Ondernemers Oude Kom afgeschreven door Volendam 80

eurpl
klik om te vergroten

Volendam 80 is er lang niet voor iedereen!

 Vorige week heeft u in de Nivo weer een prachtig stukje propaganda kunnen lezen van de hand van Volendam 80. Schrijven kunnen ze daar wel maar als u hun stukjes toch leest, moet u eens letten op de subtiele insinuaties waarmee de tekst doorspekt is, waarmee ze hun “lijdend voorwerp” in dit geval de ondernemers van de Oude Kom belachelijk maken.  Met vette letters over een halve pagina van deze krant werd duidelijk gemaakt dat er weer geparkeerd mag worden in de winter op het Europaplein “in het najaar en in de winter” maar niet meer in het voorjaar en de zomer. Geweldig toch, alle partijen voor een deel hun zin en de oppervlakkige lezer kan hier alleen maar tevreden mee zijn. Wij nemen u even aan de hand mee.

 

Vechten voor een gezonde bedrijfsvoering

Iedere ondernemer waar dan ook, weet dat hij moet vechten voor een gezonde bedrijfsvoering. In Volendam weten ze dat als geen ander. Service en kwaliteit staan hier hoog in het vaandel en dat wordt gewaardeerd door de bevolking die massaal bij lokale ondernemers zijn boodschappen doet. Bij vele lokale ondernemers zeker in en rond het centrum van Volendam gaat de onderneming over van vader op zoon en dat generaties lang. Wat we ook weten is dat vaak externe factoren waar een ondernemer weinig of geen grip op heeft oorzaak kunnen zijn van een slecht lopende zaak of een faillissement. Veel besproken zijn de toenemende internetverkopen en de economische crisis Daar moet een ondernemer zelf een antwoord op zien te vinden. Een andere veel voorkomende oorzaak is tegenwerking van of achteloosheid waarmee, besturen van gemeenten met hun ondernemers omgaan. Leest u er de kranten maar op na. Dat is wat hier zeker ook speelt op dit  moment bij de Oude Kom. Vaak spelen zaken als slechte bereikbaarheid van de ondernemingen door langdurige werkzaamheden, matige parkeermogelijkheden en administratieve rompslomp de zgn. bureaucratie een grote rol.

 

Beperkt aantal gedupeerden? 

Een bekende tactiek van dit college is om tegenstanders van hun beleid te isoleren, moe te maken door langdurige procedures en vervolgens te roepen dat het maar om een paar mensen gaat die blijkbaar eigenbelang hebben. Deze tactiek hebben ze ook gevolgd bij het monumentenbeleid waarbij tientallen mensen zwaar gedupeerd zijn door aanwijzing van hun woning als monument, waarbij velen het hoofd in de schoot hebben gelegd. In hun stuk van vorige week staat “subtiel” te lezen dat er 4 ondernemers van de Oude Kom aanwezig waren bij de vergadering, m.a.w. waar hebben we het over! Er zijn diverse raadsvergaderingen geweest (altijd op donderdag) waarbij er tientallen ondernemers aanwezig waren, maar dan werden er om 1.00 uur ’s nachts (inmiddels vrijdag dus) pas uitspraken gedaan over het Europaplein terwijl veel ondernemers om 3 of 4 uur ’s nachts moeten beginnen. Dat weet Volendam 80 dondersgoed, maar dát schrijven ze niet.

Volendam 80 wil het aantal gedupeerden graag terugbrengen tot enkelen. Lijst Kras heeft gesproken met diverse ondernemers van de Julianaweg, Edammerweg, Stationsweg, Zeestraat en Dijk en brieven gezien van ondernemers die aangeven dat zij afzien van protest omdat tegen het college (Volendam 80/CDA) toch niet valt op te boksen.

 

Weer niet parkeren deze winter op het Europaplein   

Hoewel de titel van het stuk van Volendam 80 anders doet vermoeden, gaat er hoogstwaarschijnlijk toch niet geparkeerd worden op het Europaplein of alleen in maart, vanwege “de procedures” zoals Volendam 80 schrijft:  “dat werkt nou eenmaal zo in Nederland”.

Wethouder Kes wist te melden de afgelopen Raad (17 oktober) dat als de Raad die avond akkoord zouden gaan met die 32 plekken in de winter, daar onmiddellijk werk van gemaakt zou worden. Zo geschiedde. Echter op vragen van Lijst Kras en van de ondernemers waarom er op 1 november nog geen enkele voorbereiding getroffen was, kwam het volgende antwoord:

 

“Het benodigde verkeersbesluit wordt voorbereid en wij hebben onderzocht of er voldoende middelen beschikbaar zijn om maatregelen uit te kunnen voeren. Wij studeren nog op de vraag welke maatregelen nodig zijn om het plein zo in te richten dat het ’s winters geschikt is voor parkeren en met minimale ingrepen ’s zomers autovrij te maken is”

 

En verder:

“Wij zullen in november een verkeersbesluit nemen om een aangepast verkeersregime in te voeren. Dit besluit is uiterlijk half januari onherroepelijk (als er tenminste geen bezwaarschriften worden ingediend). Dan kan de schop de grond in, voor zover de weersomstandigheden het toelaten.

Uitgangspunt is dat het plein zo snel mogelijk, maar in ieder geval vóór de start van het nieuwe toeristenseizoen opnieuw is ingericht.”

 

Let wel: In januari 2013 heeft Lijst Kras een motie ingediend over parkeren in de winter die unaniem is aangenomen. Op 17 oktober 2013 is bevestigd dat er maar één ding moet gebeuren: Razendsnel uitvoeren van die motie, zodat de ondernemers er deze winter nog wat aan hebben. Nu in november 2013 krijgen de ondernemers te horen:

 

–          We gaan een verkeersbesluit voorbereiden;

–          We gaan onderzoeken of er voldoende middelen beschikbaar zijn;

–          We studeren nog op de vraag welke maatregelen er nodig zijn;

–          Half januari is die procedure afgelopen (als er geen bezwaarschriften zijn ingediend)

–          Dan zou de schop in de grond kunnen (als het weer het toelaat)

 

Eén uitgangspunt is maar van belang, kunt u lezen in het antwoord van het college namelijk dat de auto’s verdwenen zijn op 1 april

Een kleine twee jaar geleden werd het Europaplein herbestraat om het autovrij te maken. Dat duurde 4 maanden. Eén gehandicapte stratenmaker had dat sneller gekund. Het werd een hele slechte zomer voor de ondernemers, een opmaat voor de toekomst. U snapt het al: deze winter gaat voorbij zonder één auto op het Europaplein.

Volendam 80 schrijft vervolgens rustig “we hopen dat de ondernemers de uitdaging op zich willen nemen” en “de plannen voor het dorpshart staan nog niet vast, maar we moeten wel op tijd beginnen want de realisatie zal nog jaren duren”

Lijst Kras zegt: Als u als bevolking niet reageert, is het pittoreske centrum van Volendam binnenkort weggevaagd, zijn vele lokale ondernemingen die hier al generaties wortelen failliet en met hen het lokale personeel en dan zeggen ze natuurlijk: “het is voor het algemeen belang en er waren maar een paar egoïstische mensen tegen”

Wij roepen de Raad en het college nog eenmaal op: Start een spoedprocedure (er is vast wel wat te bedenken; waar er een wil is, is een weg) en zet morgen een schop in de grond, zodat er uiterlijk komende maandag geparkeerd kan worden op het Europaplein. Dat is de enige manier om het vertrouwen in de politiek terug te winnen. De tekeningen voor 32 auto’s op het Europaplein liggen namelijk al maanden klaar en alle andere zaken zijn óók al onderzocht, want maanden geleden was er eigenlijk al een compromis bereikt volgens het college én Volendam 80 vorige week in de Nivo. Waarover dan?

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn