Hoeveel wachtgeld gaat de burger betalen ?

wachtgeld
klik om te vergroten

Oppositie partijen VVD, PvdA en Groen Links gaan donderdag 6 februari (morgen) twee nieuwe wethouders uit hun midden  benoemen.

Bij alle raadsleden viel vorige week een brief op de mat. De burgemeester roept namens de  VVD, PvdA en Groen links  de raadleden op voor een extra Raadsvergadering op donderdag 6 februari, met maar één onderwerp: Het benoemen van twee nieuwe wethouders uit eigen gelederen, zes weken voor de verkiezingen van 19 maart. Dat doen zij omdat ze van “continuïteit van bestuur houden”. De nieuwe wethouders zullen “slagvaardig” aan het werk gaan. Nou breekt toch je klomp.

De laatste twee wethouders ontslagen

De bovengenoemde partijen wilden om onduidelijke redenen de laatste twee wethouders de wacht aanzeggen twee maanden vóór de verkiezingen en dat hebben ze dus ook gedaan. Natuurlijk weet iedereen dat er ongenoegen leeft bij de VVD, PvdA en Groen Links, vooral vanwege de frustratie dat de ambtenaren van Edam-Volendam nog niet in de HHNK zitten te werken.

Zij willen dit ongeacht de kosten realiseren. Groot vraagteken hierbij is dat zij hun acties om dat voor elkaar te krijgen pas hebben ingezet in november jongstleden! Zij hebben daar vier jaar de tijd voor gehad, want ze hebben al vier jaar de meerderheid van 11-10 in de Raad van Edam-Volendam! Waarschijnlijk zijn ze erg boos op zichzelf vanwege de gemiste kansen en hopen ze met deze spierballentaal indruk te maken op de stemmers.

Ze hadden hun punt helemaal kunnen maken door een motie van wantrouwen en ontslag in te dienen maar de wethouders “demissionair” door te laten gaan. Dit houdt in dat het college feitelijk is afgezet maar dat de lopende portefeuilles worden beheerd tot er na de verkiezingen maart 2013 een nieuw college aantreedt.

Extra salarissen en wachtgeld

In ieder geval staan er nu vier wethouders op wachtgeld. Vanaf 6 februari 2014 moeten er twee nieuwe wethouders betaald worden en niet alleen tot de verkiezingen, maar tot het moment dat er een nieuw college is benoemd. Nu komt het; als  de nieuwe wethouders langer aanblijven  dan drie maanden (bijv. drie maanden en één dag, gerekend vanaf 6 februari) dan hebben ze recht op twee jaar wachtgeld. Dat loopt in de tonnen. Met een mededeling naar de Raad hebben ze al kenbaar gemaakt dat ze op voorhand afzien van wachtgeld (we weten overigens nog steeds geen namen). Lijst KRAS heeft al vragen gesteld of dit juridisch dichtgetimmerd zit, maar heeft daarop vooralsnog geen antwoord gekregen. Wachtgeld is bij wet geregeld. Ze hebben er dus gewoon recht op. Afzien van wachtgeld moet schriftelijk aangevraagd en gehonoreerd worden. Ziet u het al voor u dat ze twee jaar  lang allebei een wethoudersalaris terugstorten op de rekening van de gemeente? Als het verkeerd wil, gaat dit de gemeenschap honderdduizenden euro’s extra kosten. Dat kan er nog wel bij.

Facebook
Twitter
LinkedIn