Machtsspel Volendam 80 en het CDA

IMG - Lijst Kras buttons - 1024x643 - JPG
klik om te vergroten

Sinds 2 jaar heeft onze gemeente een coalitie bestaande uit partijen die een “verstandshuwelijk” hebben gesloten met elkaar, hoewel een “monsterverbond” een benaming is die de lading beter dekt. Dit houdt in dat partijen met elkaar een overeenkomst tekenen en in dit geval een college met elkaar hebben gevormd, terwijl ze elkaar totaal niet zien zitten en hun standpunten vaak mijlenver uit elkaar liggen. Ze doen dit omdat ze hopen er op termijn toch beter van te worden. Mocht het college naar hun idee – en dat idee hebben ze al heel snel- aansprekende resultaten boeken, dan zullen ze aan hun achterban gaan uitleggen dat die resultaten tot stand zijn gekomen door hun inspanningen. Zo ziet u de pas aangestelde wethouder Emile Karregat van financiën (VVD) op iedere foto in welke blaadje of dagblad dan ook met wethouder Kes RO (Ruimtelijke Ordening) op de foto staan, te pronken met weer een bouwproject.

Verkiezingen

Volgend jaar zijn er verkiezingen en zullen in de aanloop daar naar toe Volendam 80, VVD en CDA om het hardst roepen dat hun partij, veruit het grootste aandeel in heeft gehad in het realiseren van allerlei woningbouw – en andere fraaie projecten.

Achter de schermen bevindt zich een politieke arena waar op het scherpst van de snede gevochten wordt, om de gunst van de kiezer. Dit spel waarbij naar buiten toe altijd mooi weer gespeeld wordt, komt vaak niet ten goede aan de inwoners van de gemeente. Fractie Kras zal u de komende weken een blik achter de schermen gunnen.

Woningbouw in de Gouwwijk

Fractie Kras heeft al jarenlang als speerpunt betaalbaar bouwen voor eigen inwoners en dan vooral onze jeugd. In de discussies daarover medio vorig jaar, betoogde fractie Kras dat de sterk gestegen grondprijzen niet nog eens belast moesten worden met de kosten van een nieuw Opperdam. Fractie Kras diende een voorstel in om die kosten uit de grondprijs te halen. CDA wilde met een heel onrealistisch voorstel nog veel verder gaan, wat door de hele raad werd weggehoond. Naar buiten toe was het natuurlijk heel sympathiek van het CDA. Volendam 80 heeft de prijs gedrukt door geen schuur in het bestek op te laten nemen. De meeste mensen hebben toch liever wel een schuur! Verder gingen ze niet mee met het voorstel van fractie Kras om alle kosten van Sporthal Opperdam uit de grondprijs te halen, hoewel ze naar buiten toe ook altijd hebben vol gehouden betaalbaar te willen bouwen.

De dijk autovrij

Vorige maand nog heeft u kunnen lezen wat het monsterverbond heeft opgeleverd voor de autovrije dijk, een ander speerpunt van fractie Kras. Mede door de komst van het Marinapark is het toerisme de laatste tijd flink aangetrokken en dan vooral het langere verblijf, iets wat zowel de politiek als de ondernemers heel graag wilden. Het moment om de auto’s en bussen voor altijd van de dijk te weren is dan eindelijk aangebroken zou je zo zeggen. Het Noordeinde is helemaal kapot gereden door de bussen met een parkeerplaats op nog geen 300 meter van Spaander terwijl het op het krappe Zuideinde met aan beide kanten huizen, overvol is met wandelaars die vanuit de Pieterman lopend (ja, ja echt waar!) naar het hart van de dijk gaan.

Wat is er uiteindelijk besloten door het CDA, Volendam 80 en de VVD? Een miljoen euro uittrekken om het verkeer zowel op het Noordeinde te houden (wil het CDA graag) als op het Zuideinde (wil Volendam 80 graag). Het stukje “ Haven” zou dan echt verkeersvrij zijn op de auto’s van het parkeerterrein bij de Oude Helling na. Die moeten na over het Zuideinde naar het parkeerterrein te zijn gereden, over de dijk naar de Zeestraat (wil Joppie graag). Betaald parkeren bij de Oude Helling, waarbij de opbrengsten in de gemeentekas vloeien om alle kosten te betalen wil fractie Kras graag! Maar daar staat fractie Kras alleen in. Snapt u het nog?

Tot volgende week. Fractie Kras

Facebook
Twitter
LinkedIn