Tweede ontsluitingsweg Oosthuizen komt er niet

oosthuizen-westeinde
klik om te vergroten

In de afgelopen Raad is definitief besloten om geen tweede ontsluitingsweg aan te leggen in Oosthuizen. Lijst KRAS had al besloten zich hierbij neer te leggen omdat geen enkele partij in de raad dat nodig vond. Hoewel de verkeersmetingen in de afgelopen jaren aangaven dat het maar net kan zonder 2e ontsluitingsweg vond iedereen het prijskaartje te hoog. Lijst KRAS verlegde de koers naar de enige ontsluitingsweg van Oosthuizen nabij de brug/kerk.

Is die ene ontsluitingsweg genoeg?

Lijst KRAS vindt van niet. Al het verkeer moet door een eng stukje straat waarbij de auto’s bij elkaar niet kunnen passeren of moeten wachten op tegenliggers. Dat geeft een hoop gedoe. Wie heeft er voorrang als dat stukje weg volstaat met geparkeerde auto’s? Er moeten dan keuzes worden gemaakt en dat gaat niet gemakkelijk. Als er maar één ontsluitingsweg is in een groeiend, vrij uitgerekt dorp, dan moet het wel een degelijke zijn. In de beantwoording van de vragen hierover wordt gesteld dat de automobilisten “de gebruikelijke voorrangsregels moeten volgen”. Maar zonder borden is het wie het eerst komt….

Onze motie om het knelpunt nabij de kerk op te lossen heeft het niet gehaald. De meeste partijen namen genoegen met toezeggingen van wethouder Schilder. Hij heeft toegezegd dat hij alle aandacht zal geven aan de knelpunten en hoe die opgelost moeten worden. Bij de enige basisschool in Oosthuizen moeten er ook oplossingen gezocht worden om de verkeersveiligheid te borgen. Wij gaan zeker meekijken hoe het college Oosthuizen veilig krijgt en zeker ook hoe de enige ontsluitingsweg tot een volwaardige ontsluiting wordt getransformeerd. Het zou mooi zijn als die oplossing er is voor de bouw van het laatste deel aanvangt.

De voetbalvelden zouden verhuizen…

Later toch maar niet. Als compensatie mocht de bouwonderneming BPD 60 huizen bouwen, wat na onderhandelingen met het college heeft geleid tot 164 woningen waaronder drie appartementen complexen. Verder huurhuizen, sociale woningen en een aantal luxere huizen. Dit is de laatste mogelijk uitbreiding van Oosthuizen. Er wordt vaak geroepen, ook door Lijst KRAS, dat je altijd eerst voor je eigen inwoners moet bouwen. Dat heeft prioriteit. Het mag toch niet zo zijn dat straks maar een beperkt aantal mensen vanuit Edam-Volendam een woning kan kopen of huren en de rest naar mensen van buiten de gemeente gaat? De jongelui in Oosthuizen komen dan niet meer aan een woning tegen de tijd dat zij er aan toe zijn.  Er is een regeling in de maak waarbij de inwoners uit Edam-Volendam twee weken de tijd krijgen om hun interesse te tonen. Lijst KRAS vind dat het minimaal een maand moet worden. Dit zou volgens de wethouder juridisch niet mogelijk zijn. Bijzonder, in de Broekgouw in Volendam zijn de woningen altijd voor meer dan 90% aan de eigen inwoners toebedeeld.

Facebook
Twitter
LinkedIn