Realisering Europaplein in volle gang

europaplein
klik om te vergroten

Verkeersmaatregelen ter discussie bij inwoners Oude Kom

 Afgelopen maanden is eindelijk een start gemaakt met het langverwachte project het Europaplein, het centrum van Volendam dat een fantastisch upgrade gaat krijgen. De voorgeschiedenis daarvan zullen we u deze keer besparen. Op onze website kunt talloze artikelen lezen die LijstKRAS daarover recent heeft geschreven (www.lijstkras.nl).

Vorige week was er weer een voorlichtingsavond in de PX om de details vooral omtrent de verkeersafwikkeling en de verkeersveiligheid te bespreken. Bewoners  in de kleine straatjes rondom het Europaplein verwachten – zeker niet ongegrond- overlast van nog meer verkeer en ook zwaar verkeer in hun straatjes die hun woningen – waarvan een aantal monumentaal-niet meer kunnen hebben.

Verkeersmaatregelen  

Eind juni 2017 – bijna een jaar geleden alweer-  zijn er diverse verkeersmaatregelen gepresenteerd (zie artikel 28 juni ’17 op onze website) maar hoe dichterbij de realisatie, hoe scherper wordt er door betrokkenen naar gekeken. Iedereen gaat nadenken wat bepaalde maatregelen voor zijn of haar situatie kan betekenen. Ook de gemeente zet alle maatregelen nog eens op een rijtje en luistert vooral ook naar de argumenten van direct betrokkenen. Dat is een goede zaak en vandaar ook de bijeenkomst vorige week. U moet zich wel realiseren dat de materie zeer complex is, de oplossingen beperkt zijn en dat met iedereen rekening moet worden gehouden. De gemeente en deze coalitie zal absoluut rekening houden met de belangen van betrokkenen inwoners en genomen maatregelen die niet het beoogde effect hebben, bijstellen.

Vrachtwagens in de Oude Kom?

Een groot discussiepunt betreft het zwaar verkeer dat door de smalle staten en langs kwetsbare woningen rijdt. Een zwaarwegend punt dat door de gemeente zeer serieus wordt genomen. De echte zware jongens langer dan 8 m en zwaarder dan 7,5 ton mogen de Oude Kom al niet meer in. Er zijn slechts enkele ontheffingen verleent, vijf in totaal, en deze leveranciers moeten vóór 11.00 uur laden en lossen en zullen vertrekken via het Europaplein. In het centrum van Edam wordt naar tevredenheid gewerkt met kleinere vrachtwagens. Dit kan ook een oplossing zijn voor de straten in de Oude Kom van Volendam. Daarom wordt er binnenkort door de gemeente zelf een experiment gestart met deze voertuigen. Mocht dit niet werken doordat de kleinere vrachtwagens toch mogelijk schade kunnen aanrichten aan de huizen, worden er verdere beperkende maatregelen genomen.

De schrijver van het stuk vorige week in de Nivo met de titel: “Van een bezorgde maar hoopvol gestemde Oude Kom bewoner” een stuk met aanmerkingen maar toch positief, met later de opmerking “ Hoopvol, want de gemeente zal voor ons zorgen” willen wij bij deze een hart onder de riem steken. Deze coalitie met LijstKRAS wil daar zeker aan voldoen. Handhaving in deze, overigens in alle zaken m.b.t. veiligheid, is van het grootste belang. Ook daar wordt aan gewerkt.

email:  fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn