede zaak.

 

 

    

 

Facebook
Twitter
LinkedIn