Nieuwe Seinpaal grote aanwinst voor onze gemeente

seinpaal
klik om te vergroten

Startsein bouw door de Raad gegeven

Wij schreven vorige week al over de woonvisie die aangenomen werd door de Raad van Edam-Volendam op 13 april. Er stond die avond nog een belangrijk dossier op de agenda, namelijk de bouw van een nieuwe Seinpaal. Vele sportclubs wachten al jaren op deze nieuwe hal omdat zij hun teams onvoldoende speel – en trainingstijd kunnen geven, omdat de oude Seinpaal te klein is en al jaren afgeschreven.

Dit project zit al lang in de pijplijn en is 13 april unaniem door de Raad aangenomen. Dit ondanks dat de (oppositie) partijen aanvankelijk hun grote ongenoegen uitspraken over het project. Zowel financieel als qua voorlichting en uitleg naar de Raad vonden ze het helemaal niets. Volendam 80, Groen Links en de PvdA stelden maar liefst 8 pagina’s vragen –over een overigens glashelder document- en openden in de Raad van 13 april ook weer furieus. Ze vonden het project te duur, ze wilden het bestek lezen en allerlei details weten. Het zag er naar uit dat de gehele oppositie net zoals bij de woonvisie die avond, tegen zou stemmen. Niets bleek minder waar. Bij de toelichting net vóór de stemming draaiden zij 180 graden om en bleken allen zeer begaan te zijn met de sport in onze gemeente en stemden zonder enige voorwaarde of bedenking in met het voorstel. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Wethouder Sombroek die al vanaf de start betrokken is bij dit project, afgelopen 1 ½ samen met wethouder Koning, was hier heel blij mee.


Een jarenlang zich voortslepend dossier losgetrokken

Al vele jaren wordt er gepraat over het afbreken van de oude Seinpaal en daarvoor in de plaats een nieuwe sporthal te gaan bouwen op nagenoeg dezelfde plek. Al vanaf 2013 zijn daarvoor plannen en berekeningen gemaakt. De grond onder de oude Seinpaal is zeer gewild en woningbouwvereniging “de Vooruitgang” bood na onderhandelingen met de gemeente € 800.000. voor de grond. Zij willen op die plaats appartementen waar veel vraag naar is, gaan neerzetten. De nieuwe sporthal en het zwembad komen naast elkaar waarbij ze een gedeelde entree, horeca en beheer krijgen. Daarnaast worden – waar dit voordeel oplevert – de installaties van sporthal en Seinpaal aan elkaar gekoppeld. Tegelijkertijd worden de laatste renovaties aan de Waterdam (o.a. kleedkamers, ingang en balie) in dit project meegenomen. Verder wordt het terrein opnieuw ingedeeld met méér fiets- én autoparkeerplaatsen, met lantaarnpalen en aangepaste riolering. De nieuw te bouwen sporthal wordt groter dan de oude Seinpaal en is in overleg met alle toekomstige gebruikers tot stand gekomen.


Nieuwe sporthal te duur?

Toen het voorstel in de Raad werd behandeld trokken de oppositiepartijen fel van leer tegen het college, want het voorstel uit 2015 zou maar liefst 2 miljoen euro goedkoper zijn!

Niets is echter minder waar. Het voorstel m.b.t. de nieuwe Seinpaal uit 2015 was ten eerste onvolledig. Allerlei kosten werden “vergeten” wat schering en inslag was in die tijd. Als grote projecten voltooid waren, werd de Raad steevast geconfronteerd met bijkomende kosten die in eerste instantie “vergeten” waren. Verder is bij het project – in tegenstelling tot in 2015 – zwembad de Waterdam betrokken. Een aantal kosten m.b.t. de Waterdam zijn in het project van de nieuwe Seinpaal opgenomen. Het voorstel uit 2015 is dus totaal niet te vergelijken met het huidige project uit 2017. Zeer belangrijk is verder dat alle kosten inbegrepen zijn en dat aan wensen van omwonenden en toekomstige gebruikers tegemoet gekomen is. Er zitten veel synergie voordelen in , zoals een gemeenschappelijke balie, entree en kantine. Er wordt duurzamer gebouwd hoewel dat altijd meer kan en er komen meer parkeerfaciliteiten zowel voor fietsers als auto’s.
De nieuwe sporthal, hoewel groter (de hal kan in drieën) zal goedkoper zijn in exploitatie dan de oude en voldoet aan alle moderne eisen.

Al met al een fantastisch, betaalbaar project dat na realisatie in lengte van jaren mede zorgt voor voldoende ruimte voor alle verenigen in onze gemeente, in goed geoutilleerde sportzalen. Het college en de coalitie en uiteindelijk de hele Raad hebben dit toch maar mooi voor elkaar. Iets om trots op te zijn! Het kan in Edam-Volendam.

email: fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn