Voltooiing Europaplein eindelijk in het zicht

171221 visualisatie Europaplein 900
klik om te vergroten

Vele mensen, maar vooral ook de ondernemers rond het Europaplein zullen een zucht van verlichting slaken; het opleveren van het Europaplein komt in zicht. Met redelijke zekerheid kan gezegd worden dat in april a.s. de werkzaamheden worden afgerond met dien verstande dat na de kermis nog bomen en bankjes geplaatst zullen worden. Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat.
Er is heel wat overlast geweest en uit de vele reacties blijkt dat de inwoners een goed functionerend en aantrekkelijk centrum node hebben gemist. Wij hebben in ieder geval vele positieve reacties mogen ontvangen over de transformatie van het centrum.
U moet maar denken dat een grote verbouwing bij u thuis ook vaak vele onvoorziene zaken op kan leveren en dus langer gaat duren dan gepland. In dit geval gaat het niet alleen om het Europaplein maar ook een groot deel van de Zeestraat. Daarbij moest tussen de werkzaamheden door rekening gehouden worden met de kermis en deden zich o.a. zaken voor als vermeend asbest. Ook moest eerst ondergronds een grote klus geklaard worden i.v.m. het vervangen van het rioolstelsel
Tel daar bij op dat tijdens deze hele ingreep het winkelcentrum hoe dan ook bereikbaar moest blijven en ook tegelijkertijd is opgeknapt.

Verkiezingsbelofte ingelost

Het is een hele strijd geweest om dit voor elkaar te krijgen. De meeste politieke partijen en een deel van de bevolking wilden een autovrijcentrum waar het heerlijk wandelen, verblijven en winkelen zou zijn. De ondernemers rond het Europaplein – en het andere deel van de bevolking – wilden aanvankelijk de verloren gegane parkeerplaatsen voor auto’s op het Europaplein juist gecompenseerd zien. Veel auto’s die dicht bij hun winkel konden komen, wetende dat de meeste klanten hun auto’s het liefst in de winkel parkeren. In deze strijd van juist veel of helemaal geen auto’s is toch een compromis door LijstKRAS gevonden. In de Zeestraat is er straks nog steeds een mogelijkheid om een auto te parkeren. De loopafstand naar de winkels is daarvandaan klein. Op het Europaplein zijn auto’s taboe. Tot 11.00 uur ’s morgens mogen er nog veelal kleine vrachtwagens (enkele uitzonderingen daar gelaten) de winkels bevoorraden en na 11.00 uur kan er geen auto of vrachtwagen meer vanuit de Ventersgracht het Europaplein op. Na 11.00 uur wordt het Europaplein het domein van de voetganger en de fietser.

De toekomst van het Europaplein

In veel grote en kleine steden in Nederland en de rest van de wereld is een bruisend centrum de magneet die de inwoners en de toeristen aantrekt. Bij het aantrekkelijk maken van het centrum dient de gemeente een rol te spelen maar vooral ook de ondernemers. Ondernemers krijgen vergunning om een terras te exploiteren op het Europaplein en verder er kunnen tal van activiteiten op het Europaplein georganiseerd worden in elk seizoen. Van (oud) Hollandse markten tot modeshows, activiteiten voor kinderen en in de winter een schaatsbaan met koek en zopie Een actieve ondernemersvereniging en een faciliterende gemeente krijgen dat samen absoluut voor elkaar. Voorbeelden in den lande te over. De markt gaat meteen na de afronding van de werkzaamheden terug naar z’n oude plek hoewel de indeling wat anders zal zijn. LijstKRAS is trots op het bereikte resultaat en we zijn er van overtuigd dat velen die mening met ons delen.

email: fractie@lijstkras.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn