Na de fusie wordt de nieuwe naam van onze gemeente……….Edam-Volendam !

Naam gemeente
klik om te vergroten

De naam Volendam niet goed genoeg?

Afgelopen donderdag was er weer Raadsvergadering in het HHNK te Edam. De hele Raad van Zeevang was daarbij ook aanwezig. Als voorbereiding op de fusie worden sommige vergaderpunten door beide raden en colleges afgehandeld. Voor deze Raad stonden er twee onderwerpen op de agenda waar beide gemeenten hun oordeel over moesten vellen. Het voorstel beleidsplan sociaal domein (WMO, Jeugdzorg en de participatiewet) en de nieuwe naam van de gemeente na de fusie op 1 januari 2016. Het beleidsplan sociaal domein viel in goede aarde. Onze gemeente timmert hard aan de weg om de overgang van deze taken die tot nu toe door het Rijk zijn uitgevoerd, zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Zeevang is daar blij mee en sluit graag aan. De vlam sloeg in de pan toen de naamgeving aan de orde kwam.

Wonderbaarlijke procedure

Het eerste raadslid dat het woord kreeg in de vergadering was een raadslid uit Zeevang die een betoog hield om de nieuwe gemeente indien Edam in de naam moest blijven, dan toch in ieder geval met Volendam moest beginnen. De toon was gezet.
Lijst KRAS sprak zijn ongenoegen uit over de gevolgde procedure. In een fusievergadering (klankbord bijeenkomst genoemd) vlak voor de zomervakantie werd unaniem overeengekomen om de inwoners daar een stem in te geven. In de eerste fusievergadering na de zomervakantie -waar de fractievoorzitter van Lijst kras afwezig was wegens verplichtingen elders- werd er besloten na een college voorstel, om de nieuwe gemeente gewoon Edam-Volendam te noemen. De naam voor de gefuseerde gemeenten Edam-Volendam is dus overeengekomen binnen één vergadering zonder burgerraadpleging zelfs zonder dat er in onze fractie nog echt over gediscussieerd was.

Volendam als eerste in de naam

Het meest gebruikelijk in den lande is dat wanneer gemeenten fuseren de naam van de grootste gemeente of kern wordt genomen of vaak als eerste wordt genoemd. Toen fractievoorzitter Loek kras van Lijst KRAS dit beargumenteerde en daarbij dat Volendam ook de grootste bekendheid geniet tot ver over de grenzen, waar de andere twee kernen van mee kunnen profiteren, brak de hel los. PvdA, VVD en Groen Links buitelden over elkaar heen om te betogen hoe discriminerend dit was voor Edam en Zeevang. De mensen daar zouden in opstand komen werd voorspeld! Wilt u het nog gekker. De hele Raad wil dat ook Edam in de gemeentenaam blijft en Zeevang maakt het weinig uit. Een fusie is een uitgelezen moment om iets met de naam te doen. Lijst KRAS en Volendam 80 samen 10 zetels, hielden voet bij stuk en gingen voor de naam Volendam- Edam. Het CDA volgens eigen zeggen de partij voor Edam en Volendam stemde samen met de oppositie voor Edam-Volendam. met 11 stemmen voor en 10 tegen is het nu Edam-Volendam geworden.

Hoe nu verder?

Het is raadzaam om borden, logo’s enveloppen etc. tot de fusie 01-01-2016 niet aan te passen. Een gemeente mag namelijk altijd zijn naam veranderen. Misschien wordt dat nog een issue bij de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen die in november 2015 worden gehouden. Zoals u heeft kunnen lezen vorige week in de Nivo in het stuk van Jan Schilder (Vik) wilde men in 1954 Volendam dat inmiddels veel groter was dan Edam in de gemeentenaam hebben. Wonder boven wonder kon de Edamse minderheid in de Raad dit toen voorkomen. In 1975 dus 26 jaar later mocht Volendam als tweede naam toegevoegd worden, want de “E” van Edam komt eerder voor in het alfabet. Nu we zo’n 40 jaar later gaan fuseren is het niet meer dan normaal om in de nieuwe naam Volendam (inmiddels ruim drie keer zo groot dan Edam en met een gigantisch naamsbekendheid) voorop te zetten. Toch? We kunnen er ook nog weer 50 jaar mee wachten.

email: fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn