Verloedering, leegstand, Brijkkie, Spaander, Havendijkkie.

353001899_639905754828573_8626964802782676435_n
klik om te vergroten

Denk je aan Volendam, dan denk je aan de dijk. Op de dijk gebeurt het. Op de dijk vieren we feest, spreken we met elkaar af, daar lachen en huilen we met elkaar. Een plek om trots én zuinig op te zijn. Die dijk wordt de laatste jaren ontsierd door de vele leegstaande en vervallen panden. Voor Lijst KRAS, en met ons een heel groot deel van de Volendammers een doorn in het oog. Wij vinden het de taak van de gemeente, ondernemers en eigenaren van deze panden om actief samen te werken om deze sombere trent een halt toe te roepen.

Het beste voorbeeld van jarenlange verloedering is het Brijkkie. Een stuk grond, onder aan de dijk, midden in het centrum van Volendam, die er al zo lang wij ons kunnen herinneren vervallen, vol met troep en onkruid erbij ligt. Ook het Havendijkkie, een plek met veel potentie direct aan de haven, is verworden tot een spookstraat. Een rijtje lege, lelijke, vervallen panden naast elkaar. Met als klap op de vuurpijl ons bekendste, wat zeg ik, wereldberoemde hotel Spaander die al bijna een jaar dicht zit. Schandalig! Een staaltje mis-management die zijn weerga niet kent, en waar veel andere ondernemers op de dijk óók hinder van ondervinden.

Lijst KRAS heeft tijdens de begrotingsraad (3 Nov. 2022) een motie ingediend om de gemeente en de eigenaren van het Brijkkie en havendijkie om de tafel te krijgen. De motie redde het opvallend genoeg niet, maar er werd wel een toezegging gedaan door wethouder Kes. Bijna een half jaar later hebben we tijdens een raadsvergadering nog eens gevraagd naar het toegezegde gesprek, die nog steeds niet had plaatsgevonden. De partijen in de coalitie lieten op verschillende manieren blijken dat zij het niet prettig vinden als dit onderwerp keer op keer aangehaald wordt. Wij gokken dat het om die reden daarna ineens snel geregeld was. Na jaren niet met elkaar gesproken te hebben was de afspraak binnen No-time gemaakt.

Na jaren van patstelling is er eindelijk weer een gesprek geweest tussen de Gemeente en de eigenaren van het stuk grond. Of dit een bevredigende uitkomst zal hebben valt te betwijfelen. Uit gesprekken met betrokkenen, die we nadien hebben gevoerd, vallen de termen ‘nutteloos’ en ‘zinloos’. Hierdoor kan Lijst KRAS het gevoel niet onderdrukken dat het gesprek tussen eigenaren en Gemeente enkel en alleen is gevoerd om van het gezeur van onze partij af te zijn.

Wij zijn in afwachting van het officiële antwoord van de wethouder over hoe dit gesprek is verlopen.

Lijst KRAS vroeg zichzelf vervolgens het volgende af; mag het volk, en dus ook haar vertegenwoordigers hier iets van vinden?
– Dat het Havendijkje, een van de mooiste plekken van de hele dijk met enorm veel potentie, verworden is tot een spookstraat.
– Dat het wereldberoemde Hotel Spaander al bijna een jaar dicht zit, niemand weet precies waarom en hoe lang dit nog gaat duren.
– Dat het Brijkkie er al tientallen jaren in deze erbarmelijke staat bij ligt, zonder dat er ook maar enigszins uitzicht is op verandering.
Ja! daar mogen wij wat van zeggen. Lijst KRAS heeft dan ook slecht nieuws voor betrokken politieke partijen, wethouders en eigenaren van deze panden en stukken grond. Wij zullen op dit onderwerp blijven hameren tótdat de Gemeente en de eigenaren écht aan het werk gaan om er wat aan te doen.
Maar is er dan helemaal geen goed nieuws? Jazeker wel. Er is toegezegd dat het pand waar voorheen Chinees Restaurant Golden Gong in vertoefde binnenkort wordt opgeknapt door de eigenaar. Daar zijn wij van Lijst KRAS blij mee, en ongetwijfeld een hoop mensen met ons. laten we hopen dat goed voorbeeld doet volgen!

Fractie Lijst KRAS

Facebook
Twitter
LinkedIn