Hoe ziet de toekomst van Edam-Volendam eruit? (2)

logo
klik om te vergroten

Vorige week hebben wij geschreven over presentatie die de Raad een paar weken geleden heeft gehad. Het ging over de diverse ontwikkelingen die eraan zitten te komen vooral op het gebied van ruimtelijke ordening  die een grote impact zullen hebben op ons toekomstig leefklimaat.

Daarmee bedoelen wij dat indien die ontwikkelingen ingang gezet worden, dit deels impact krijgt op hoe en waar mensen wonen, sporten, recreëren en werken. Het heeft ook nog een grote financiële component o.a.

  • Het verplaatsen van bedrijven langs de Julianaweg en richting het Noordeinde;
  • Het opkopen van landbouwgrond en boerderijen in de Purmer;
  • Het verplaatsen van de RKAV velden en het voetbalstadion naar de Purmer;
  • De Transformatie -het opnieuw inrichten/indelen van de Julianaweg of delen van de Julianaweg;
  • Het verplaatsen van de industrie op het Slobbeland naar een ander gebied;
  • Het vestigen van een voorkeursrecht op de gronden van bedrijven in de Purmer.

Dat betekent dat als een boer zijn land en/of woning wil verkopen hij zijn grond als eerste aan de gemeente moet aanbieden. Die hoort volgens bepaalde spelregels een reëel  bod te doen.

Verder wordt rekening gehouden met de industrie uit de regio die hier een plaats kan krijgen; denk aan waterland, Purmerend, en zelfs de MRA (Metropool Amsterdam of groot Amsterdam) kan wel 54 ha gebruiken. Let wel; dit allemaal op een deel van de Purmer dat behoort aan Edam-Volendam.

De omgevingsvisie

Alle bovengenoemde zaken vallen onder de  omgevingsvisie die weer een onderdeel is van de omgevingswet. Dit houdt in dat al die grootscheepse plannen op één of meerdere manieren met elkaar te maken hebben. Als je de Julianaweg gaat renoveren terwijl een tijdje later heel wat ondernemers naar de Purmer willen met hun bedrijf, ben je verkeerd bezig als gemeente.

Als je RKAV velden en het voetbalstadion zou willen verplaatsen naar de Purmer dan zou dat kunnen maar dan neemt de druk op de Lange Weeren af. Daar kunnen we dan met veel minder huizen toe. Je moet echt alle aspecten bekijken in hun samenhang bij grootscheepse veranderingen. Echter je weet niet of al die plannen die met elkaar samenhangen in de praktijk gaan lopen zoals je zou willen.

  • Als veel ondernemers niet willen verhuizen naar de Purmer wat doe je dan met de Julianaweg?
  • Wie moet die eventuele verhuizing van de RKAV velden en het stadion betalen? Is het handig dat de RKAV velden in de Purmer komen? Wat vinden de bewoners van de Purmer er zelf van als er in plaats van wat koeien een stadion, lampen, auto’s en geschreeuw voor hun deur komen?
  • Vorig jaar is het voorkeursrecht gemeente op de panden en gronden van de Purmer van toepassing verklaard. Stel dat 6 eigenaren hun grond aanbieden en verkopen aan de gemeente en de rest niet? Dan is het niet ontwikkelbaar en zijn we wel een paar miljoen verder.

Het college wil dat de Raad komend september al kiest voor scenario’s en welke uitgangspunten/kaders leidend zullen worden voor de verdere uitwerking. Daar mogen we in het zomerreces over nadenken. Als de Raad dat echt zou gaan doen in september zonder ook maar te kunnen bevroeden hoe al die keuzes uitpakken en hoe we het financieel allemaal moeten gaan trekken, dan kan het voor de ondernemers en inwoners desastreus gaan uitpakken. Eenmaal een koers ingeslagen dan dendert de trein gewoon door want de Raad heeft zelf voor deze richting  gekozen zegt men dan! Dat is politiek.

LijstKRAS wil megaprojecten samen met de Raad en het college veel beter bekijken en zorgvuldig bepalen welke wij hiervan gaan ontwikkelen vóór we voor een jaar of 50 voor de volgende generaties de toekomst gaan bepalen.

Verkiezingen

Begin maart 2022 zijn er verkiezingen en  kan er wel een heel ander college zitten met andere ideeën, terwijl de Raad ook veel nieuwe gezichten zal kennen. LijstKRAS wil zorgvuldigheid voor snelheid en niet over je graf heen willen regeren.

LijstKRAS opteert niet voor uitstel van goed doordachte plannen, want de bewoners van de Purmer zitten opgescheept met het voorkeursrecht gemeente. Die verkeren daardoor in grote onzekerheid en dat voorkeursrecht kan er nog vele jaren op blijven zitten.

Email: fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn