Plannen Europaplein door Raad Edam-Volendam omarmd

europaplein
klik om te vergroten

Realisering dorpshartcentrum wordt werkelijkheid

Eindelijk!

Na vele jaren praten met de betrokken inwoners, ondernemers, politiek partijen onderling, het maken van vele dikke dossiers en het afschieten van schier onmogelijke plannen is afgelopen donderdag eindelijk de kogel door de kerk gegaan. Een overgrote meerderheid van de Raad stemde volmondig in met de laatste versie van het Europaplein dat van de tekentafel is gerold. Het daarvoor benodigde krediet van ruim € 2 miljoen euro is door de Raad goedgekeurd. Alleen de PvdA en Volendam 80 stemden tegen. Na de aanbesteding zal over enkele maanden het startsein gegeven worden en gaat de spade in de grond. In twee fasen wordt het hele plan opgeleverd. In de eerste helft van 2018 het Europaplein en de eerste helft van 2019 de Zeestraat.

Waarom duurde het zo lang?

Bij grote projecten speelt altijd een grote rol dat er vele partijen bij betrokken zijn en vele persoonlijke belangen spelen. Verder gaat het om aanzienlijke sommen geld, die verantwoord moeten worden en dan last but not least de politieke belangen die om de hoek komen kijken. Er is natuurlijk bij een groot project politieke winst te behalen als het slaagt en je hebt er aan bijgedragen. Zit je niet bij de organiserende club, dan is het “natuurlijk” zaak om de boel af te kraken en te wijzen op de grote kosten die de burger moet betalen. Dat alles is in dit dossier gebeurd en politieke krachten hebben dit dossier toen het in 2014/15 nagenoeg klaar was en velen binnen en buiten de politiek enthousiast waren, het toch kunnen tegenhouden. Genoeg daarover. De kogel is door de kerk. We gaan er wat moois van maken.

Is het niet erg duur allemaal?

Duur is een relatief begrip. Ja, twee miljoen zal de gemiddelde burger niet iedere dag in zijn portemonnee hebben, laat staan uitgeven. Om een heel dorpscentrum te realiseren waarin in alle straten er omheen verkeersmaatregelen worden genomen met o.a. verzinkbare palen voor de veiligheid, waar bij de hele “ vloer” eruit gaat en ondergronds én bovengronds maatregelen worden genomen om het totale centrum een ander aanzien te geven, daar zit een prijskaartje aan vast. Kunnen we dat dan betalen? Ja, dat kunnen we betalen. Al jaren liggen die gelden klaar, zijn opgenomen in de coalitieplannen én in de begroting.

Is iedereen dus straks tevreden?

Zoals hierboven uitgelegd, lukt dat nooit. Er zijn teveel persoonlijke belangen bij betrokkenen en er moet bij alle partijen water bij de wijn. Veiligheid staat centraal en daar wordt fors in geïnvesteerd. Een geweldige uitstraling van het centrum is ook een prioriteit dus ook daar wordt veel aandacht aan gegeven. Wij van Lijst KRAS denken dat een overgrote meerderheid van de betrokken inwoners en ondernemers, maar zeker ook de rest van de bevolking het nieuwe centrum hogelijk zullen gaan waarderen.

email: fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn