Leefbaarheid Oude Kom Volendam onder druk

luchtfoto-centrum-en-haven-volendam
klik om te vergroten

Wederom stond de NIVO (editie 28 september) in het teken van drugsoverlast. De bewoners in de oude kom, de St. Jozefschool en verschillende ondernemers ondervinden veel overlast. Na ieder weekend liggen er pakjes drugs op de drempel van bewoners en zelfs op het schoolplein. Daarnaast wordt de oude kom als één groot urinoir gebruikt. De wild geparkeerde fietsen hebben inmiddels voor duizenden euro’s schade veroorzaakt. Voor een grote groep mensen loopt de situatie in de oude kom inmiddels de spuigaten uit. Kinderen kunnen niet veilig spelen op het schoolplein en bewoners verliezen hun woongenot.

Als oppositiepartij kunnen wij natuurlijk hard schreeuwen dat dit allemaal anders moet. Echter moeten wij zelf ook in de spiegel kijken. Hebben wij hier genoeg aan gedaan? Hebben wij voldoende aandacht gevraagd om deze problematiek op te lossen? Nee, dit hebben wij niet! Veel tijd om terug te kijken hebben we niet, want de leefbaarheid in de oude kom van Volendam staat onder druk. De irritatie van de bewoners heeft een grens bereikt. De kans dat het op korte termijn mis gaat is groot. Wat gaan we doen als het te laat is? Vingerwijzen? Als politiek de verantwoordelijkheid nemen en weer overgaan tot de orde van de dag? Nee, laten we nu onze verantwoordelijkheid nemen!

Lijst KRAS wil een open debat over deze problematiek in de gemeenteraad, zodat alle partijen input kunnen leveren en het college aan kan geven wat er al gedaan wordt. En waar kunnen wij als politiek meer actie op ondernemen? Waar ligt de focus op dit moment van het huidige gemeentebestuur? Ligt er bijvoorbeeld een actieplan om de strijd tegen overlast en criminaliteit in de oude kom tegen te gaan, zodat de leefbaarheid in de oude kom verbetert? Is het mogelijk om meer politie in te zetten op zaterdagavond en met feestdagen? Kunnen we op plaatsen waar overlast is felle verlichting plaatsen? Kunnen de camera’s rondom de dijk ingezet worden om dealers op te sporen? Het zijn geen verwijten, het is niet DE oplossing, maar hopelijk zijn dit wel middelen om het “dealers” moeilijker te maken. We zullen als politiek en gemeenschap zij aan zij moeten staan een vuist te maken en de strijd te voeren tegen drugscriminaliteit.

Dan speelt nog de overlast van wild geparkeerde fietsen. Bewoners en met name de Jozef heeft last van de hoeveelheid fietsen die overal her en der geplaatst worden. Bewoners kunnen zelfs niet in of uit zonder hun woning stappen zonder een scooter of fiets te verplaatsen. De Wijkraad Oude Kom Volendam is al enige tijd (2018) bezig met het plaatsen van extra fietsenstallingen. Wij hebben het gemeentebestuur vorige maand gevraagd wat hier de status van is. Het antwoord is bevredigend. De planning is dat voor het eind van het jaar de fietsenstallingen geplaatst te hebben. Hopelijk is daarmee de overlast van wild geparkeerde fietsen verleden tijd.

Facebook
Twitter
LinkedIn