Knopen rond huisvesting ambtenaren moeten doorgehakt!!

IMG - Lijst Kras buttons - 1024x643 - JPG
klik om te vergroten

Volgende week is het dan zover. Er moet een beslissing genomen worden over totale of gedeeltelijke vernieuwing van de ambtenarenhuisvesting voor het zich uitdijende ambtenaren apparaat. Al tien jaar is dit een heet hangijzer dat telkenmale vooruit is geschoven, tot de raad van 28 mei 2009. Hierin staat de huisvesting ter discussie en moet eigenlijk de knoop onmiddellijk worden doorgehakt. Er zijn 4 mogelijkheden waarvan de meeste financiële en andere consequenties zijn doorgerekend, waaruit de raad waarschijnlijk een keuze gaat maken.

Stadskantoor oud?

Toen de eerste gesprekken over nieuwe huisvesting rond het jaar 2000 begonnen was het huidige stadskantoor aan de Christiaan van Abcoudestraat nog geen 20 jaar oud. Sommige partijen wilden toen al een heel nieuw stadskantoor bouwen á raison de € 20 á 25 miljoen.

Volendam 80 en fractie Kras (toen nog onderdeel van Recht door Zee) hebben zich hier al die tijd heftig tegen verzet. Totaal onnodig, kapitaalvernietiging en het in ernstig gevaar brengen van de financiële positie van de gemeente Edam-Volendam. In die jaren liepen de gemeentelijke lasten zónder nieuwe huisvesting al met tientallen procenten per jaar omhoog.
Noodzaak?

Wat iedere burger zich waarschijnlijk direct afvraagt is of het allemaal wel zo nodig is. Het antwoord is: ja! Voor een deel is het echt heel hard nodig. Aan de Mgr. Veermanlaan is een deel van het ambtelijk personeel gehuisvest, ook wel bekend als afdeling “grondgebied”. Het gebouw verkeerd al vele jaren in erbarmelijke staat en heeft veel weg van naoorlogse tijdelijke huisvesting, waarin muren en gangen aan elkaar geplakt zijn. Het voldoet al jaren niet meer aan welke norm van welke dienst dan ook

Het stadskantoor daarentegen, is een prima gebouw dat met normaal onderhoud en beperkte exploitatielasten nog tientallen jaren prima kan functioneren.

HHNK

De reden waarom nu zo plots over die huisvesting beslist moet worden zit hem in een aanbieding van de HHNK oftewel het Hoog Heemraadschap Noordhollandsnoorder Kwartier.

Het Hoog Heemraadschap gevestigd in prachtige historische gebouwen aan de Schepenmakersdijk in Edam, waar de raad al jaren zijn vergaderingen houdt, biedt zijn gebouwen voor een schappelijke prijs aan. De gemeente heeft het eerste kooprecht. gekregen van het Hoog Heemraadschap dat het zelf hoog tijd vindt om in een splinternieuw, ultramodern gebouw elders in de provincie te gaan zitten. Het HHNK vindt de gemeente Edam-Volendam een geschikte partij om de monumentale gebouwen, over te nemen en in de juiste staat te houden. Meteen na dit aanbod ontstonden er ideeën bij een aantal mensen om  deze panden te gebruiken om ambtenaren in onder te brengen.

Optie

De HHNK gaf de gemeente de tijd tot eind december 2008 om te beslissen over hun aanbod. In oktober had er nog niet eens een rondleiding plaatsgevonden in de gebouwen voor raadsleden om te kijken of deze panden wel geschikt zijn. Na overleg met het HHNK werd de koopoptie tot eind juni 2009 verlengd en vonden er bezichtigingen plaats. Hoewel de panden er van buiten prachtig uitzien is het van binnen een ander verhaal, zeker als daar voor de komende 30 jaar ambtenaren in gevestigd zouden moeten worden.

Volgende week gaat Fractie Kras in op de 4 meest waarschijnlijke mogelijkheden voor het huisvesten van ambtenaren en hun voor – en nadelen. Zo als u gewend bent zal Fractie Kras toelichten op welke optie haar keus valt en waarom.

Tot volgende week, Fractie Kras

Facebook
Twitter
LinkedIn