Nieuwe coalitie wordt donderdag 16 juni geïnstalleerd

logo
klik om te vergroten

Na precies drie maanden wordt de nieuwe coalitie geïnstalleerd. Vele gesprekken zijn gevoerd, risico’s ingeschat en tot slot zijn de gelederen gesloten. Nu de kruitdampen optrekken kunnen wij de balans opmaken. We beginnen uiteraard met felicitaties aan de grootste partij die het voor elkaar heeft gekregen om een flinke meerderheidscoalitie neer te zetten. Het is echter niet alles goud wat er blinkt.

Een coalitie met 5 wethouders

Voor zover wij ons kunnen heugen hebben wij nog nooit meegemaakt dat er een college aantrad  in Edam-Volendam met 5 wethouders. Het schijnt zo te zijn dat Volendam 80 eerder in de onderhandelingen met drie wethouders in het college wilde stappen. Dat is nog nooit vertoond. Dat betekent namelijk dat één partij het bijna alleen voor het zeggen heeft. Er was echter geen enkele partij die met drie wethouders van Volendam 80 in zee wilde gaan. Dat was een klein probleempje. Volendam 80 loste dat op door geen 5 maar 4,7 wethouders te installeren. Dat is minder dan 5. Groot voordeel van deze “move” is dat Volendam 80 nog steeds een meerderheid heeft in het college en alles kunnen door drukken wat ze willen. Twee andere partijen in de coalitie: Zeevangs Belang en het CDA -allebei uit het vorige college, maar nu met een zetel minder- waren zeer stellig in hun uitspraken dat de Lange Weeren maar voor de helft bebouwd mocht worden. Volendam 80 die in deze op het standpunt van Lijst KRAS stond -de hele Lange Weeren bebouwen- zal dat in de onderhandelingen wel van tafel geveegd hebben. Daar staat Lijst KRAS uiteraard volledig achter. Voor CDA en Zeevangs Belang wordt het nog een hele uitdaging om een stempel te drukken op dit college.

Toch drie wethouders voor Volendam 80?

Méér dan 4 wethouders in een coalitie is veel. Dat snapt Volendam 80 ook wel voor een partij die zuinig met de centen wil omgaan. Drie wethouders voor één partij in de coalitie is echter helemaal nog nooit vertoond. Ze hebben de bekendste wethouder van Volendam 80, Marisa Kes die de Broeckgouw in gang heeft gezet, gebombardeerd tot “onafhankelijk” wethouder in deze coalitie, voorgedragen door de 4e coalitie partij: BVNL. Maar wat is een onafhankelijke wethouder als die in de hele gemeente bekend staat als het boegbeeld van Volendam 80? Die “onafhankelijke” wethouder mag een beetje wethouder spelen voor BVNL omdat zij zelf geen wethouder konden leveren. Snapt u het nog allemaal? Wij wel. Er is één coalitiepartij die de komende 4 jaar de touwtjes in handen heeft. Wij benijden hen niet. Dat is best lastig.

Financiën

Wethouder op financiën wordt Dirk Dijkshoorn van Zeevangs Belang. Die heeft een zware taak. Ten eerste moet hij uit de gemeentekas 5 wethouders betalen de komende 4 jaar. Bij Volendam 80 schreeuwen ze al jaren dat ze de lokale lasten voor de burgers in  onze gemeente onder geen enkele voorwaarde zullen verhogen als zij aan bewind komen. De burgers hebben het al zwaar genoeg en de belastingen zijn al zo hoog. Ook hebben ze al vaak geroepen dat het vorige college smeet met geld en zo de gemeente naar een faillissement werkte. Niets is minder waar. Uiteraard zijn de reserves aangetast door alles wat met corona te maken heeft gehad, maar dat geldt voor heel Nederland. Voor wat betreft de jaarrekening die zojuist is uitgekomen hebben we een aantal miljoenen kunnen verdelen naar de reserves en heeft Edam-Volendam al sinds jaar en dag de laagste vorm van toezicht door de provincie. De nieuwe wethouder financiën Dirk Dijkshoorn zal dat kunnen bevestigen.

Iedereen doet mee

Volendam 80 heeft laten weten dat alle partijen punten mogen aanleveren bij deze coalitie. Dat komt voort uit het feit Volendam 80, naar eigen zeggen, nauwelijks is gehoord de afgelopen 6 jaar. Dat is natuurlijk een mooi aanbod. Echter Lijst KRAS heeft een donker bruin vermoeden dat de wensen van andere partijen alleen ingewilligd worden als ze stroken met de ideeën van Volendam 80. We gaan het zien.

Fractie Lijst KRAS

Facebook: facebook.com/lijst.kras
Instagram: instagram.com/lijstkras

Facebook
Twitter
LinkedIn