Kermis traditie om zeep geholpen

kermis2
klik om te vergroten

Na twee rottige coronajaren werd de afgelopen twee weekenden eindelijk weer “ouderwets” kermis gevierd in de gemeente Edam-Volendam. Veel mensen hebben dit ook uitbundig gedaan, maar via social media zien we ook dat er een storm aan negativiteit is losgebarsten.

Met een nieuw evenemententerrein hielden wij al onze adem in. Is dit niet een beetje teveel van het goede? Waar we vorig jaar nog dachten dat vanwege alle corona-ellende dit een prima alternatief was, zou dit jaar de kermis toch weer normaal gevierd kunnen worden? Achteraf gezien moeten we concluderen dat een tweede tent en de locatie niet geschikt is voor onze kermis.

Het lijkt er op dat kermis hierdoor een nieuwe uitstraling krijgt. Een uitstraling van een festival. Willen wij op deze wijze de traditie voortzetten, dan is het goed mogelijk dat dit het einde betekent van de traditionele draaikermis. Kermisexploitanten zijn boos, want door de locatie van Uis Faist zijn zij veel geld misgelopen.

Wij kunnen de ondernemers van Uis Faist niets kwalijk nemen. Zij hebben hun krachten gebundeld. Ze hebben iets afgeleverd waar ze trots op kunnen en mogen zijn, want het zag er allemaal heel professioneel uit. Alles was goed geregeld. Echter de sfeer was niet te evenaren met de ouderwetse kermissfeer. Daarnaast kunnen we concluderen dat er sprake is van een monopolypositie op het kermisfeest.

Iedereen moet van het magische gevoel kunnen genieten wat kermis al die jaren heeft gegeven. Ook mensen die wat minder te besteden hebben. Door groepsdruk ben je bijna verplicht om een kaartje te kopen van het kermisterrein. Het resultaat hiervan zijn de beelden van een vrijwel lege Slobbelandtent. De kermisexploitanten en andere horeca ondernemingen die geen aandeel hebben in Uis Faist, zijn hierdoor veel geld misgelopen.

Lijst Kras hoopt dat de financiële schade niet leidt tot faillissementen, maar het omzetverlies zal enorm zijn. Inmiddels heeft de organisatie van tent op het Slobbeland al laten weten als de kermis in de huidige vorm blijft bestaan, dat zij dan moeten besluiten om te stoppen.

Lijst Kras zal het voortouw nemen in het beschermen van onze kermis. Volgens de procedure kunnen wij de situatie niet bij de eerstvolgende raadsvergadering bespreken, maar het zal snel in de raad ter sprake moeten komen. Wij zullen de kermiswethouder kritisch moeten bevragen.

De kermiswethouder zal volledig openheid van zaken moeten geven over het proces. Daarbij moet vooral gekeken worden naar de rol van de gemeente. Waar heeft zij steken laten vallen? Daarnaast moet de wethouder samen met de horecaondernemers ook duidelijkheid geven wat de plannen van volgend jaar zijn.

Fractie Lijst KRAS

Facebook: facebook.com/lijst.kras
Instagram: instagram.com/lijstkras

Facebook
Twitter
LinkedIn