(Horeca)ondernemers Edam-Volendam in financiële nood!

logo21
klik om te vergroten

In allerlei sectoren van de maatschappij zijn er vele ondernemers die zwaar getroffen zijn door de Corona-crisis. Die ondernemers en hun gezinnen wachten in grote spanning af of en hoe ze uit deze crisis zullen komen. Voor de grootste werkgevers van Edam-Volendam zijn het barre tijden, nu de horeca en toerismebranche volledig tot stilstand zijn gekomen. Hun omzet is naar nul gezakt terwijl de vaak niet geringe kosten aan bijvoorbeeld huur en personeel gewoon doorlopen. De horeca-ondernemers uit de hele gemeente, van Beets tot en met Volendam, hebben al een beroep gedaan op de plaatselijke politiek om ze op wat voor wijze dan ook te ondersteunen, want alleen landelijke maatregelen schieten tekort om deze zeer belangrijke sector op de been te houden.

Horeca valt tussen wal en schip

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft aangegeven dat er op korte termijn een landelijke regeling voor het MKB komt, waarbij banken ruimhartiger en sneller leningen kunnen verstrekken. Daarmee wordt de groep ondernemers die tussen wal en schip dreigt te vallen naar verwachting kleiner. De horeca valt echter buiten die MKB-regeling. Niet alleen op financieel vlak is de horeca de pisang. Ook bij het geleidelijk aan openstellen van de samenleving zijn het de horeca-ondernemingen, die als laatste de draad weer kunnen oppakken. Het is namelijk praktisch onmogelijk om binnen horecagelegenheden 1,5 meter afstand te houden.

Hulp vanuit de lokale politiek schiet tekort

Zowel vóór, tijdens, als ná de coronacrisis denkt LijstKRAS met de horecasector mee om initiatieven van ondernemers ten uitvoer te brengen. Inmiddels zijn er meerdere van dit soort initiatieven de revue gepasseerd en tot nog toe zit er in weinig beweging in de plaatselijke politiek om mee te denken met de sector. Voor elk initiatief zijn er altijd wel voor- en tegenargumenten te bedenken. Het politieke horeca-initiatief van LijstKRAS richting de politieke naasten van 3 weken geleden vond bijvoorbeeld in eerste instantie totaal geen vruchtbare bodem. Daarna hebben wij – als roepende inde woestijn – toch het college schriftelijk aangespoord. De VVD-motie van een dag later verraste ons, maar die hebben wij uiteraard vol gesteund.
Wat moet én kan anders? Voor elk initiatief zijn er positieve en tegendraadse redenen te bedenken. LijstKRAS ziet in het politieke debat nog te vaak dat er voor de makkelijkste uitweg wordt gekozen, zonder vruchtbaar resultaat voor de ondernemers. In deze ongewone tijden, moeten ook ongewone maatregelen bespreekbaar zijn. Zo kan bijvoorbeeld worden gedacht aan tijdelijke maatregelen die extra inkomsten voor de horeca genereren. De horeca is de grootste werkgever in de onze gemeente. Bovendien zorgt horeca ook voor een ‘rimpeleffect’ qua omzet naar andere winkels als het om toeristen gaat. Deze belangrijke bedrijfstak mogen we niet laten vallen. In deze ellendige tijd voor vele ondernemers willen wij dan ook de helpende hand toesteken daar waar dat kan. En dat in de HELE gemeente.

LijstKRAS is er voor álle ondernemers

Niet alleen de horeca-ondernemers, ook andere ondernemingen verdienen steun van de lokale politiek daar waar dat kan. Daarom zijn álle initiatieven welkom bij LijstKRAS. Samen staan we sterker in deze moeilijke tijden!

Email: fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn