Ondernemers leggen het loodje

aaltjekarels
klik om te vergroten

Florerende bedrijven kurk van de maatschappij

 De crisis die lang aan onze gemeente voorbij is gegaan is in volle hevigheid losgebarsten. Al bijna een jaar vechten de ondernemers rond het Europaplein een strijd tegen de gemeente. Zeker 70 bedrijven hebben zich reeds aangesloten om tegenwicht te kunnen bieden aan plannen die hun tot voor kort bloeiende bedrijven, in een neergaande spiraal hebben gebracht. Zij hopen daarbij terecht op medewerking van de gemeenteraad en niet op tegenwerking. Het gaat overigens ook over veel andere bedrijven. Vooral de bouwbedrijven waar Volendam zo trots op is hebben het verschrikkelijk zwaar. Als zo’n bedrijf failliet gaat, dan is dat een persoonlijk drama voor alle betrokkenen. De gemeente en andere grote organisaties binnen de gemeente moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Als er bouwwerken te vergeven zijn moeten partijen er alles aan doen (niet ten koste van alles) om het werk uit te besteden aan lokale bedrijven ook al zou dat iets duurder uitpakken.

 

Negatieve effecten rijgen zich aaneen

Het failliet gaan van lokale ondernemingen heeft behalve persoonlijke drama’s een negatief sneeuwbaleffect voor de hele gemeenschap. De werkgelegenheid loopt terug, waardoor mensen thuis komen te zitten en veel minder te besteden hebben. Alle toeleveranciers waarvan een aantal lokaal, krijgen geen bestelling meer binnen. Het wagenpark wordt verkocht zodat de garage minder werk krijgt terwijl ook het administratiekantoor een klant kwijt is. Ga zo maar door. U kunt zich vast voorstellen wat er gebeurt als er meerdere ondernemingen de kar niet meer kunnen trekken. De jeugd gaat dan vervolgens ook z’n bijbaantjes verliezen en de zojuist genoemde effecten nemen grote vormen aan. Als we akkoord gaan met een iets duurdere aanbesteding maar dan lokaal, dan betaalt zich dat dubbel en dwars op een andere, veel waardevollere manier terug, in onze eigen samenleving.

 

Toeristenindustrie heel belangrijk

Onze gemeente is (nog) gezegend met het bezoek van vele toeristen. Dit is een belangrijke bron van inkomsten voor talloze ondernemers met alle positieve effecten van dien. Doordat de omzet door de crisis en de fors toegenomen internetverkopen de laatste jaren flink zijn teruggelopen, zijn de inkomsten vanuit het toerisme nog belangrijker geworden. Met het leegmaken van het Europaplein en het verbod voor touringcars om hun mensen in de Zeestraat af te zetten en weer op te halen, worden de ondernemers aldaar nog zwaarder getroffen. Dit keer door maatregelen van hun eigen bestuur. Dat kan en mag niet zo zijn. Een autovrij Europaplein zal veel mensen bekoren, maar dan moeten er wel maatregelen genomen worden om de bereikbaarheid voor lokale kopers en toeristen te garanderen.

 

Bebording    

Het plaatsen van goede borden om toeristisch verkeer naar het centrum, dijk en alle parkeerplaatsen te verwijzen is al decennia lang een drama. Geen college die dat gelukt is. Wij van Lijst Kras hebben het parcours vanaf de entree van Volendam naar het centrum afgelegd. Ten eerste zijn bijna alle borden in het Nederlands en dat in een dorp met toeristen uit alle werelddelen! Bij de afslag nabij het benzinestation naar het Marinapark, staat een woud van borden. Daartussen een heel klein ANWB bord dat wijst naar parkeerterrein Slobbeland. Boven aan gekomen nog zo’n zelfde bordje onder een bord doodlopende weg en zo ziet het er ook uit. Bij het Volendams museum aangekomen staat er een bord “historical centre” (Engels ja, ja!), maar dat verwijst naar de Parallelweg. De ellende van de borden bij Kras recycling is u bekend. Daar komt echt niemand uit. Geen enkel bord verwijst naar het echte dorpshart of het Amvo parkeerterrein. De hele klantenstroom richting Europaplein en Haven is de nek om gedraaid.

Morgen dient Lijst Kras een motie in om in ieder geval de toeristen weer in de Zeestraat de mogelijkheid te geven om in en uit te stappen en in overleg met ondernemers fatsoenlijke borden te plaatsen. We houden u op de hoogte van de uitslag.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn